Prim ne zaman?

Akdeniz Bölgesi ziraat odası başkanları ve çiftçiler, 2019 yılı pamuk destekleme priminin bir an önce açıklanmasını istiyor.

Haberler 03.09.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmara, Antalya, Osmaniye ziraat odas bakanlar ve bölgede pamuk üretimi yapan çiftçiler, 2019 yl destekleme priminin, kilogram bana en az 1 lira 25 kuru olarak açklanmasn istedi.

Akdeniz Bölgesi ziraat odas yöneticileri ve üreticilerin katlmyla Adanann Yüreir ilçesi Solakl Mahallesindeki pamuk tarlasnda ortak basn açklamas yapld.

Yüreir Ziraat Odas Bakan Mehmet Akn Doan, söz konusu açklama kapsamnda, yllardr roman, türkü, filmlere konu olan ve çukurova denilince ilk akla gelen beyaz altn pamukta u anda zor günler yaandn ifade etti.

Endüstri bitkisi olan pamuun ülke ekonomisindeki önemine deinen Doan, Türkiyede 5,2 milyon dekar alanda 2,6 milyon ton kütlü pamuk üretiminin yapldn söyledi.

Doan, son iki ylda üretim artlarna ramen pamukta üretimin tüketimi karlama orannn yüzde 60larda kaldn belirterek, Pamukta aradaki fark ithalatla karlanyor. Pamuk üretiminin arttrlmas önem arz ediyor, ithalatn önüne geçilmesinin tek yolu üreticinin desteklenmesinden geçiyor. diye konutu.

- Devir stoklar fiyatlar olumsuz etkileyecek

Açklanmayan, ancak yüksek olaca beklenen devir stoklarnn, pamuk fiyatlarnn artn olumsuz etkileyeceine dikkati çeken Doan, öyle devam etti:

Bu yl iklim koullarnn birçok ülkede iyi gitmesinin pamukta rekolte artna sebep olaca beklentisi de fiyatlar üzerinde bask oluturmaktadr. Ülkemizde pamuk hasadna balanmamasna ramen kültü pamuun kilogramnn Güneydou Anadolu Bölgesinde 2 lira 70 kuru ile 3 lira, Ege Bölgesinde 3 lira 40 kuru ile 3 lira 70 kuru, çukurovada 2 lira 90 kuru ile 3 lira 10 kuru arasnda olaca görülmektedir. Bu yl ekiminin gerçekletirildii nisan aynda geçen yln ayn ayna göre gübre, mazot, elektrik, zirai ilaç gibi girdilerde önemli oranda artlar yaanmtr. Üreticilerimizin prim maliyeti oldukça yüksektir.

Bölgede hasada çok az bir süre kala dünya pamuk fiyatlarndaki ciddi düüün üreticileri endielendirdiini aktaran Doan, 2019 yl destekleme teblii bir an önce açklanmaldr. Pamukta destekleme primi, kilogram bana en az 1 lira 25 kuru olarak belirlenmeli ve üreticiye hemen ödenmelidir. Üreticinin maduriyetinin giderilmesi ve üretimde kalabilmesi için prim desteinde dekar bana 500 kilogram kota getirilmesi uygulamasndan derhal vazgeçilmesi gerekir. dedi.

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Genel Bakan Vekili Ahmet Bahadr Sezgin de, ülkenin stratejik bir ürünü pamukta girdi fiyatlarnn artna ramen u anki fiyatlarn geçen yla göre yüzde 25 daha düük olduunu belirterek, yetkililerin bir an önce önlem almalarn istedi.

Ana Sayfaya Git