"Peteği kapatarak doğalgaz tasarrufu yapamazsınız"

Doğalgazın doğru kullanıldığında güvenli ve ekonomik bir yakıt olduğunu belirten Makine Mühendisi Sabri Doğan, evlerde alınacak küçük önlemlerle yüzde 60 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Haberler 02.11.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Souk havalarn hissedilmeye balamasyla birlikte yüksek fatura ödemekten korkan doalgaz aboneleri, çareyi evin kullanlmayan odalarnn peteini kapatmakta buluyor.

Vatandalarn evin bir odasn souk, dierini scak tutarak tasarruf ve konforlu bir snma yapamayacan belirten Makine Mühendisi Sabri Doan, Önemli olan odalarmz konfor scaklnda tutmaktr. Örnein salonu 20, baka bir oday 18, sürekli kullandmz bir oday da 22 derecede tutmak doru bir snma yöntemdir. Bir odann peteini kapatp dier oday starak tasarruf elde etmek mümkün deildir dedi.

Evden çkarken kombiyi kapatmayn

Sabahlar evden çkarken kombiyi tamamen kapatmann ekstra maliyetler douracana dikkat çeken Sabri Doan, u önerileri yapt:

Bunun yerine kombimizi daha düük bir stma konumuna alabilir veya kombiye bal bir oda termostat varsa bunun derecesi düürerek kombinin gün içerisinde daha az çalmas salanabilirsiniz.

Bu durumda ev tamamen soumaz.

Kombiyi tüm gün kapattmz zaman hem evimiz hem de sistemde dolaan stma suyumuz tamamen souyacaktr.

Akam açtnzda kombiniz evi istediiniz scakla eritirmek için fazla güç sarf edecek ve daha fazla yakt tüketecektir.

Bu bir tasarruf yöntemi deildir. Odalar tamamen soutmaktansa belli bir scakla düürerek daha faydal bir sma salayabiliriz.

Yüzde 60 tasarruf salamak mümkün

Sabri Doan, doalgaz kullanclarnn alnacak önlemlerle faturadan yüzde 60a varan tasarruf salayabileceklerine dikkat çekti ve ekledi:

Mantolama yöntemiyle s yaltm yaplm bir bina yüzde 40a varan yakt tasarrufu salayacaktr.

çift cam ve szdrmaz kenarl pencereler, evlerimizi peteklerin üstünü, yann, san ve solunu eyalarla kapatmayacak ekilde dekore etmek önemlidir.

Ayrca, peteklerin arkasndan bir s kayb olur. Bunlar da s yaltm plakalaryla engellenebilir.

Oda termostat vetermostatik vanalar kullanarak istediimiz konfor scaklnda odalarmz gereksiz stmayarak da tasarruf elde edebiliriz.

Bu basit önlemlerle yaltmla saladmz yüzde 40lk avantaja yüzde 20yi de ilave edersek doalgaz tüketiminde toplamda yüzde 60a varan bir tasarruf salanacaktr.

Termostatik vana tasarruflu snma salyor

Oda termostat ve termostatik vanalarla evlerin ideal scaklkta tutulabileceini belirten Doan, cihazn ideal scakla ulatnda kapanacan ve ekstra bir snmann önüne geçileceini söyledi.

Her bir derecelik fazla stmann yüzde 6lk ekstra bir maliyete neden olduunu vurgulayan Doan, Örnein 22 derecede tutmak istediiniz bir oday 25 dereceye çkarrsanz yüzde 12lik fazla bir faturaya neden olursunuz dedi.

Doalgaz tesisatna asla müdahale etmeyin

K öncesi doalgaz tesisatlarna, cihazlara ve bacalara bakm yaptrlmas gerektiini vurgulayan Doan, vatandalarn havalandrma menfezlerini kapamamalar gerektiini söyledi ve öyle devam etti:

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek için kesinlikle GDAn tesisat iletmeye ald günkü artlar kesinlikle bozmamas ve deitirmemesi gerekiyor.

Kullanc doalgaz tesisatna asla müdahale etmemeli, cihaz iptali ve ilavesi yapmamaldr.

Baca ve cihaz bakmn belli periyotlarla yaptrmaldr. Hatal ilem yaplrsa karbonmonoksit zehirlenmeleri, patlamalarla karlalabilir.

Ana Sayfaya Git