Rahatlatacak 7 hamle

Hükümet milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeleri hayata geçiriyor. İndirimli esnaf kredileri esnetildi, yabancı yatırımcıya vatandaşlık kapısı açıldı. Terör mağduru çiftçinin borcu ertelendi. 130 yıllık mülkiyet sorunu çözülüyor, futbol kulüplerine bir şans daha veriliyor.

Haberler 07.05.2017 - 12:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çÖZÜLÜYOR

stanbulun Silivri ilçesine bal köyler ve mahalle halknn 130 yldr süren mülkiyet maduriyeti bitiyor. Yerleim alannda ev, ahr ve mütemilatlar bulunan Hazineye ait tanmazlarn yüzölçümü 5 bin metrekareye kadar olan ksm, kullanclarna veya bunlarn kanuni haleflerine rayiç bedel üzerinden dorudan satlabilecek.

YEN YATIRIMCIYA FIRSAT

letmeye geçmeyen elektrik üretim tesislerine ilikin lisanslarn sonlandrlmasnda esneklik salanarak yeni yatrmclarn önü açlyor. ki ay içinde bavuranlarn teminatlar iade edilecek.

YABANCI YATIRIMCIYA VATANDALIK

Türkiyede 1.5 milyon dolar gayrimenkul yatrm fonu alan yabanclara vatandalk verilmesine ilikin düzenleme yürürlüe girdi. Bakanlar Kurulu, 12 Ocakta yaymlanan kararla, en az 1 milyon dolar tutarnda tanmaz 3 yl satmama, 2 milyon dolar sabit sermaye ve 3 milyon dolar mevduat 3 yl süreyle elinde bulundurmak artyla Türk vatandal hakk getirmiti.

KAMU ESERLER ÜCRETSZ

Örenciler ve aratrmaclar kamuya ait eserlerden ücretsiz yararlanabilecek. Kütüphane, müzeler bünyesinde elektronik ortama aktarlan eserlerden dijital görüntü alrken ücret ödemeyecek.

HURDAYA çIKAN ARACIN BORCU SLNYOR

Hurdaya çkan araç üzerindeki haciz kalkacak, vergi borcu silinecek. 1997 model ve daha eski tatlarn hurdaya ayrlarak tescil kaydnn silinmesi durumunda, ödenmemi motorlu tatlar vergisi ile gecikme zamm silinecek.

TE YEN DÜZENLEMELER

- 2.5 milyon esnafa bir kredi destei daha getiriliyor.

- Terör maduru çiftçinin borcu ertelendi. stanbullunun 130 yllk mülkiyet sorunu çözülüyor.

- Futbol kulüpleri borçlarn ikier aylk dönemde 36 taksitle ödeyebilecek.

- Kamu eserlerinden ücretsiz yararlanlacak.

- Elektrik lisansn iptal edene teminat verilecek.

- 1.5 milyon dolarlk gayrimenkul yatrm fonu alana vatandalk verilecek.

- Hurdaya çkan aracn borcu siliniyor.

225 BN FRMAYA 160 MLYARLIK DESTEK

Kredi Garanti Fonu destekli kredide rekor krld. Nisanda toplam 225 bin firmaya 160 milyar lira kredi imkn salandn belirten Babakan Yardmcs Nurettin Canikli, Faizsiz KOSGEB kredisi kapsamnda 238 bin 595 KOB, 5.9 milyar liralk kredi kulland. Bu yl yüzde 4ün üzerinde bir büyüme performansn gerçekletireceiz. çalkantl dönemde biraz bozulan baz makro göstergeler de yl sonuna kadar tek haneli rakamlara indirilmi olacak dedi.

YEN BR YATIRIM BANKASI KURULACAK

Babakan Yardmcs Mehmet imek, Forum stanbulda yapt konumada teknoloji yatrmlarna destek verecek bir yatrm bankas kurulacan belirterek, Ya mevcut bir yatrm bankasn yaplandrmak lazm ya da yeni banka kurmak lazm. Mevcut banka, Türkiye Kalknma Bankas olabilir, bu konu mays ay sonrasnda deerlendirilecek dedi. çift haneli enflasyonun kabul edilebilir olmadn söyleyen imek, Ciddi sklamaya gidildi; bunun enflasyonda gecikmeli etkisi ortaya çkacak diye konutu.

FUTBOL KULÜPLERNE MÜJDE

Devlete olan bütün borçlara yeniden yaplandrma frsat getirilirken, futbol kulüplerine de bir frsat kaps açld. Borçlarn ikier aylk dönemler halinde 36 taksitte ödeyebilecekler. konut ve iyerinde KDV istisnasnn ayrntlar da netleti. Buna göre, yurtdnda yaayan Türk vatandalar ve yurtdnda yerlemi gerçek kiiler ile kanuni merkezi ve i merkezi Türkiyede olmayan kurumlarn Türkiyeden alacaklar konut veya iyerleri KDVden istisna olacak. Uygulamadan yararlanacaklar, sat bedelinin en az yarsn sat ileminden önce döviz olarak ülkeye getirmek zorunda. Kalan ksm da 1 yl içinde yine döviz olarak getirecekler. Maliye Bakan Naci Abal, Düzenleme inaat sektörünü ve ekonomiyi hareketlendirecek dedi.

Ana Sayfaya Git