Poşet kullanımı yüzde 75 azaldı

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde bakanlığımızca 2017 yılında sıfır atık çalışmaları başlatıldı. Bugüne kadar ülkemizde 14 bin 750 kurum ve kuruluş binasında, sıfır atık sistemine geçilmiştir. 2023 yılına kadar bütün Türkiye'ye yayılması da hedeflenmektedir. Projenin ülke çapında yayılmasıyla birlikte 2023 yılına kadar geri kazanım oranı en az yüzde 35'e çıkarılacaktır." dedi.

Haberler 01.05.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Yardmcs Mehmet Emin Birpnar, Türk-Alman çevre Yürütme Kurulunun 16. Toplantsnda yapt konumada, hzla gelien dünyada atklar, çevre kirlilii ve ekolojik tahribatn her ülkenin ortak sorunu olduunu, çevre kirliliinin art karsnda ekosistemin kendini yenileme kapasitesinin her geçen gün daha da yetersiz hale geldiini, doal kaynaklarn tükendiini ve dengenin bozulduunu belirtti.

Bunlara bal olarak dünyada iklim deiiklii gibi pek çok çevre sorunu ve küresel sorunlarn yaandna iaret eden Birpnar, çevre duyarll ve iklim deiikliinin dünyann en önemli gündem maddesi haline geldiine dikkati çekti.

Türkiyenin kat atk, atk su, hava, deniz, kimyasallar, gürültü ve iklim deiikliiyle ilgili birçok çalmay yürüttüünü dile getiren Birpnar, öyle konutu:

Özellikle atk yönetimi konusunda yllk yaklak 32 milyon ton belediye atnn olutuu ülkemizde geri kazanm oran yüzde 13 seviyelerine kadar ulamtr. 88 kat atk düzenli depolama sahasyla nüfusumuzun yüzde 79una hizmet veriyoruz. Bu sahalardan ürettiimiz elektrik enerjisi yaklak 1,5 milyon kiinin elektrik ihtiyacn karlayacak niteliktedir. 2002 ylnda bu rakamlar çok daha düüktü. Cumhuriyetimizin kuruluunun 100. yl olan 2023 ylnda tüm vatandalarmzn atk yönetimi hizmetinden faydalanmasn ve geri kazanm orannn yüzde 35e çkarlmasn, düzenli depolama orannn da yüzde 65e indirilmesini hedefliyoruz. Yani düzenli depolama sahas olmayan hiçbir ehrimizin olmayaca ve bütün hizmetlerin vatandalarmza verilecei günlerin olaca 2023 yl çok uzak deil.

SIFIR ATIK SSTEMNN 2023 KADAR TÜM TÜRKYEDE YAYILMASINI HEDEFLYORUZ

Birpnar, Türkiyede 2018 yl itibaryla belediye nüfusunun yüzde 85ine atk su artma hizmeti verildiini, 2023 ylnda tüm belediyelerin atk su artma tesisine kavumasn salamay hedeflediklerini dile getirdi.

2018 yl itibaryla artlm atk suyun yüzde 1,2sinin yeniden kullanldn, 2023 ylnda bu orann yüzde 5e çkarlmasnn Bakanln stratejik hedefleri arasnda olduunu belirten Birpnar, Son dönemde çok fazlaca üzerinde durduumuz Türkiye için sfr atk meselesine baktmzda, Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoan Hanmefendinin himayelerinde Bakanlmzca 2017 ylnda sfr atk çalmalar balatld. Bugüne kadar ülkemizde 14 bin 750 kurum ve kurulu binasnda sfr atk sistemine geçilmitir. 2023 ylna kadar bütün Türkiyeye yaylmas da hedeflenmektedir. Ayrca 27 belediyemizde de sfr atk sistemine geçilmesi için çalmalar balatlm, ülke genelinde de 4 milyon ton deerlendirilebilir atk toplanarak, ekonomik deer elde edilmitir. Projenin ülke çapnda yaylmasyla birlikte 2023 ylna kadar geri kazanm oran en yüzde 35e çkarlacaktr. Bu noktada 400 bin kiiye farkndalk eitimleri verdik. Örnek olarak da bunu Bakanlmzn bulunduu binada yaptk. Bu sistemi Cumhurbakanl ve parlamento binamz ile 81 ildeki valiliklerimizde bunu gerçekletirdik. Bu yln sonu itibaryla bütün Türkiyedeki kamu binalarnn tamamnda sfr atk sistemine geçmi olacaz. Daha sonra sfr atk yönetmeliini bu yl çkaracaz. 2023e kadar hangi alveri merkezlerinin, otellerin, ilçe ve büyükehir belediyelerinin hangi tarihte geçeceini de belirlemi oluyoruz. Dolaysyla da bu yönetmeliin önemli olduunu düünüyoruz. deerlendirmesini yapt.

POET KULLANIMINDA YÜZDE 75 CVARINDA AZALMA OLDU

çevre Kanununda poet, geri kazanm, depozito ve çevre cezalar konularnda düzenleme yaptklarn hatrlatan Birpnar, poetlerin 1 Ocak 2019dan itibaren 25 kurua satlmasyla ilgili bir uygulama balattklarn ve Türkiye için bunun zor bir karar olduunu belirtti.

çevre ve ehircilik Bakan Yardmcs Birpnar, özellikle yerel seçimler öncesinde böyle bir karar alabilmenin cesaret ii olduunu ifade ederek, Politik basklara ramen geri adm atmadan bu hususta iyi bir ey yaptk. Yaptmz seçim kampanyasnn da çevreci olmas gerektiini düündük ve hiçbir ekilde seçim boyunca plastik kullanmna, sokaklarn kirlenmesine ve gürültü kirliliine müsaade etmedik. Sayn Cumhurbakanmz bunu deklare ettiler. Bu konuda da baarl olduk. Ocak, ubat ve mart aylarnn rakamlarn size vermek istiyorum. Türkiye genelindeki 5 zincir marketin geçen sene ilk 3 ayda kulland poet miktar 600 milyon adet iken bu sene rakam 100 milyon adede dümütür. Yüzde 75 civarnda bir azalma olduunu net bir ekilde görebiliyoruz. Sk denetimlerle daha da baarl olacan düünüyoruz. Seçim kampanyas boyunca en az 10 milyon adet bez çanta ve file dattk. diye konutu.

Yeniledikleri çevre Kanunuyla birlikte her türlü ambalaja vergi getirdiklerini, cam ielerde 1 kuru, plastik ielerde ise 2 kuru vergi uyguladklarn aktaran Birpnar, çevre vergileri konusunda baarl olduklarn belirtti.

Birpnar, Birlemi Milletler klim Zirvesinin bu yl Altyap, ehirler ve yerel iklim eylemi temasyla eylül aynda Türkiyede düzenleneceini de kaydetti.

Türkiyenin özellikle Akdeniz havzasnda iklim deiikliinden etkilenmeye baladna dikkati çeken Birpnar, sözlerini öyle tamamlad:

Buna uyum noktasnda acil tedbirler almamz gerektiini biliyoruz. Geçenlerde Antalyada Akdeniz havzasnda hiç olmayan bir hortum olay meydana geldi ve bir saatlik ya oradaki bütün seralar yok etti. Bu tedarik zincirlerini bozdu. Normal artlarda Antalyadan günden bin tr meyve sebze büyükehirlere gelirken iklim deiiklii etkisiyle o gün felaketten dolay ertesi gün belki 100 tr gitti. kinci gün 200 tr gitti. Dolaysyla tedarik zinciri bozulunca da ehirlerdeki meyve sebze fiyatlar hala düzelmedi. Dolaysyla arada frsatçlar var ama iin ana sebeplerinden bir tanesi iklim deiiklii. Beklenmedik olaylardan dolay bunlar yaanyor. klim deiikliinin etkilerini yaamaya baladk. Dolaysyla iklim deiikliiyle uyum noktasnda mücadele etmek ve buna kar tedbirler almak gerektiini düünüyoruz.

TÜRKYEDE OLDUU GB ALMANYADA DA PLASTK TORBA KULLANIMI DÜÜYOR

Almanya çevre, Doa Koruma ve Nükleer Güvenlik Federal Bakanl Bakan Yardmcs Jochen Flasbarth da atk konusunun Türkiyedeki insanlar yakndan ilgilendirdiini ve ülkede plastik torbalar için ücret alnmaya balanmasnn son derece etkileyici bir adm olduunu belirtti.

Türkiyenin tek kullanmlk plastikler konusunda son dönemde elde ettii tecrübeleri örenmenin kendileri için son derece önemli olduuna iaret

eden Flasbarth, unlar kaydetti:

Biz de plastik torbalar için benzer bir yol izledik. Türkiyede olduu gibi Almanyada da plastik torba kullanm düüyor. Aslnda sadece plastik torbalara verilen ücret yüksek bir fiyat olduu için deil, ilginç bir tevik oldu. nsanlar farkl alkanlklar gelitiriyor ve plastik yerine bez torbalar kullanyorlar. Bütün bunlar bizim birbirimizden örenebileceimiz eylerle dolu.

Flasbarth, Almanyann Türkiyenin iklim rejimi konusundaki pozisyonunu anlayla karladklarn sözlerine ekledi.

Açl konumalarnn ardndan, zirveye Türkiye ve Almanyadan katlan kamu kurumu temsilcilerine söz verildi.

Zirve, daha sonra basna kapal devam etti.

Ana Sayfaya Git