Ramazanda gıda alarmı!

Tarım ve Orman Bakanlığı ramazanda gıda işletmelerini sıkı denetime tabi tutacak

Haberler 10.04.2021 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan ayyla birlikte gda denetimlerini artracak olan Tarm ve Orman Bakanl, özellikle bu dönemde tüketimi younlaan ekmek, unlu mamuller, tatl ile et ve süt ürünlerine yönelik iletmeleri yakn takibe alacak.

Gda Kontrol Genel Müdürlüü gda denetim ekipleri, ramazan aynda 81 il ve ilçede denetimlerini younlatracak.

Bakanlk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde de tüketici salnn korunmas ve güvenilir gda arznn salanmas amacyla resmi kontrollerini sürdürürken, ramazan ay boyunca gda denetimlerini aksatmadan yapacak.

Ramazanla birlikte halkn beslenme alkanlklarnda oluacak deiiklikler göz önünde bulundurularak, özellikle tüketimi artacak unlu mamuller, ekmek, tatl, eker ve ekerli mamuller, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi gda ürünlerini üreten ve satan iletmelerin resmi kontrollerine arlk verilecek.

Bata gda sat yerleri olmak üzere gda iletmelerinde oluacak younluun neden olabilecei olumsuzluklar asgari seviyeye indirmek için sosyal mesafenin korunmas, iletmede çalan personelin mutlaka maske takmas, alveri mekanna kstl sayda müteri alnmas, el hijyeni için dezenfektan kullanlmas, maske takmayan müterilerin iletmeye alnmamas ve gerekli her türlü hijyen tedbirinin eksiksiz uygulanmas yönünde kontroller yaplacak ve bu konuda gda iletmeleri bilgilendirilecek.

Ramazan paketi ad altnda muhtelif gdalarn bir arada yer ald paketlerin sat ve datmnn yapld i yerlerine yönelik denetimlerde gdalarn son tüketim tarihi ile etiket bilgileri kontrol edilecek, gerekli hallerde ürünlerden analiz edilmek üzere numune alnacak.

Gda iletmelerince paket servis uygulamasnn devam ettii süreçte özellikle kuryelerin el temizlii, eldiven ve maske kullanmna dikkat edilmesi, kuryeden ya da müteriden kaynakl iki yönlü virüs bulama riski de göz önünde bulundurularak, gerekli önlemlerin alnmas için azami özen gösterilmesi salanacak.

3 AYDA YAPILAN GIDA DENETM 357 BNE YAKLATI

Bu arada, Bakanlk, ylbandan itibaren üç aylk süreçte ülke genelinde gda sat ve toplu tüketim yerlerinde 304 bin 760, gda üretim yerlerinde 52 bin 187 olmak üzere toplam 356 bin 947 denetim gerçekletirdi.

Yaplan bu denetimler sonucu gda iletmelerine 2 bin 536 yasal ilem uygulanrken, 23 milyon 897 bin 101 lira idari para cezas kesildi.

Bakanlk yetkilileri de vatandalarn huzurlu ve salkl bir ramazan geçirmesi için kamu sal ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik çalmalarn ayn kararllkla devam edeceini bildirdi.

Öte yandan, vatandalar, halk sal ve gda güvenliini ilgilendiren tüm ihbar ve ikayetlerini Türkiyenin her yerinden Alo 174 Gda Hattna ya da 0501 174 0 174 numaral Whatsapp Gda hbar Hattna bildirebilecek.

Ana Sayfaya Git