Prof. Şimşek: Temel dinamiğimiz tarımı, harekete geçirmenin yolu yönetimsel organizedir

Prof. Dr. Mikdat Şimşek, "Ülke olarak Ortadoğu ile Asya ülkelerine rahat bir şekilde ürün satabilecek kapasitedeyiz. Burada temel dinamiğimiz tarımdır ve bunu harekete geçirmenin yolu yönetimsel olarak iyi bir şekilde organize edilmesidir." dedi.

Haberler 24.03.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuraklkla geçen 2021 ylnn ardndan son 2 aydr devam eden yal havann tarma yansmalarn aktaran Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mikdat imek, yalarn u anda istenilen düzeye ulatn ifade ederek bundan sonraki süreçlerde zirai faaliyetlerin verimi hususunda çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Bitki sezonu diye adlandrlan tarm takviminin genellikle eylül ve ekim ay itibariyle baladn fakat bu takvimin baz bölgelerde deikenlik gösterebildiini dile getiren Dekan imek, 2021 ylnn sonbaharn göz önünde bulundurduumuzda son 10-15 yl içerisinde toplam ya miktar yllk 96 milimetre iken 2021 ylnda 33 milimetreye dütü. Dolaysyla son baharda ar derecede bir kuraklk oldu. dedi.

Prof. imek: Temel dinamiimiz tarm, harekete geçirmenin yolu yönetimsel organizedir

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mikdat imek

YAILARIN TARIM AçISINDAN FAYDALI OLACAINI DÜÜNÜYORUZ AMA BU YETERL DEL

Özellikle ubat ayndan itibaren son 2 aydr yalarn düzenli olduunu ve bu yalarn toprak ve bitkilerde canllk gösterdiini kaydeden imek, Bu yalarn özellikle tarm açsndan çok faydal olacan düünüyoruz ama bu yeterli deil, nisan ve mays aylarnda da mutlak surette yalarn gelmesi lazm. Yeterli miktarda ya gelirse iyi ürün alrz. u anda aa-yukar istenilen düzeyde ya geldi ve sonbahardaki aç da kapatm oldu. Bundan sonraki süreçte de yeterli miktarda yalarn gelmesi durumunda ürünlerde ve rekoltede art olacak, gelmezse farkl önlemler alnr. ifadelerini kulland.

Diyarbakr Dicle Üniversite Fakültesi olarak birçok kurulula beraber ortaklaa AR-GE çalmalarnn olduunun altn çizen Dekan imek, bölge baznda düünüldüünde GAP kapsamnda 15 barajn bulunduunu ve bunlarn bir ksmnn sulama, dier ksmnn ise hidroelektrik santrali olduunu söyledi.

KURAKLIK KARISINDA VERMLL ARTIRMANIN YOLU DAMLAMA SULAMA YÖNTEMNDEN GEçER

GAP kapsamndaki barajlarn tam kapasite ile faaliyete geçmesi durumunda bölgede nem orannn da artacan dile getiren Dekan imek, Nemin artmas durumunda sulamann düzenli yaplmas gerekir. Vahi, sanma ve kark sulama dediimiz yöntemlerden vazgeçerek mutlak surette damlama sulama yönteminin getirilmesi ve hatta verilecek hibelerin o ekilde desteklenmesinde fayda vardr. Aksi halde topraklarda çoraklama olduunda vahi, sanma ve kark sulamayla zaman içerisinde verimde düme meydana gelecektir. eklinde konutu.

Verimde düüün yaanmamas için suyun ekonomik biçimde kullanlmas gerektiine dikkat çeken Dekan imek, çünkü küresel snma, iklim deiiklii ve kuraklk var. Önüne geçmenin yolu damlama sulama yönteminin uygulanmasdr. Damlama yöntemiyle gübreyle birlikte topraa verildiinde fertikasyon bitkinin türüne ve ihtiyacna bal olarak iyi bir ekilde ürün alabiliriz. Damlama sulamayla ilgili her bitki baznda çalmalar yaplyor ve bu çalmalarn kapsaml biçimde sonuçlara ulalarak çiftçiye yanstlmas lazm ki iyi sonuç alnabilsin ve kurakln önüne geçilebilsin. diye belirtti.

Prof. imek: Temel dinamiimiz tarm, harekete geçirmenin yolu yönetimsel organizedir

TÜRKYE, KLM BAKIMINDAN BRçOK MEYVE VE BTK TÜRÜNÜN YETTREBLECE BR YER

Türkiyenin tarmda kendi kendine yetebilmesi için teknolojiyi kullanmasnn kaçnlmaz olduuna vurgu yapan Dekan imek, kurumlarca yaplan desteklemelere deindi.

imek, Verilen baz desteklerin neye göre verildiini bilmesi, çiftçinin mutlak surette bilinçlendirilmesi ve su kaynaklarn düzenli bir ekilde kullanlmas lazm. Bu ve benzerlerin tümü bir araya geldiinde kendine yetebilecek konuma gelebilir. ifadelerini kulland.

Bitki deseni göz önünde bulundurulduunda Türkiyenin ekolojik bakmndan birçok ülkeye göre farkllk gösterebildiini kaydeden Dekan imek, Türkiyenin iklim bakmndan birçok meyve ve bitki türünün yetitirebilecei bir yer olduuna vurgu yapt.

Dekan imek, Örnein 780 bin kilometre karelik bir alanmz var ve ayn alana sahip olan baka ülkelerle karlatrdmzda gerçekten çok çeitli ürünler yetitirebiliyoruz. Bu ürünlerin verimi için mutlak surette kültür koullarnn salanarak sulamann, gübrelemenin, meyvelerin budanmas ve ihtiyaç duyulan yere fidan dikiminin yaplmas lazm. eklinde konutu.

Prof. imek: Temel dinamiimiz tarm, harekete geçirmenin yolu yönetimsel organizedir

ZRAAT FAKÜLTES AKADEMSYENLER OLARAK TEKNK ALANDA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

Hayvanclk alannda da Türkiyenin kendisine yetecek kadar potansiyelinin olduunu belirten Dekan imek, öyle konutu:

Ülke olarak Ortadou ile Asya ülkelerine rahat bir ekilde ürün satabilecek kapasitedeyiz. Burada temel dinamiimiz tarmdr ve bunu harekete geçirmenin yolu yönetimsel olarak iyi bir ekilde organize edilmesidir. Tarm ve Orman Bakanlnn bu konuya el atmal ve verdii hibeyi takip etmelidir. Bu rakamlarn yanstld TÜK de kendisini güncellemelidir. Güncellemedii takdirde sradan gelen verileri yaymlamas durumunda orada da eksiklikler meydana gelir. Mesela 5 çeit elma ayr ekillerde verilirken dier ürünlere bu ayrcalk tannmyor. Bir ürünün çeitlerini belirttikleri gibi dier ürünlerde de çeitlendirmeye gitmeleri gerekir. Ya ayrntl ya da bir bütün olmaldr. Bu ekilde olduu zaman TÜK verileri, yaplacak çalmalar, çiftçiye verilecek katk konusunda Tarm Bakanl ilgili birimlerle temasa geçmelidir.

çiftçilere tavsiyelerde bulunan Dekan imek, zirai faaliyetlerde üniversite olarak teknik destek vermeye hazr olduklarn belirterek, çiftçiler, kendini güncellemeli ve geleneksel yetitiricilikten vazgeçmeliler. çiftçimiz, tarm alannda karlat bir eksiklii gidermek için yanl yöntem olma ihtimalini içinde barndran dededen gördüü metod yerine uzmanna bavurmaldr. Bu konuda tarm il müdürlükleri ve aratrma enstitüleri olduu gibi üniversitemizde ziraat fakültesine bavurabilirler. Sadece buras için deil Türkiyenin her yerinden bizi arayp sorularn yönelttiklerinde gerekli bilgiyi hiçbir karlk beklemeden yönlendiririz. Her zaman kapmz açktr. Ayn zamanda telefonla da bizimle irtibata geçebilirler. dedi.

Ana Sayfaya Git