Peynir üreticinin yüzü gülüyor!

Siirt'te PKK'ya yönelik başarılı operasyonların ardından güvenliğin sağlandığı yaylalarda göçer vatandaşların hazırladığı peynirler ile peynire katılan sirik otu satışa sunuldu.

Haberler 21.07.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte PKKya yönelik baarl operasyonlarn ardndan vatandalarn güvenli ekilde gittikleri yaylalarda 2 ay boyunca hazrladklar peynirler ile peynir yapmnda kullanlan sirik otu tezgahlardaki yerini ald.

Yaylalara çkan vatandalarn 2 ay boyunca hazrladklar peynirler ve toplanan otlar, kent merkezinde sata sunuldu.

Yaylalarda hazrlanan peynirleri satn alanlar, evlerinde tuzlayp parçaladklar peynirlere sirik otunu kartryor. K mevsimi için hazrlanan peynirler, bidonlarla souk hava depolarna braklyor.

Siirt Damzlk Koyun ve Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Mehmet Ali engöz, üyelerinin yüzde 85inin ilkbaharda yaylaya çktn, Van, Hakkari, Mu ve Bitliste yaylalara giden vatandalarn peynirlerini Siirte getirip sattklarn söyledi.

Yaylalara çkan vatandalarn çok memnun olduunu dile getiren engöz, Siirt peynirinin yüzde 95i koyun sütünden yaplan peynir. Yayla yasann kalkmas peynir üreticilerini mutlu etti. Yaylalar serbest hale getiren devletimizden Allah raz olsun. diye konutu.

- Millet artk yaylalara rahat gidip geliyor

Kentte 35 yldr esnaflk yapan Abdulkadir Toprakç da yaylalarda üretimi yaklak 2 ay gün süren peynirlerin kilogramn 20 liradan, peynir yapmnda kullanlan sirik otunu da 15 liradan sattklarn söyledi.

Peynirlerin, yaylalarda göçerlerin koyunlardan sad sütle yapldn kaydeden Toprakç, daha sonra kent merkezindeki tezgahlarda sata sunulduunu belirtti.

Vatandalarn aldklar peynirleri evlerinde k için hazrladklarn ifade eden Toprakç, öyle konutu:

K mevsimine kadar peynir, toprak altnda veya souk hava depolarnda kalyor. Yaylalara çkmak artk serbest. Artk vatandalar bu seneden itibaren yaylalara rahatça çkyor. çok ükür, artk terör olaylar da olmuyor. Millet artk yaylalara rahat gidip geliyor. Bu yl da geçen yla oranla otlar daha çok var çünkü yaylara çkan vatandalar rahat bir ekilde daha fazla ot toplayabiliyor.

Toprakç, yaylalarda üretilen peynirin çok lezzetli olduunu dile getirerek, dier illerde de bu peynirin satn yaptklarn sözlerine ekledi.

- Artk sknt yok

Kentte 15 yldr yaylaya çkarak hazrlad peynirleri sata sunan esnaf Fadl Baykan da vatandalarn yaylalara artk daha rahat çktn dile getirdi.

Artk vatandalarn daha fazla koyun alp yaylalara çkabileceini ifade eden Baykan, öyle konutu:

Peynir fiyat u an çok düük. Özellikle yaylalarda hazrlanan peynir birçok ürüne göre daha lezzetli. 2 sene önce peynirde resmen ktlk vard. Ben de göçerim, yaylalara gidemiyordum. Artk sknt yok. Bunu yapan devletimizden Allah raz olsun. Artk rahatz, gidiyoruz, peynirimizi getiriyoruz. Peynir yapmnda kullanlan en güzel ot da yaylalarda yetiiyor.

Rahat bir ekilde bu güzel otu toplayp peynirimizde kullanyoruz ve otlu peynir haline getiriyoruz.

Ana Sayfaya Git