Petrol ve doğal gaz fiyatları makul seviyede seyredecek

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, ABD'nin petrol ve doğal gaz üretimini artırdığını belirterek, "Eğer Venezuela ve İran'da olanlar bundan 10 yıl önce yaşansaydı, üretim bu kadar düşmüş olsaydı, fiyatlar tavana çıkardı ama ilave petrol ve gaz üretimi geldiği için fiyatlar makul seviyelerde seyrediyor. Bu senaryo önümüzdeki yıllarda da devam edecek." dedi.

Haberler 09.04.2019 - 14:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Enerji Ajans (IEA) Bakan Dr. Fatih Birol, ABDnin son 10 ylda petrol ve doal gaz üretimini çok hzl ekilde artrarak dünyada bir numaral üretici haline geldiini söyledi.

imdi ikinci safhann baladn belirten Birol, ABDnin petrol üretimini artrmasyla 5 yl içinde dünyann en büyük petrol ve doal gaz ihracatçs haline geleceini kaydetti. Birol, ABDnin dünyadaki enerji fiyatlarnn ekillenmesinde de önemli rol oynayacan aktararak, öyle konutu:

Makul seviyede seyredecek

OPEC ve Rusyann oluturduu bir grup var. Bu grup, üretimi kstlayarak fiyatlarn yukarya doru çkmasn istiyor. çünkü ekonomilerinin tamam buna bal. ABD petrol üretimini ve doal gaz artrd için bu hesaplar artk tutmamaya balad. Bütün bu ksma çabalarna ramen fiyatlar lml ekilde gidiyor. Hatta doal gaz fiyatlarnda aaya doru bir bask var. Eer Venezuela ve randa olanlar bundan 10 yl önce yaansayd, üretim bu kadar dümü olsayd, fiyatlar tavana çkard ama ilave petrol ve gaz üretimi geldii için fiyatlar makul seviyelerde seyrediyor. Bu senaryo önümüzdeki yllarda da devam edecek, fiyatlar makul seviyede seyredecek. Bu vatanda açsndan güzel bir haber.

çok basit olarak söylemek gerekirse uluslararas petrol fiyatlar yükselince birkaç gün içinde bizim pompadaki, istasyondaki benzin fiyatlar yükseliyor. diyen Birol, Ondan 6 ay sonra kontratlarmz petrole bal olduu için doal gaz fiyatlar yükseliyor. Ondan bir ay sonra da elektrik fiyatlar yükseliyor. Yani direkt olarak petrol fiyatlarnn yükselmesi kullandmz arabann benzinine, evdeki doal gazl snmaya veya kullandmz elektrik faturasna hemen yansyor. Fiyatlarn makul olmas vatandalarn daha az enerji faturas ödemesine neden olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git