Rağbet yüksek!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltma ve söz konusu bölgelerde yatırımı ve istihdamı artırma amacını taşıyan Cazibe Merkezleri Programı'na ilgi her geçen gün artıyor.

Haberler 21.03.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 21.03.2017 - 09:19

Dou ve Güneydou Anadolu bölgeleriyle dier bölgeler arasndaki gelimilik farklarn azaltma ve söz konusu bölgelerde yatrm ve istihdam artrma amacn tayan Cazibe Merkezleri Programna ilgi her geçen gün artarken, program kapsamnda merkez olarak belirlenen 5 ilin ticaret ve sanayi odas bakanlar, yatrmlarn bölgelerindeki i ve istihdam olanaklarn artracan belirtti.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Ahmet Sayar, 23 ili kapsayan ve bugüne kadar 82,7 milyar lira tutarnda, 361 bin kiilik istihdam öngören, 3 bin 341 bavurunun yapld program hakknda AA muhabirine yapt açklamada, programn imalat sanayisine dönük projelere önemli destekler saladn ifade etti.

Sayar, yatrmclar program hakknda bilgilendirdiklerini belirterek, Geçmite Diyarbakrdan ayrlm ve u anda baka illerde bulunan giriimcilerle de toplantlar gerçekletirdik. Gerek kalknma ajansna gerekse odamza bilgi almak için bavuran pek çok yatrmc var. Bunlarn içinde büyük ölçekli yatrmlar olduunu biliyoruz. Daha çok imalat arlkl sektörler. Özellikle tekstil ve tarma dayal sanayi ön plana çkyor. Her eyden önemlisi bu program önemli oranda istihdam yaratacak. dedi.

Kars Ticaret ve Sanayi Odas (KATSO) Bakan Fahri Ötegen de bavurularn, Kalknma Bankasnn yan sra kalknma ajanslarna bal yatrm destek ofislerine de yaplabildiini hatrlatarak, limiz için yatrm destek ofisine u ana kadar 25 civarnda bavuru yapld. Bu bavurularda öngörülen yatrm maliyeti 200 milyon lira düzeyinde. diye konutu.

Programn bölgenin kalkndrlmas adna bu zamana kadar açklanan en iyi programlardan olduunu dile getiren Ötegen, Karsta k artlar zorlu olduu için bahar aylarndan itibaren programn yansmalarn daha net görebileceklerini kaydetti.

Yatrmlarn organize sanayi bölgelerinde yaplmasnn planlandnn altn çizen Ötegen, Bizim u anda en küçüü 3 bin metrekarelik olmak üzere tahsis edebileceimiz 15-16 arsamz var. Daha büyük kapsaml talepler olursa onlar da karlayabilecek durumdayz. Sektörel bazda deerlendirirsek her sektörden bavurunun olmasnn yan sra plastik, kimyasal ürünler ve ahap malzemeleri ön plana çkyor. deerlendirmesinde bulundu.

- Bölge ihracatna katk salayacak

Elaz Ticaret ve Sanayi Odas (Elaz TSO) Bakan dris Alan da programn kamuoyuyla paylalmasnn ardndan yatrmclardan youn bir ilgi olutuuna dikkati çekti.

Kendi bölgeleri için yatrm destek ofislerine 135 firmann bavurduunu kaydeden Alan, Bu firmalarn taahhüt ettii toplam yatrm bedeli 2,5 milyar lira. Programdan dolay ehirde çok olumlu bir hava var. limiz eskiden farkl olarak artk 6. bölge teviklerinden yararlandrlyor. Bu da bizim için ayrca önemli. dedi.

Alan, bavurularn sektörel dalmna bakldnda tekstil, gda ve makinenin ön plana çktn belirterek, Program gerek ilimiz gerek bölgedeki dier illerin ihracatna önemli bir katk salayacaktr. Cumhurbakanmza, Babakanmza, Kalknma Bakanmza çok teekkür ediyoruz. nallah referandumda da birlik ve beraberliimize sahip çkacaz ve ülkenin ileriye dönük hedeflerine doru yürüyeceiz. görüünü dile getirdi.

- Bölgeler aras gelimilik farklarn azaltacak

Van Ticaret ve Sanayi Odas (VANTSO) Bakan Necdet Takva ise program, bölgeler aras gelimilik farklarn azaltacak en önemli stratejik yaklam olarak deerlendirdi.

Van için yatrm destek ofisleri araclyla 857 milyon liralk 107 proje bavurusu yapldn anlatan Takva, Duyumlarmza göre Kalknma Bankasna da Van özelinde 600 milyon liralk yatrm bavurusu gerçeklemi. Bu açdan bakldnda yaklak 1,5 milyar liralk yatrm ilimiz açsndan çok önemli bir tutar. Bu yatrmlarn ksmen gerçekleecek olmas bölgeler arasndaki gelimilik farklarnn azaltlmas açsndan çok önemli. diye konutu.

Programn güncellenmesine ilikin baz taleplerinin de olduunu bildiren Takva, programa göre minimum yatrm tutarnn 2 milyon lira olmas gerektiini ancak birçok yerel yatrmcnn bu miktarlara ulaamayabileceini söyledi. Takva, 30 olarak belirlenen asgari istihdam artnn 15-20 seviyelerine düürülmesinin de yerel yatrmclarn yatrm imkanlarn artracann altn çizdi.

Arsa tahsisinden makine-teçhizat desteine çok sayda unsurun programda yer aldna dikkati çeken Takva, Oda olarak yabanc yatrmclarn bölgeye çekilmesine yönelik çalmalarmz sürüyor. Yabanc yatrmclarla münferit görümelerimiz oldu. Bu kapsamda Almanyadan bir firmann, randan da iki firmann ilimizdeki yatrm imkanlar ile ilgilendiklerini biliyoruz. Onlar yatrm olanaklar konusunda motive etmeye çaltk. Sektörel bazda baktmzda bata çimento olmak üzere medikal ve gda sektörleri ön plana çkyor. ifadelerini kulland.

- Erzurum için kalknma hamlesini bu programla balatacaz

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odas (ETSO) Bakan Lütfü Yücelik de program ile Erzurumun kabuunu kracan ve yllardr beklenen sanayileme hamlesi konusunda önemli admlar atlacan söyledi.

Oda olarak ilin ve bölgenin ekonomik anlamda gelimesi ve kalknmas için youn bir çaba gösterdiklerini dile getiren Yücelik, Bölgemizin dier bölgelerden geri kalmamas için ciddi bir ura veriyoruz. Büyük yatrmclar ehrimize çekmeye çalyoruz. Program kapsamnda salanan destekler, yatrmclarn dikkatini bölgemize younlatrd. çok sayda yatrmc Erzurumdaki yatrm imkanlar ve potansiyel sektörlerle ilgili gerek odamzdan gerek Kuzeydou Anadolu Kalknma Ajans (KUDAKA) Yatrm Destek Ofisinden bilgi alyor ve yatrm yapmak için giriimde bulunuyor. nallah bu giriimler olumlu sonuçlanacak ve ehrimiz için kalknma hamlesini bu programla balatacaz. dedi.

Yücelik, Erzurumda imdiye kadar KUDAKA Yatrm Destek Ofisi araclyla 129 yatrmcnn bavuruda bulunduunu belirterek, yaklak 6 bin 700 kiilik ek istihdam salamas öngörülen bavurularn yatrm tutarnn da yaklak 1,5 milyar lira olduunu ifade etti. Kalknma Bankas araclyla yaplan bavurularn bu rakama dahil olmadn dile getiren Yücelik, KUDAKA ve Kalknma Bankasna yaplan yatrm bavurularnn toplamnn daha büyük rakamlarla ifade edileceini, bunun da Erzurum ve bölge adna sevindirici olduunu kaydetti.

Arlkl olarak imalat sanayi sektöründe yaplacak yatrmlarn ehrin üretim ve istihdamna ciddi katklar sunacan ve yllardr özlemini duyduklar sanayileme hamlesinde önemli admlar atmalarn salayacana inandklarn kaydeden Yücelik, Sanayileme ve kalknma anlamnda kaybettiimiz zaman telafi etme frsatn bu programla iyi bir ekilde deerlendirmeyi arzu ediyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Desteklerden mevcut iletmelerin de faydalanmasn arzu ettiklerinin altn çizen Bakan Yücelik, Sayn Cumhurbakanmz istihdam konusunda bir seferberlik balatt. O açdan mevcut yatrmlar da bu programla desteklenirse istihdam da üretim de daha çok artar. Kalknma ve gelime daha hzl olur diye düünüyoruz. Mevcut yatrmlarn bu desteklerden faydalanmas hem iletmeler için hem de ehrimiz için hayati önem arz ediyor. Böyle bir düzenleme yaplrsa çok daha faydal olacana inanyoruz. ifadelerini kulland.

ETSO olarak, Erzurumda yatrm yapmay düünen bütün yatrmclara her türlü destei verdiklerini vurgulayan Yücelik, nallah sanayi yatrmlaryla ehrimiz kabuunu kracak ve sanayileme anlamnda önemli bir balangç yapacaktr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git