Prim borcu ertelendi!

SGK Başkanı Bağlı: Terörden zarar gören iş verenin prim borcu ödemesini 2 Mayıs' a uzattık

Haberler 11.02.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SGK Bakan Dr. Mehmet Selim Bal ve beraberindeki heyet, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnca balatlan, çalma hayatnda Milli Seferberlik program kapsamnda Diyarbakra geldi. Kentte gelen Bakan Bal ile beraberindeki heyet, kaldklar otelde basn toplants düzenledi. Burada konuan SGK Bakan Bal, her kamu kuruluunun iini en iyi ekilde yapmasnn vatandalar memnun ederek birlemeyi, bütünlemeyi salayan bir süreç olacan söyledi. Temel amaçlarnn, kentte iverenlerle bir araya gelerek istihdam projelerini, imkanlarn i verenlere anlatmak, onlarn sorunlarn dinleyerek istekleri dorultusunda çözmek olduunu söyleyen SGK Bakan Bal öyle konutu:

PROGRAM LE ULAILMAYAN Hç BR SZ KALMAYACAK

Bu programla birlikte ulalmayan hiç bir isiz kalmayacak, bütün isizlerimize ulaacaz ve bütün isizlerimize i salamak, istihdam salamak için elimizdeki bütün imkanlar seferber edeceiz. Milli seferberlik program kapsamnda Türkiyenin kronik sorunu olan isizlii kontrol edilebilir bir seviyeye getireceiz. Milli seferberlikte bizim anladmz, halkn yannda olmak, hesap vermek, onlarn problem ve çözümlerini birinci elden, birinci azdan dinlemek ve çözmektir. Özellikle terörden madur olan bu bölgedeki i verenlerimizle ilgili geçen yl çok ciddi kolaylklar ve imkanlar saladk. Bunlarn banda bölgede rnak ve Hakkari illerinin tamam, Siirtin Eruh ilçesi, Mardinin Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçeleri, Diyarbakrn Sur ve Silvan ilçelerinde ikamet eden 5510 sayl kanun kapsamndaki sigortallar, iyeri olan iverenler, kamu kurum ve kurulular ile genel salk sigortallarnn 5510 sayl kanun gereince, 1 Aralk 2015-30 Kasm 2016 tarihleri arasnda vermek zorunda olduklar her türlü bilgi ve belgenin verme süresi ile yapmak zorunda olduklar bavuru sürelerinin 23 Aralk 2016 tarihine kadar uzatlmasna, 1 Aralk 2015 tarihinden önce ödeme süresi dolmu mevcut prim borçlar ile 1 Aralk 2015 ile 30 Kasm 2016 tarihine kadar döneme ait prim borçlar ve bu döneme denk gelen her türlü yaplandrma ve taksitlendirmelerin taksitlerinin, gecikme cezas ve gecikme zamm uygulanmakszn 2 Ocak 2017 tarihine kadar ertelemitik.

SUR ESNAFININ YAADIKLARI

Bizim hesaplarmza göre 2016 ylnda yaklak 500 milyon lira prim alacan biz 12 ay boyunca toplamadk. Her hangi bir cezaya girmeksizin hem bildirge verme, prim ödeme mecburiyetlerini 12 ay boyunca askya almtk. Esnaf bir seferde bu paray nasl ödeyecek diye soruyorlard. Bu konuda Sayn Bakanmzn talimatyla esnafmz ve i verenimizi rahatlamamz gerekiyor. Onun için 23 Aralk 2016-31 Mart 20017 tarihleri arasnda verilmek zorunluluu olan her türlü bilgi ve belgeyi yasal süreler içerisinde versinler. Bu kez bilgi ve belge verme zorunluluunu ertelemiyoruz. Bildirgelerini, belgelerini verip, geçen yldan kalan ve bu yl vermek zorunda olduunuz primlerinizi ise 1 Mart 2016-31 Mart 2017ye ait olan prim borçlar 2 Mays 2017 tarihine kadar ertelendi. Bu tarihe kadar borçlarn ödeyebilirler, esnafmz, i verenimizi sktrmyoruz. Prim ertelemesi yaptmz yerlerde bizim tahakkuk yaptmz oran yüzde 86yd. Biz prim ertelemesi yaptk ama i verenimiz yine primlerini verdiler ciddi bir oranda tahakkuk yaptk ve toplamda 553 milyon Lira tahakkuk yapld. Belirtilen bölgede ve 476 milyon Lira da tahsilat yaptk.

ODA BAKANLARIYLA BR ARAYA GELD

81 lde hayata geçirilen çalma Hayatnda Milli Seferberlik program çerçevesinde Bal, Diyarbakraki Oda bakanlaryla bir araya geldi. DTB Bakan Engin Yeil, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Ahmet Sayar, Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (DESOB) Bakan Alican Ebedinolu, MÜSAD Bakan smail Özanl, Hak- Sendikas Diyarbakr il Bakan Ahmet Dinçin katld toplantda konuan bal çalma Hayatnda Milli Seferberlik programna, bakanmzn bakanlnda Konyada start verildi. Her Cuma yine bakanmzn da talimatyla bakan, bakan yardmcs, müstear, genel müdürler, kurum yardmclar eklinde ekipler oluturularak, asgari 5 kiilik grup kurdan SGKdan Anadolulun muhtelif ilerine gidip, içi ve iveren taraflaryla organize sanayi bölgesindeki iverenlerle, sanayi ve ticaret odas ile emeklilerle, asgari ücretlilerle, isizlerle bir araya gelerek onlarn sorunlarn dinliyoruz. Annda çözülmesi gereken sorunlar yerinde çözmek için gezeceiz. dedi.

SUR ESNAFINA AF GETRLSN

Toplantda DTSO Bakan Ahmet Sayar, Sur esnaf için SGKnin prim aff getirmesi gerektiini önerdi. Sayar, Sur esnaf aylarca kepenk kapatt. sizlik yüksek oranda bulunuyor. Mevcut iletmelere getirilmi üç aylk SGK prim ertelemesini Diyarbakr gibi illerde üç ay yerine ylsonuna kadar ertelenmesinin iletmelere daha rahat nefes verecektir. Ayrca, aylarca i yerlerini açamayan sur esnafnn ertelenen SGK primlerine de af getirilmesi gerekiyor diye konutu.

DTB Bakan Engin Yeil, Diyarbakrda isizlik orannn çok yüksek seviyelerde olduunu anlatarak, Bu önemli sorunla mücadele için kamu özel sektör ibirlii gereklidir. Bu yönde balatlan istihdam seferberlii programn önemli buluyoruz. verene verilen SGK prim destei ek istihdama katk salayacana inanyoruz. Gerek kurumsal kimliimiz ile gerekse de iveren kimliimiz ile bu programa gerekli destei vereceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git