"Petrol piyasasındaki dalgalanmalar fiyata baskı oluşturuyor"

Petrol piyasalarındaki dalgalanmaların fiyat baskısı oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, ilerleyen dönemlerde "petrol piyasalarının giderek daha az tahmin edilebilir olacağı" konusunda uyarıyor.

Haberler 23.07.2018 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas petrol ölçütlerinden Brent ham petrolünün, yaklak bir hafta 79 dolar düzeyinden 9.0 gerilemesi, Petrol hraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) en büyük üyesi Suudi Arabistan bata olmak üzere, dier ülkelerin petrol üretimini artrdnn bir kant olarak görülüyor.

PVM Oil Associates kdemli analisti Tamas Varga, konuya ilikin CNBCye unlar söyledi:

Politik ve ekonomik olaylar petrol piyasasn, uzun bir süredir görmediimiz ekilde ekillendiriyor. Küresel arz ve talep dengesini saran belirsizlikler gün geçtikçe artyor.

Suudi Arabistann geçen ay küresel petrol datmn günde 400 bin varilden 7.6 milyon varile çkard iddialarnn ardndan ABD Enerji Bilgi Yönetim daresi, Amerikann petrol üretiminin ilk kez günlük 11 milyon varile ulatn açklad.

FYATLARDA DALGALANMA BEKLENYOR

ABDnin petrol stoklarnda geçen hafta görülen art, enerji piyasasndaki düü eiliminin iddetini arttrrken, Morgan Stanley enerji analistlerinin yaynlad raporda, ran yaptrmlar öncesi baz OPEC üyeleri de petrol ihracatn arttrd ve bu iki olay arasndaki uyumazlk petrol fiyatlar üzerinde bask oluturuyor deerlendirmesi yer ald.

Trump yönetimi, rann nükleer programna yeniden yaptrm uygulama amacyla ülkelere randan yaplan petrol ithalatn kesmeleri çarsnda bulunmu fakat sonrasnda OPECin en büyük üçüncü petrol üreticisine kar alnan tavr deitirmiti. ABD Hazine Bakan Steven Mnuchin, baz ABD müttefiklerine randan ithal edilen petrolü azaltmalar için feragat tannabileceini söylemiti.

Energy Aspectin yaynlad raporda ise konuyla ilgili, ran petrol ithalatndaki düü kesinleene dek iki ay boyunca piyasadaki dalgalanmalar devam edecektir denildi.

Uzman yorumlarnn yannda baz yatrmclar vadeli petrol ilemlerindeki düüün iyi bir yatrm frsat olduunu çünkü ABDnin ran ve dier petrol üreticilerine uygulad yaptrmlarn arz sknts korkularn alevlendirebileceini düünüyor.

Ana Sayfaya Git