Prim desteği artırılsın!

Sektör temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin daveti üzerine gerçekleştirilen toplantıda geçen yıl kilogram başına verilen 80 kuruş prim desteğinin 1 lira 30 kuruşa yükseltilmesini istedi.

Haberler 12.10.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TZOB Bakan Vekili Ahmet Bahadr Sezgin Sayn Bakanmz bizi hassasiyetle dinledi. nallah duyarl davranlr ve bir an önce prim destekleri açklanr. Hemen akabinde ödemeler yaplr

Pamuk üreticileri, artan maliyetler ve düen ürün fiyatlarnn yaratt skntnn giderilmesi adna geçen yl kilogram bana verilen 80 kuru prim desteinin 1 lira 30 kurua çkartlmasn istedi. Pamuk üretimi yapan illerdeki ziraat odalarnn bakanlar, davet üzerine Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli ile bir araya geldi.

Söz konusu görümede son dönemde artan maliyetler ve düen fiyatlar nedeniyle yaadklar skntlar aktaran üreticiler, 2018de kilogram bana 80 kuru olarak uygulanan prim desteinin 1 lira 30 kurua yükseltilmesini talep etti.

- htiyacmzn yüzde 60n üretiyoruz

TZOB Bakan Vekili ve Osmaniye Ziraat Odas Bakan Ahmet Bahadr Sezgin, görümeye ilikin yapt deerlendirmede, çukurovada pamuk hasat sezonunun yaklak 20 gün önce baladn söyledi.

Ege ve Güney Dou Anadolu bölgelerinde de pamuk hasat döneminin yaklatn ifade eden Sezgin, Türkiyede ciddi düzeyde pamuk ekim alanlar var. u anda ihtiyacmzn yüzde 60n üretir durumdayz. Geriye kalan yüzde 40lk ksm için 1 milyar 400 milyon dolar civarnda para ödüyoruz. dedi.

Sezgin, pamuk üreticilerinin geçen yla göre maliyetlerinin arttna iaret ederek, zirai ilaç, gübre ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yüzde 60-130 arasnda yükseldiini dile getirdi.

Geçen yl kütlü pamuun kilogram fiyatnn 3,9 lira- 4,3 lira civarnda deitiini kaydeden Sezgin, Bu yl kütlü pamuun kilogram fiyat, geçen yla göre yaklak yüzde 23 düerek, çeitli bölgelerden alnan fiyatlarla ortalama 3 lira 30 kuru olarak hesaplanyor. diye konutu.

Sezgin, öyle devam etti:

Artan maliyetler ve düen fiyatlar karsnda ülkemiz için son derece önemli olan pamuk üretiminin devam etmesi için üreticilerle fikir alveriinde bulunduk. Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin daveti üzerine yaptmz toplantda prim desteinin kilogram bana 1 lira 30 kuru olmasn talep ettik. Sayn Bakanmz bizi hassasiyetle dinledi. nallah duyarl davranlr ve bir an önce prim destekleri açklanr. Hemen akabinde ödemeler yaplr. Bu sayede çiftçilerimiz bir nebze de olsa üretime devam ederler. Yoksa ürettiimiz yüzde 60lk ksm bile çok aalara düer.

Sezgin, pamuk üretimin dorudan ve dolayl olarak yaklak 6 milyon kiiyi ilgilendirdiini ve bu anlamda üreticilerin ülke ekonomisine önemli katk saladklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git