Pazarlık başladı!

4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisinin maaş ile aylıklarına 2022 ve 2023'te yapılacak zammın belirleneceği 6'ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı yapıldı.

Haberler 03.08.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Bilgin bakanlnda, bakanln Reat Moral Toplant Salonunda düzenlenen toplantya; Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan Önder Kahveci, KESK E Genel Bakan Mehmet Bozgeyik ve hizmet kollarnda yetkili sendikalarn genel bakanlar katld. Bakan Bilgin, toplu sözlemelerin demokratik toplumlarda devlet ve toplum arasndaki balar güçlendirdiini belirterek, Bu toplu sözlemelerin, toplu görümelerin bizi daha ileri düzeyde bir dayanmaya, bütünlemeye götürmesini diliyoruz. Tabi bu bütünlemenin, sosyal ve ekonomik artlarda sorunlar çözerek daha ileri bir anlama ile neticelenmesi hepimizin idealidir dedi.

SENDKALAR HERHANG BR STKDAN FARKLI

Dünyann büyük deiim sürecinden geçtiini kaydeden Bakan Bilgin, Küreselleme sürecinin yaratt sorunlar dünyay yeniden ekillendirmek isteyen emperyalist ülkelerin yaratt sorunlarn en arn bölgemizde yayoruz. Bunlardan en önemlisi ekonomidir. Bu emperyalizm, ekonomik süreçleri denetim altna almak isteyen tekelci kapitalist, bir anlamda emperyalist yaylmac ülkelerin siyasetçilerinin dayand politikalarla ülkeleri ekonomik bakmdan kskaç altna almaktadrlar. Emperyalist ülkelerin gözü kapal, karanlk odalarnda hazrlanm, yetitirilmi, devirilmi adamlar üzerinde yaplan saldrlarn mahiyetini görmemiz lazm. Bu topraklarda bamsz, özgürce yaamann art kamu düzenini salamak, hukuk devletini ayakta tutmak, bunu da sosyal devlet ilkesi ile toplumla bütünletirmelidir. Bu bakmdan sendikalarn bu süreçte daha fazla sorumluluu vardr. Herhangi bir sivil toplum kuruluundan farkldrlar. çünkü onlar ayn zamanda demokratik devletin sosyal kimliini temsil ederler. Bu bakmdan ben toplu sözlemeleri sendikalarla yaptmz görümelerin Türkiyenin sosyal devlet kimliini, demokratik devlet kimliini yeniden üretecek mekanizmalar olduunu düünüyorum diye konutu.

Bakan Bilgin, konumasnn sonunda sözlemenin hayrl olmasn dileyerek, Türkiye, Sayn Cumhurbakanmzn ifadesi ile çalanlarn enflasyonun altna ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacamz belirtmek isterim dedi.

MEMUR-SEN BAKANI YALçIN: TOPLUMUN TAMAMINI LGLENDRYOR

Bakan Bilginin ardndan tekliflerini sunan Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, kamu görevlilerinin maalarnn ve satn alma gücünün enflasyon karsnda eridiini söyledi. Yalçn, Bu açdan bu toplu sözlemenin mutlaka ama mutlaka bu durumlar göz önünde bulundurarak gerçeklemesi gerektiini buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Adil bir bölüüm için bu masa frsat olarak kullanlmaldr. Toplu sözleme teklifleriyle geçmiin kayplarn giderilmesi, bugünün beklentilerinin ve yarna ilikin de beklentilerin karlanmas gelecee dair refah paylamnn bu masada temin edilmesi son derece önemlidir. çünkü bu masa kamu görevleri açsndan en önemli sosyal diyalog mekanizmasdr. Toplumsal açdan da en önemli sosyal iyileme mekanizmasdr. Buradan alnan kararlar sadece kamu görevlerini, memur emeklileri deil toplumun tamamn ilgilendiriyor diye konutu.

Görüme, daha sonra basna kapal olarak devam etti. Görümenin ardndan açklamada bulunan Ali Yalçn, 10 Austosa kadar toplu sözlemeye ilikin ön müzakerenin yaplacan, 11 Austosta tekrar bir araya gelineceini ve 12 Austostan 21 Austosa kadar tam müzakerelerin yaplacan belirtti. Yalçn, uzla salanmas halinde, 22 Austos itibaryla sürecin tamamlanacan ve zam oranlarnn netleeceini belirtti.

Ana Sayfaya Git