Promosyonda çalışana müjdeli haber

KAMU Denetçiliği Kurumu (KDK) bankayla yapılan promosyon protokolünden sonra göreve başladığı için promosyon ücreti alamayan memurun şikayetini haklı buldu. KDK’nın kararında, “İdarenin bankayla bir başkasının mülkiyet hakkına yönelik hakkından feragatini doğuracak şekilde protokol imzalaması Medeni Kanun, Borçlar Kanunu gibi mevzuat hükümlerine açıkça aykırıdır” denildi.

Haberler 25.10.2016 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KDKya bavuruda bulunan ikayetçi, ismi açklanmayan bir il Kültür Turizm Müdürlüünde 9 Temmuz 2015 tarihinde memur olarak göreve baladn, 4 Mart 2015 tarihinde anlan l Müdürlüü ile bir banka arasnda 3 yllna banka promosyon maa anlamas yaplarak kurumda çalan personele ödeme yapldn belirtti. Kurumdaki tüm personele ödeme yapmasna ramen kendisinin uygulama dnda tutulduunu anlatan ikayetçi, kendisine de ödeme yaplmasn istedi. ikayeti inceleyen KDK ise bavuruyu hakl buldu. KDK kararnda kuruma yeni atanan personelin protokol sonuna kadar maan ilgili bankadan alaca dikkate alnarak personel arasnda hakszlk ve eitsizlik yaratlmamas, çalma huzur ve düzeninin bozulmasna neden olunmamas gerektiini açklad.

Kararda u ifadelere yer verildi:

BORçLAR KANUNUNA AYKIRI

Kurumda çalmakta olan personelin protokol ödemesinden yararlandrlp, protokol tarihinden sonra göreve balayan personelin yararlandrlmamas bakmndan idarenin, eitlik ve hakl beklentiye uygunluk ilkelerine uygun davranmad deerlendirilmektedir. ikayet bavurucusunun mülkiyet hakkn ilgilendiren, kiisel hakkyla ilgili, idarenin bankayla bir bakasnn mülkiyet hakkna yönelik hakkndan feragatini douracak ekilde protokol imzalamasnn Medeni Kanun, Borçlar Kanunu gibi mevzuat hükümlerine açkça aykr olduu gibi sözleme serbestisine de aykrdr. Kald ki protokol tarihinden sonra göreve balayan personele promosyon ödemesi yaplmamas, Anayasann 10uncu maddesinde yer alan eitlik ilkesine aykrdr.

MAKUL SÜREDE ÖDENMELDR

Protokol tarihinden sonra göreve balayan ikayetçiye, göreve balad 9 Temmuz 2015 tarihiyle söz konusu protokolün geçerli olduu son tarih olan 15 Mart 2018 tarihi arasnda hesaplanacak promosyon tutarnn makul sürede ödenmesi ve promosyon sözlemesi imzalanmasndan sonra idarelerine açktan veya naklen atanacak personelin olabileceini göz önünde bulundurularak ileride yaanabilecek benzer problemlerin önüne geçilmesi amacyla bundan sonra yaplacak protokollerde bu durumlarn göz önünde bulundurulmas konularnda ikayetçinin çalt kuruma tavsiyede bulunulmasna karar verildi.

Ana Sayfaya Git