Prof. Dr. Öngel: Nisan ayında oluşan beklenti gecikebilir

Makro Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel, “Yaz ayları ile gıda fiyatlarında büyük oranda bir düşüş olmasını bununda enflasyonun hızını kesmesini beklerken gelen rakamlar nisan ayında oluşan beklentinin bir miktar gecikebileceğinin sinyallerini veriyor” dedi

Haberler 24.05.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) mart ayna ilikin Tarm-GFE verilerini açklad. Gda fiyatlar hakknda açklamalarda bulunan Makro Ekonomi Uzman Prof. Dr. Volkan Öngel, Yaz aylar ile birlikte gda fiyatlarnda büyük oranda bir düü olmasn bununda enflasyonun hzn kesmesini beklerken gelen rakamlar Nisan aynda oluan beklentinin bir miktar gecikebileceinin sinyallerini veriyor. TÜK verilerine göre endeks Martta bir önceki aya göre yüzde 15,16, geçen yln ayn ayna göre yüzde 105,7, geçen yln aralk ayna göre yüzde 47,98 ve 12 aylk ortalamalara göre yüzde 44,42 yükseldi. Gübre ve toprak gelitiriciler alt grubunda görülen yllk yüzde 228,2; enerji ve yalar grubunda görülen yllk yüzde 175,39 oranndaki artlar tarladaki ürün fiyatlarna ve buradan da pazar tezghlarna yansmaya maalesef devam edecek gibi gözüküyor diye konutu.

UMULAN YAVALAMA TRENDNN HIZLI GERçEKLEMES MÜMKÜN GÖRÜLMÜYOR

Merkez Bankas piyasa katlmclar anketinde de Mays ay TÜFE beklentisi, yl sonu cari enflasyon beklentisi ve Dolar kuru beklentileri de yükselmi olarak açkland eklinde konuan Beykent Üniversitesinden Prof. Dr. Öngel, Enflasyonun beklentiler tarafndan büyük ölçüde belirlendii gerçeinden hareketle piyasa katlmclarnn aylk enflasyon ile ilgili geçen ay %2,86 beklentilerinin mays ay için %3,97e yükselmesi (beklentide ki art %39) , 2022 yl sonu TÜFEdeki art beklentisinin ise yüzde 46,44ten yüzde 57,92ye yükselmesi (beklentide ki art %25) sebebi ile umulan yavalama trendinin hzl ekilde gerçeklemesi mevcut artlarla çok da mümkün gözükmemekte ifadelerini kulland.

KISA VADEL DI BORç STOU YÜZDE 9,9 ARTTI

Öngel konumasna öyle devam etti:

Döviz kuru artnn da tedirginlik yaratt ekonomik yap içerisinde ksa vadeli d borç stounun Martta 2021 yl sonuna kyasla yüzde 9,9 artarak 132,3 milyar dolar düzeyinde gerçekletii Merkez Bankas tarafndan açkland. Kamu bankalarndan oluan kamu sektörünün ksa vadeli borcunun 2021 sonuna göre yüzde 14,6 artarak 25,5 milyar dolara, özel sektörün ksa vadeli d borcunun da yüzde 6,8 yükselile 77 milyar dolara çkmas döviz talebi ve ihtiyac üzerinde zorunlu bask oluturabileceinden hem kuru yukar yönlü hareketlendirme hem de buna bal olarak enflasyonu olumsuz etkileme ansna sahip gözükmekte.

Ana Sayfaya Git