Prim beyanı değişiyor

Birlik, yaşanan sorunlar nedeniyle ülke genelinde devreye girmesi 3 yıldır ertelenen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması için yeni bir yazılım ve sistem oluşturulmasını istedi

Haberler 03.07.2020 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlik, yaanan sorunlar nedeniyle ülke genelinde devreye girmesi 3 yldr ertelenen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamas için yeni bir yazlm ve sistem oluturulmasn istedi

Hazrlanan raporda, sistemdeki sorunlar nedeniyle mükelleflerin Gelir daresi Bakanl ve SGK tarafndan ayr ayr cezalara maruz brakld, baz iverenlerin ise teviklerinin kesildii belirtildi

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müavirler ve Yeminli Mali Müavirler Odalar Birlii (TÜRMOB), ülke genelinde devreye girmesi 3 yldr ertelenen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamas için yeni bir sistem oluturulmasn talep etti.

Kayt d ekonomiyle mücadelede etkinliin artrlmas amacyla vergi dairelerine verilen muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) verilen aylk prim ve hizmet belgesinin birletirilmesi karar alnmt.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamas, ilk defa 2017de Krehirde pilot olarak balatlrken, yaanan sorunlar nedeniyle uygulamann ülke geneline yaylmas 3 yllk dönemde sk sk ertelendi.

Pilot illere 2018de Amasya, Bartn ve çankr da eklenerek, uygulamadaki skntlara çözüm bulunmaya çalld.

Son olarak 1 Ocakta ülke genelinde balamas beklenen uygulama, pilot illere Bursa, Eskiehir ve Konyann eklenmesiyle önce marta, sonra da temmuza ertelenmiti. Uygulamann, tüm illerde bu ay devreye girmesi öngörülüyor.

- Mükellefler cezalara maruz kald

TÜRMOB da konuya ilikin bir deerlendirme raporu hazrlayarak, pilot illerde yaanan sorunlara dikkati çekti.

Rapora göre, uygulamann yürütücüsü Gelir daresi Bakanl (GB) ve SGK, sistemdeki sorunlara çözüm üretecek teknik ekip ya da danma hatt oluturamad. Her iki kurumun altyaplar ve bilgi ilem sistemlerinin farkl olmas nedeniyle sistem sk sk hata verdi. Sistemde düzeltme ilemleri yaplrken de sorunlar yaanrken, bunlar ciddi zaman kaybna neden oldu. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi iki farkl kurum tarafndan kontrollere tabi tutulduu için kontrol süreleri uzad. ki ayr kurumdan ceza uygulanamayaca belirtilmi olsa da uygulama sürecinde kurumlar aras entegrasyonun olmamas nedeniyle ayr para cezalar düzenlendi.

Salgn sürecinde beyannamenin vergi taraf ertelemeye tabi tutulup, SGK taraf erteleme d kalrken, bu da sorunlara neden oldu. Birçok mükellef ve iveren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin tamamnn ertelendiini düünerek, beyannamenin SGK tarafn da doldurmad. Bu nedenle mükellefler cezalara maruz kald ve tevikleri iptal oldu.

lk uygulamadan bugüne 3 yl geçmesine ramen sistem istenilen ve beklenen ilevsellii yakalayamad. Sistemde yaplan iyiletirme çalmalar ise sistemin sadelikten uzaklamasna ve daha karmak hale gelmesine sebep oldu.

Beyan ve bildirimin birletirilmesi, süre avantaj salamazken, baz durumlarda ilem yapma süreleri daha da uzad.

- Fayda maliyet analizi yaplmal

Raporda, yaanan sorunlarn çözümüne yönelik öneriler de yer ald.

Buna göre, uygulamadan, tam ilevsel hale gelmesi için uzun sürelere ihtiyaç olduu düüncesiyle tamamen vazgeçilmesi yoluna gidilebilir.

Her eye ramen uygulamaya devam edilmek isteniyorsa beyannamenin iki kurumun bilgi ilem sistemlerine ayr ayr iletilmesi srasnda yaanan teknik aksaklklar, bekletme, sistem hatas gibi sorunlarn tamamen ortadan kaldrlmas salanmal.

GB ve SGK, sahada uygulayc TÜRMOB üyesi temsilcilerin de görülerini alarak tek bir noktadan çalan ve yaanan sorunlar bertaraf eden yeni bir sistem ve yeni bir yazlm oluturmal.

Bu uygulamann devam ettirilmesinin Türkiye ekonomisine getirecei maddi katk ile yeniden yazlm hazrlamann maliyetleri karlatrlarak fayda-maliyet analizi yaplmal.

Ana Sayfaya Git