Rekabet değildir indirimi sağlamak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, marketlerde ucuz et satışıyla amaçlarının birileriyle rekabet değil, özellikle dar gelirli vatandaşların daha ucuz et ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu bildirdi.

Haberler 07.11.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fakbaba, çözüm Kolejinin hayata geçirdii Yeil Terapi Program kapsamnda düzenlenen konferansa ve dikim etkinliine katld.

Bakan Fakbaba, konferansta yapt konumada, söz konusu program çerçevesinde sadece ders deil, spor ve tarm gibi alanlarda önemli projelerin de yürütüldüünü belirterek, örencilere ileriye dönük hedeflerini imdiden belirlemeleri yönünde tavsiyede bulundu.

Konferansn ardndan gazetecilerin sorularn yantlayan Fakbaba, Et ve Süt Kurumunca (ESK) temin edilerek marketlerde satlacak kyma ve kuba için daha önce toplamda aylk 2 bin tonluk miktar belirlediklerini ancak bunu daha sonra 6 bin tona çkardklarn söyledi.

Markeklerdeki ucuz et sat

Fakbaba, marketlerde söz konusu etlerin bulunamamasna ilikin eletirilere ilikin de Halk Ekmek örneini vererek, öyle devam etti:

Halk Ekmee gittiinizde de her saat ekmek bulamyorsunuz. Ben Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanym. Bizim amacmz et satmak falan deil. Bu uygulamay piyasa oturuncaya kadar devam ettireceiz. Üretici, Bu fiyatlar stabil oldu, önümü görebiliyorum ve ben bu üretimimden para kazanyorum. deyinceye kadar sürecek. Bizim amacmz birileriyle rekabet, dier marketleri, kasaplar rahatsz etmek deil. Özellikle dar gelirli vatandalarmzn daha ucuz et ihtiyaçlarn karlayabilmek. Gerekirse ben bunu 10 bin tona da çkarabilirim. Belli bir noktada da bunu düzeltmek ve azaltmak gerektiine inanyorum. Dün mesela Aydnda idim. nsanlar dua ediyor; Hakikaten mutfamz renklendi, çocuklarmz daha mutlu. diyorlar.

artnamede, Türkiyenin 81 ilinde ubesi olanlarn ihaleye katlabileceini açk bir ekilde yazdklarn dile getiren Fakbaba, söz konusu uygulamann bir sosyal devlet anlay ürünü olduunu vurgulad.

Fakbaba, krmz et fiyatlarnn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile Babakan Binali Yldrmn üzerinde durduu bir konu olduuna dikkati çekerek, Bana verilen ilk direktif udur: Dar gelirli vatandalarmn et yemesini kolaylatrn. Bu balamda yaptmz çalmay her gün takip ediyorum. Marketlerde sabah saatlerinde tükendiyse yarn tekrar raflara gelecektir. Türkiyedeki 80 milyona et vereceiz. iddiasyla yola çkmadk biz zaten. diye konutu.

Bir zincir marketin üst yöneticisiyle konutuunu, artlar uymad için ihaleye girmediklerini söylediini aktaran Fakbaba, artlar uymayan baz firmalarn da ihaleye girdiini belirtti.

Bakan Fakbaba, unlar kaydetti:

Farz edelim ki, ihale artlar uymayan bir firmada kald. Bunun da bin- bin 200 ubesi var. stanbulda var ama rnakta yok, ben rnaktaki vatandama ne diyeceim? Kusura bakma bu firmann ubesi yok, onun için sen bundan mahrum kalacaksn. Böyle bir ey olabilir mi? Onun için artnameye 81 ilde ubesi olan firmann ihaleye kabul edileceini yazdk. Dier marketler de et fiyatlarn düürmeye balad. Bu, sevindirici bir olay. Demek ki bakyorsunuz Bakanlk piyasada regülasyon görevini yapabiliyor, bu onun bir göstergesi. Baarl bir projedir, inanarak yaptm. Kasab, üreticiyi, ithalatçy rahatsz etmeden dar gelirli kardelerimize hizmet verecek bir sistem kurmaya çalyoruz, eksiklikler olabilir, daha sonra buna göre de revize edebiliriz.

- 23 ilde küçük aile iletmelerine destek geliyor

Ksa zamanda küçük aile iletmelerine yönelik destek uygulamasn devreye sokacaklarn anlatan Fakbaba, özellikle kadn üreticileri sigortal yapabilecek bir sistem getireceklerini söyledi.

Fakbaba, kadn üreticilere belirli sayda büyükba ve küçükba hayvan vereceklerini ifade ederek, gerekirse ahrlarn bakmnn yaplacan, yeni ahrlar ina edileceini bildirdi.

Bakan Fakbaba, bu projeyi Cazibe Merkezleri Projesi kapsamnda daha önce belirlenmi 23 il için hayata geçirmeyi planladklarn belirtti.

çözüm Koleji Kampüsü Müdürü Dervi Ünlü de Fakbabaya okul hakknda bilgi vererek, Yeil Terapi Programnn çocuklarn doa yaam tanmasna, korumasna, bilinçli beslenme alkanl kazanmasna frsat tandn bildirdi.

Ünlü, Fakbabann krmz et konusunda yapt çalmalara teekkür ederek, Türkiye genelinde ucuz et sat için teekkür ediyoruz. Bu ayn zamanda okulun maliyetlerini de aaya çekecek bir imkan diye konutu.

Bakan Fakbabaya okul gezisi srasnda örenciler kendi elleriyle yaptklar aaç ileme portresini hediye etti.

Ana Sayfaya Git