Prim vurgununa göz açtırılmadı!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasında aşırı yüksek prim teklifi başta olmak üzere kural ihlalinde bulunan sigorta şirketlerinin tespit edildiğini belirterek, bu kapsamda Hazine Müsteşarlığının 27 şirkete idari para cezası kestiğini bildirdi.

Haberler 19.12.2016 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, son yllarda Türkiyede görülen hasar maliyetlerindeki yükselie karlk sektörün de primleri yükselttiini gördüklerini, bunun üzerine hem sektörü rahatlatmak hem de vatandan uygun ve kaliteli hizmete ulamas amacyla önemli tedbirler aldklarn ifade etti.

Trafik sigortas poliçe tanzimi esnasnda teminat kapsamna girmeyen rizikolarn yarg kararlar ile kapsama dahil edilmesi ve hasar ödemelerinde belirsizlie neden olan yapsal sorunlar nedeniyle özellikle 2015 ylnn ikinci yarsndan itibaren primlerde meydana gelen art dikkatle izlediklerini ve yasal düzenlemeler yaptklarn anlatan imek, bu çerçevede 26 Nisanda çkarlan kanun ile trafik sigortas maliyetlerinin öngörülebilir hale getirilmesi için youn çaba harcandn belirtti.

Yaplan söz konusu kanun deiiklikleri ile fiyatlamada istikrar bozan yarg kaynakl yapsal soruna kar güvence salandna ve primlerde aa yönlü trend baladna dikkati çeken imek, Bu yl mays ayndan kasm sonuna kadar tüm araç gruplar için ortalama yüzde 8lik ve otomobil araç grubu için ise yaklak yüzde 9luk düü gerçeklemitir. dedi.

Yüksek prim uygulayana göz açtrmad

imek, dier taraftan vatandalarn güncel fiyat bilgisine eriiminin salandn belirterek, güncel primlerin tüketiciye sunulmas ve piyasadaki effafln arttrlmas amacyla 30 Eylülden itibaren kimlik numaras ve plaka bilgileri girilerek, tüm sigorta irketlerinin fiyatlarnn karlatrmal olarak görüntülenmesinin mümkün klndn ifade etti.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesinde oluturulan teklif ekrannn, zorunlu bir sigorta olan trafik sigortasnda vatandalarn piyasadaki tüm fiyatlar tek bir yerden görerek uygun fiyatlardan poliçe temin etmesini salamak gayesiyle yürürlüe konulduunu hatrlatan imek, tekliflerin poliçeletirilmesinin sigorta irketleri ve acenteler üzerinden yapldna iaret etti.

Vatandalarn internet sitesi üzerinden tüm sigorta irketlerinin primlerini görerek fiyat karlatrmas yapabildiine deinen imek, Uygulamann yürürlüe konulmasnda, vatandan rekabetçi fiyatlardan haberdar olmas salanarak bilgi asimetrisinin önüne geçilmesi, trafik sigortasnda arzn az sayda irkette toplanmasnn engellenerek piyasann geneline yaylmas, irketler tarafndan doru ve istikrarl fiyatlamann yaplmasnn salanmas amaçlanmtr. görüüne yer verdi.

imek, sigortallarn piyasada fiyat aratrmas yaparak daha düük bedel üzerinden ek masraf olmadan, eski poliçesini iptal ederek aradaki zamanda teminat boluuna yer vermeden yeni poliçe düzenlemesine de olanak tanndn bildirdi.

- irketler kendilerine çeki düzen vermeli

Yaptklar tüm bu düzenlemelere ramen, ar yüksek prim teklifleri bata olmak üzere kural ihlalinde bulunan irketleri tespit ettiklerini vurgulayan imek, öyle devam etti:

Zorunlu Trafik Sigortasnda faaliyet gösteren sigorta irketlerinin Hazine Müstearlnca yakndan takip edilmektedir. Söz konusu irketlerce düzenlenen poliçelere ve verilen teklif primlerine ilikin olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafndan Hazine Müstearlna düzenli olarak raporlama yaplmaktadr. Söz konusu rapordaki verilere göre, hiç teklif vermeyen, sigorta yapmaktan kaçnmaya yönelik ar yüksek fiyat teklif eden veya bu fiyatlara göre poliçe düzenleyen sigorta irketleri tespit edilerek Hazine Müstearlnca anlan irketlerin savunmalar alnmakta ve bu irketlere Sigortaclk Kanununun ilgili maddesi gerei 12 bin liraya kadar idari para cezas uygulanmaktadr.

imek, Hazine Müstearlnca alnan savunmalar neticesinde kural ihlalinde bulunan 27 sigorta irketine idari para cezas kesildiini açklad.

Yaplan düzenlemeler, alnan tedbirlerin ardndan prim düülerinin arzuladklar seviyede olmadna dikkati çeken imek, sektörü yakndan izlemeye devam edeceklerini belirtti.

Babakan Yardmcs imek, Biz yapmamz gereken her düzenlemeyi yaptk, sektörü rahatlatan admlar attk. Artk bir an önce irketlerin de kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git