'Pivot' sulamayla yüzde 50 tasarruf sağladı

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde çiftçilik yapan Muhammet Özkan 600 dönüm tarlasında 'pivot' denilen bilgisayar destekli modern sulama yöntemi kurdu. Güneş enerjisini de sisteme entegre eden çiftçi hem verimde hem enerjide yüzde 50 tasarruf sağlıyor.

Haberler 10.04.2021 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Verimli Tarm Hikayelerinin ilk kahraman anlurfal çiftçi Muhammet Özkan oldu. anlurfann Haliliye ilçesine bal Balkatan köyünde çiftçilik yapan Muhammet Özkan, kendisine ait 600 dönüm büyüklüündeki arazinin sulanmas için geçtiimiz yl ekim aynda pivot denilen sistemi kurdu. Kendi ekseni etrafnda dönerek sulama yapan ve dönü süresi ile aktt su miktarn bilgisayar otomasyonuyla belirleyen pivot sulama yöntemi hem enerji ve su tüketiminde hem de ürün hasadnda ciddi bir tasarruf salyor. Sistemin çalmas için gereken enerji ise üzerine entegre edilen güne panellerinden karlanyor.

Muhammet Özkan kendisine ait toplam bin 700 dönüm arazide yapt tarmsal üretimde enerji ve suyun ciddi maliyet kalemleri oluturduuna dikkat çekerek, Daha az enerjiyle daha fazla sulama yapmak ve daha fazla verim elde etmek için aratrma yaptk. Pivot yönteminin dünyada kullanlan en modern teknoloji olduunu gördük. Modern sulamann en çok tercih edilen yöntemlerinden biri olan pivot sulamada, sistem kendi ekseni etrafnda dönerek sulama yapyor ve dönü süresi ile su aktma miktar bilgisayar otomasyonuyla belirleniyor dedi.

YÜZDE 0 FAZLE FNANSMAN SALADIK

Muhammet Özkan pivot sulama sistemini kurmak için gereken finansman ise Modern Basnçl Sulama Kredileri kapsamnda Ziraat Bankasndan sfr faizle temin etti. Kurulum maliyeti 450 bin lira olan sistemin kullanm ömrü ise 20 yldan fazla. çiftçi Muhammet Özkan, pivot sistemini kurmadan önce elektrik pompasyla kuyudan su çekmek suretiyle geleneksel sulama yöntemini kullandn belirterek, Üzerimizde ciddi bir maliyet yükü oluturuyordu. Hem de topran verimini azaltyordu. çünkü vahi sulamada bir ksm toprak kayb da yaanyor ve ar sudan içindeki mineraller de azalyor. Bu sistemin elektriini de üzerine kurduumuz güne panelleriyle salyoruz. Sadece yetersiz kaldnda ebekeden elektrik kullanyoruz diye konutu. Özkan, pivot yöntemiyle u anda buday sulamas yapldn ardndan msr sulamas yaplacan da kaydetti.

DCLE ELEKTRK TARIMSAL SULAMADAN TEKNK DESTEK

Dicle Elektrik tarmsal sulama ekipleri anlurfal çiftçi Muhammet Özkan ziyaret ederek gereken teknik altyap desteini verdi. Sahada pivot sulamaya engel oluturduu belirlenen 2 adet orta gerilim elektrik direinin yeri deitirildi. Tarmsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkn, arazisinde verimli tarm adna modern sulama sistemleri kurmak isteyen çiftçilere uzman ekipler tarafndan gereken teknik destei salamaya hazr olduklarn belirtti. Kaçkn, konuya ilikin unlar söyledi:

Bu sistemlerin kurulum maliyetleri balangçta yüksek gibi görünse de enerji, su ve toprak veriminde salanan iyileme sayesinde sulama sistemi yatrm birkaç ylda kendini amorti edebiliyor. Sonrasnda bu sistemlerin minimum 20 yl ömrü var. Ayrca çiftçilerimiz kendi öz kaynaklar dnda kamu bankalarna bavurarak, devletimiz tarafndan sübvanse edilen sfr faizli finansman imkanlarndan yararlanabilirler. Biz de bölgemizdeki üniversitelerin ilgili bölümleriyle bilgi ve tecrübe paylam yaparak bunu çiftçilerimizin hizmetine sunmak istiyoruz.

Ana Sayfaya Git