Perakende yasası şart

TESK Başkanı Palandöken, fiyat artışının "Perakende Yasası" ile önlenebileceğini söyledi:

Haberler 05.04.2022 - 01:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken, fiyat indirimi salayabilmek için Perakende Yasasnn çkmas gerektiini belirtti.

Palandöken, Restoran ve Kafeler Dijitalleiyor Projesinin saha uygulamas için geldii Antalyada gazetecilerin sorularn yantlad.

Marketlerdeki fiyat artlarna deinen Palandöken, gerek salgn sonras gerekse Rusya-Ukrayna sava nedeniyle fiyatlarda ciddi bir yükselme gözlendiini ifade etti.

Devletin, vatanda ezdirmemek amacyla önemli uygulamalar hayata geçirdiini anlatan Palandöken, temel gda ürünlerinde KDVnin yüzde 8den yüzde 1e, zorunlu tüketimde deterjan, çocuk bezleri, havlu katlar gibi ürünlerde de yüzde 18den yüzde 8e indiini anmsatt.

Bir taraftan ise elektrik, doal gaz, benzin, mazot, LPG ücretlerine de sk sk zam geldiini aktaran Palandöken, Vatanda, Devlet elini bu kadar tan altna koyuyor, KDV indirimleri yapyor, biz niye hissetmiyoruz? diyor. ifadesini kulland.

Vatandan indirimlerden yararlanmama sknts çektiini dile getiren Palandöken, bu açdan bölgesel üretimin artrlmas gerektiini söyledi.

Her havzada yetitirilebilen ürünlere daha fazla arlk verilmesi gerektiini belirten Palandöken, bu durumun hem ülke ekonomisine hem de ürünlerin organik olmasna katk salayacan bildirdi.

Palandöken, köy kent projelerinin verimliliini artracak bir model oluturulmas gerektiine deinerek, sözlerini öyle sürdürdü:

ACLEN PERAKENDE YASASI GEREKL

Yapacamz tek ey, bölgesel üretime arlk vermek. Yoksa her dükkana bir tane kolluk kuvvetiyle fiyatlar indirme mücadelesi belki caydrc olur. Ancak fiyatlarn kontrolörlüünde mümkün olmayan bir denetleme var. En önemlisi insann ahi kültüründen gelen vicdan muhasebesi. Devlet yüzde 10 indirdi, artk aradaki zincirler, üretenler de kendilerinden yüzde 10luk bir fedakarlk yapsn ki müteriler rahat edebilsin.

Palandöken, zincir marketlerin bulunduklar konuma ve sattklar ürünlere yönelik kurallar getirilmesi gerektiini kaydetti.

Ürünlerin zincir marketlerin tekelinden çkmas gerektiini belirten Palandöken, sözlerini öyle sürdürdü:

10 bin tane maazas olan bir insan fiyat indirir mi? Her ilde fiyat birliktelii oluyor. Rekabet unsuru douracak iletmelerin çoalmas gerekiyor. Yoksa tek bana bunlarn eline brakrsanz 10 bin maazas olanda 10 binlerce teneke ya olur, eker olur. Hem piyasada sknt hem de fiyat artrmna sebep olur. Bunun için bir an evvel bu konuda önlem alnmas lazm. Mutlak ve mutlak Perakende Yasasnn çkarlmas lazm. Ayakkab mevsimi ayakkab satacaksnz, okullar açlacak krtasiye malzemesini satacaksnz, birçok ürünü tekelinize alacaksnz ondan sonra gda maddesi fiyatlar düecek diye bekleyeceksiniz. Mümkün deil. Tarladan bedavaya da alsa size daha pahalya satmak için mücadele veren zincir maazalarla mutlaka Perakende Yasasn çkarp, mücadele etmek lazm. Yoksa fiyatlarn dümesini beklemek hayal olur.

Ana Sayfaya Git