Peynirci esnafı denetimsizlikten mustarip

Peynir fiyatlarının yüksek olduğundan yakınan peynirci esnafı, denetimlerin olmadığından şikayetçi.

Haberler 16.01.2020 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peynir fiyatlarnn yüksek oluunu denetimlerin azlna balayan Balar Peynirci Pazar esnaf, peynir toptanclarnn kendi kafalarna göre fiyat belirlediini söylediler.

Peynir fiyatlar bu yl en yüksek seviyeyi gördü

Peynir fiyatlarnn 25 ile 35 lira arasnda deitiini ifade eden peynirci esnafndan Emre çelik, Peynir fiyatlar bu yl en yüksek seviyeyi gördü. Bunun nedeni ise; hayvancln bölgemizde neredeyse yaplmamasdr. Vatandalarn hayvancla yönelmemesinin en temel nedeni de yem fiyatlarnn yüksek olmasndandr. Hayvanclk az yapld zaman süt orannda ciddi azalmalar görülür. Bu durum da Diyarbakrdaki peynir taleplerini karlayamayacak noktaya getirir. Bu nedenle bizler, Mersin, Adana, Gaziantep, Mara gibi ehirlerden peynirleri getirmek zorunda kalyoruz. Bu durum, peynir fiyatlarnn artmasna sebep oluyor. Bir dier neden ise; bat illerinden Diyarbakrdaki yerli peynire yönelik taleplerin artmasdr. ifadelerini kulland.

Hayvancln azalmas peynircilii olumsuz etkiliyor

Özelikle peynir fiyatlarnn k aylarnda yükseldiini dile getiren çelik, Bahar aylarnda k aylarna göre fiyatlar biraz daha düük oluyor. Peynir fiyatlar 15-16 liray bularak bahar aylarnn en düük fiyatn gördü. En yüksek fiyat ise 20 lirayd. Son 10 yla göre kyaslarsak bu yl en yüksek seviyeyi peynir fiyatlar gördü. Bu durum hem biz esnaflar hem de müterileri olumsuz etkiledi. Müteriler evine istedii miktarda peynir götüremezken bizler de istediimiz sat yapamadk. eklinde yaadklar skntlar ifade etti.

Peynir fiyatlar tüketici için yüksek toptanc için düüktür

Peynir fiyatlarnn tüketici için yüksek, toptanc için ise düük olduunu söyleyen peynir toptancs Nurettin Okur, Biz esnaf olarak bu ekilde olduunu düünüyoruz. Asgari ücretle geçimini yapan bir aile, kilosu 34 liray bulan peyniri almakta zorluk çekiyor. Toptanc olarak bizler de istediimiz mebla kazamyoruz. çünkü süt litresi geçen yl bir lira 25 kuru iken u anki fiyat 2 lira 50 kuruun üzerindedir. Böyle olunca da peynirin imdiki fiyatlar bizi kurtarmyor. ifadelerini kulland.

Düzenli denetim yaplmadndan toptanclar kafalarna göre peynir fiyatlarn yükseltiyor

Peynir fiyatlarnn yüksek olduunu belirten peynirci esnafndan Bahri Kurt, Vatandalar fiyatlarn yüksekliinden ikayetçidir. Baharda peynir fiyat 18 lira iken u an 35 liradr. Denetimler düzenli yaplmadndan toptanclar, her seferinde kendi kafalarna göre peynir fiyatlarn yükseltiyor. Bahane olarak da bizlere süt fiyatnn sürekli arttn, içilerin çalma ücreti ve nakliye gibi sorunlarn gösteriyorlar. Vatandalar da bu yüzden bize tepki gösteriyor. dedi.

Zamlardan dolay birçok esnaf kepenk indirmek zorunda kald

Esnafn sorunlarna da deinen Kurt unlar söyledi:

Her eye zam geldi. Esnaf snmak için bir soba bile yakamyor. Bu zamlardan dolay da birçok esnaf kepenk indirmek zorunda kald. Sesimizi kimseye duyuramyoruz dedi.

Yaplan devlet desteklemeleri amac dnda kullanlyor

Konumasna devamla Kurt, Devlet, verdii hayvanlarla ilgili yeteri kadar denetim yapmad için hayvanclk gelimiyor. Yaplan devlet desteklemeleri amac dnda kullanlyor, süt üretilmiyor ve süt fiyatlar dümüyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git