Plastik poşetler ücretli olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenle kapsamında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik alışveriş poşetleri tüm satış noktalarından ücretli olarak temin edilecek.

Haberler 08.08.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca yaplan düzenle kapsamnda 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik alveri poetleri tüm sat noktalarndan ücretli olarak alnacak.

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, kullanm her geçen gün artan plastik alveri poetlerinin hzl bir ekilde çöpe dönümesi, hafif arlklar nedeniyle etrafa yaylarak çevre kirliliini önemli ölçüde artrmas ve mevcut geri dönüüm oranlar çok düük olduundan kaynak verimliliini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle ücretlendirilecek.

KULLANIMI AZALTILACAK

Plastik poet kullanmnn azaltlmasna yönelik çalmalar Bakanlk tarafndan 1 Ocakta yürürlüe giren Ambalaj Atklarnn Kontrolü Yönetmeliinde ele alnarak alveri poetleri ambalaj ve ambalaj atklarna ilikin yönetim sistemine dahil edildi.

Yönetmelik ile tüm dünyada, üzerinde hassasiyetle durulan plastik alveri poetlerinin kullanm sonucu oluan görsel ve çevresel kirliliin önlenmesi ve gereksiz plastik poet kullanmnn önüne geçilmesi hedefleniyor.

2019DAN TBAREN

çevre ve ehircilik Bakanl, bu yl yaymlanan yönetmelikle 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Türkiyede sat noktalarnda ücretsiz verilen plastik alveri poetlerinin tüm sat noktalarnda ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapt.

Bakanlk, uygulamaya geçi noktasnda AB Direktifinde öngörülen geçi süreleri de esas alnarak zorunlu uygulamann balatlmas için ilgili sektöre bir yllk geçi süreci verdi.

Öngörülen plastik poetlerin ücretlendirilmesine ilikin düzenleme, gereksiz plastik poet tüketimi ciddi oranda azaltacak, tüketicileri alveri yaparken yanlarnda getirebilecekleri tekrar kullanmlk poet, çanta, tekerlekli alveri arabalarnn kullanm yönünde tevik edecek.

100 GÜNLÜK EYLEM PLANINDA YER ALMITI

çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanan 100 Günlük Eylem Plannda yer alan poetlerin ücretlendirilmesi konusunda sektör temsilcileri ve ilgili Bakanlk temsilcileriyle hazrlklar sürdürülüyor.

Tüm sat yerlerinde plastik poetlerin ücretli olarak temin edilmesine ilikin uygulama 1 Ocak 2019 tarihinde hayata geçecek.

KAMUNUN BLNçLENDRLMES

Kamunun bilinçlendirilmesi, plastik atk miktarnda azalma, plastik poetlerin ücretlendirilmesi ile oluacak kaynan çevre koruma faaliyetlerinde kullanlmas planlanyor.

Bu eylem ile 2023 hedefleri dorultusunda geri kazanm imkan çok az olan plastik poet atk miktarnn önemli miktarda azaltlmas salanacak.

Ana Sayfaya Git