Perakende ticarete düzenleme geliyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, sektörün değişen dinamik yapısına bağlı olarak belli değişiklikler yapılmasının gündemde olduğunu belirterek, geleneksel perakendeciliğin desteklenmesi, coğrafi işaretli ürünler ve yöresel ürünlere yönelik farkındalığın arttırılmasının bu çalışma kapsamında yer aldığını bildirdi.

Haberler 18.12.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Pekcan, Turkuvaz Medya Grubunun yayn organlarndan Sabah gazetesinin sektördeki 35. yl dolaysyla düzenlenledii Sabah 35. Ya Sektör Bulumalar Programnda Perakende Panelinin açl konumasn yapt.

Perakende ticaret sektörünün, Türkiyedeki ticari faaliyetler bakmndan oldukça önemli bir yer tuttuunu, istihdama katk saladn vurgulayan Pekcan, Türkiyede bulunan 3,2 milyondan fazla iletmenin yaklak 733 bininin perakende sektöründe faaliyet gösterdiini, sektör cirosunun yaklak 931 milyar lira olduunu belirtti.

Pekcan, sektörde istihdam edilen çalan saysnn 2 milyonun üzerinde olduuna dikkati çekerek, özellikle günümüzde, salkl bir gelecek vizyonu için organize perakendecilik, geleneksel perakendecilik, e-ticaret ve tüketici boyutlarnn bir arada ele alnmas gerektiini vurgulad.

Bu unsurlarn birbirlerini tamamlayan ve destekleyen nitelikte ilev göstermesinin perakende sektörünün sürdürülebilir geliimi için elzem olduuna iaret eden Pekcan, Ticaret Bakanl olarak tüm politikalarmz bu anlay ve hassasiyetle ekillendirme gayretindeyiz. ifadesini kulland.

Bakan Pekcan, organize perakendeciliin, ekonomik faaliyetlerin ve istihdamn kayt altnda tutulmas yönünde yadsnamaz bir deer saladn belirterek, öyle konutu:

Keza büyük ölçekli perakendecilik faaliyetleri markalama, küresel marka yaratma ve küresel tedarik zincirlerine entegrasyon noktasnda da önemli avantajlar sunmaktadr. Türkiye elbette; hzla gelien bir ülke olarak, markalamaya ve küresel deer zincirlerine büyük önem vermektedir. Perakende ve e-ticaret sektörlerimiz içerisinden küresel markalarn çkmas, her zaman için arzu ettiimiz ve destekleyeceimiz bir durumdur.

Pekcan, Türkiyede hem genel manada ticari altyapnn iyiletirilmesi hem de perakendecilik sektörü özelinde sektörel altyapnn etkinletirilmesi için teknik ve mevzuat çalmalarnn devam ettiini aktararak, unlar kaydetti:

Perakende ticaret sektörüne yönelik ilk yasal düzenleme nitelii tayan 6585 sayl Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakknda Kanunda, sektörün deien dinamik yapsna bal olarak sektörden gelen taleplerin karlanmas ve uygulamada karlalan sorunlarn giderilmesi amacyla belli deiiklikler yaplmas gündemdedir. Ülkemiz için büyük önem tayan geleneksel perakendeciliin desteklenmesi, corafi iaretli ürünler ve yöresel ürünlere yönelik farkndaln arttrlmas, bu ürünlerde markalamasnn salanmas ve ürünlerin piyasada daha fazla pazar payna sahip olmasnn desteklenmesi bu çalmalarmz kapsamnda yer almaktadr. Özellikle esnaf ve sanatkar iletmeleri ile mikro ticari iletmelere belli avantajlar salanmas ve rekabet güçlerinin desteklenmesi için tedarik ve datm kooperatiflerinin kurulularnn kolaylatrlmas, bu tür kooperatiflere ilerlik ve kurumsal kimlik kazandrlarak istikrarl bir ekilde faaliyet gösterebilmelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

- e-ticaretin geliimi ile ilgili çalmalar titizlikle sürdürüyoruz

Bakan Pekcan, dijitalleme odakl gelien küresel ekonomisinde, e-ticaret faaliyetlerini çok iyi irdelemek gerektiinin altn çizerek, e-ticaret sektörünü doru deerlendirerek stratejileri doru belirlemek gerektiini söyledi.

Hzla gelien ve derinleen dijital ekonomi çerçevesinde, e-ticareti perakendecilik sektörünün geliimi için stratejik bir araç olarak kullanma noktasnda doru politikalarla devam etmenin önemine iaret eden Pekcan, Ticaret Bakanl olarak e-ticaretin geliimi ile ilgili çalmalar titizlikle sürdürdüklerini belirtti. Pekcan, Bakanln bu konudaki faaliyetleri ve destekleri hakknda da bilgiler verdi.

- Bakanlmzn tüketici haklar ile ilgili çalmalar çok boyutlu

Pekcan, modern bir perakendecilik sektörünün varl ve devam için, tüketici ilikileri ve tüketici haklar ile ilgili uygulamalarn da en yaygn ve en etkin biçimde tatbik ediliyor olmas gerektiine dikkati çekerek, tüccar ve müteri arasndaki karlkl hak ve yükümlülükler ne kadar düzenli bir biçimde uygulanrsa sektörün de o kadar salam bir zeminde faaliyetlerini sürdüreceini bildirdi.

Bakanln, tüketici uygulamalar ve tüketici haklar ile ilgili çalmalarn çok boyutlu olarak sürdürdüünü anlatan Pekcan, öyle devam etti:

12 Mart tarihinde yaymlanan ve önümüzdeki sene içinde yürürlüe girecek olan, 7223 Sayl Ürün Güvenlii ve Teknik Düzenlemeler Kanunu, firmalarn izlenebilirlii, ürün sorumluluu tazminat, ürünlerin tüketiciden geri çarlabilmesi, ihracatta Türk mal imajnn güçlendirilmesi ve e-ticaret hususlarnda önemli yenilikler getirmektedir. Yine bu yl içerisinde, ikincil düzenlemeler balamnda, Sat Sonras Hizmetler, Garanti Belgesi ve Tantma ve Kullanma Klavuzu yönetmeliklerinde yaptmz deiikliklerle tüketicilerin koruma alan geniletilmitir.

- Salkta olduu gibi ekonomide de mücadelemiz etkinlikle sürecek

Kovid-19 salgnnn tüm dünyada gündelik hayat olumsuz etkilediini, özellikle KOBler ve esnaf-sanatkarlar için skntl bir süreci tetiklediini belirten Pekcan, Her zaman olduu gibi, bu olaanüstü süreçte de Ticaret Bakanl olarak, tüm sektör kurulularmzdan, tüm esnaf-sanatkar kurulularmzdan gelen talepleri, hem kendi bakanlmzda deerlendirdik hem de ilgili dier bakanlklarmz nezdinde takibini yaptk. letilen sorunlar ve talepler, çözüm önerileri ile birlikte Sayn Cumhurbakanmz liderliinde, Cumhurbakanl kabinesi tarafndan hassasiyetle ele alnd. diye konutu.

Bakan Pekcan, bu zorlu süreçte, iletmeler ve esnaf-sanatkarn yannda olmak için vergi, istihdam ve finansman noktalarnda pek çok kolaylk tanndn ifade ederek, unlar söyledi:

Bata Sayn Cumhurbakanmzn açklam olduu Ekonomik stikrar Kalkan Tedbir Paketi olmak üzere, çeitli destek mekanizmalar hayata geçirilmitir. Sürecin gidiatna göre de yeni destekler hayata geçirilmeye devam edilmektedir. Son olarak, Sayn Cumhurbakanmzn takdirleri ile özellikle esnaf-sanatlarmza yönelik kira ve dorudan gelir destei ile ilgili admlar atlmtr. Sayn Cumhurbakanmzn riyasetinde, salk alannda olduu gibi, ekonomik alanda da mücadelemiz etkinlikle sürecektir. Devlet-millet dayanmas ile bu süreci mümkün olan en az kaypla atlatp güçlü biçimde yolumuza devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git