Robotik teknoloji

DİYARBAKIR Organize Sanayi Bölgesi'nde güneş paneli üretimi yapılacak bir fabrikada, robotik teknoloji kullanılacak. Güneydoğu Anadolu'da robotik teknolojinin ilk kez kullanılacağı fabrikada, 70 kişi istihdam edilecek.

Haberler 09.05.2018 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupada yaayan giriimci vatandalarn bir araya gelerek 10 milyon liraya kurduu güne paneli fabrikas, Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi 2nci etabnda son teknolojiyle üretime balad. Fabrikann yönetim kurulu bakanln yapan Salih Aç, 4 yllk bir aratrma ve incelemenin ardndan fabrikay birlikte kurduklar giriimciler adna konutu. Aç, 40 yldan beri Almanyada yaadn belirterek, unlar söyledi:

ROBOTK TEKNOLOJYLE ÜRETM

Babamz, 1960l yllarn sonunda Almanyaya gitmi. Bir çift öküz, ya da bir balk paras kazanp dönmek istemi. Ama dönmemi ve bizleri de yanlarna almlar. Bizler de gönül ba ile hasretle bal olduumuz corafyaya dönmek için hep gurbetlik yaadk. 4 bin kilometreyi arabayla Bingöle gelir, hasret giderirdik. Avrupada belli bir olgunlua ulap, ticari zihniyetle memlekete dönerek, nasl faydal bir evlat olabiliriz diye çalma yaptk. Arkadalarmzla konutuk. Sonra bir grup arkadala birlikte Ankaraya gelip ekonomistlerle görütük. Ankarada Ekonomi Bakan Sayn Nihat Zeybekçi Bey ile görütük. Sayn bakanmz bize çok destek verdi, imkanlar anlatt, ekip gönderdi, elemanlar Avrupaya gönderdi. Biz de gideriz, yatrm yaparz, ama hangi sektörde yatrm yaparz diye düündük. Buradaki insanlarn en iyi yapt ilere rakip olmama gibi bir kararllmz vard. Katma deer salama gibi bir niyetimiz vard. Onun için Avrupada yenilenebilir enerji konusunda bir hayli gelimeler elde edilmiti. Biz de olaya hakimdik, bölgeye gidelim, örnek olabilecek bir yatrm yapalm istedik. Teknolojik, iletim anlay, kalite boyutuyla bir farkllk yaratmak istedik. te insanlarn, yurt dna gittiler, gezdiler kendi bilgi birikimlerini bölgede yatrma dönütürmek istediler gibi düünsün istedik. Ksacas vefa borcumuzu ödemek istiyoruz dedi.

Dört yldan beri bölgeye sk sk gelerek, aratrma ve inceleme yaptklarn anlatan Aç, unlar söyledi:

SAHA ARATIRMASI SONRASINDA

Önce aratrma yaptk, kalifiye elaman bulabilir miyiz diye. Yeni bir teknolojiyi kullanabilecek elemen konusunda endiemiz vard. Almanyadan gelen uzman ekiplerimiz sürekli bir eitim çalmas yürüttü ve netice itibariyle çok uzman bir ekip olutu. Fabrikann farkl özellii var, hassas bir ürün olduu, hücrelerin mikronik, milimetrelik bir kalnlkta olmasna ramen fabrikann yüzde 80i otomatiktir. nsann bak, kalite kontrolü çok daha önemlidir. nsann bu özelliinden yararlanmak istedik. Baz bölümlerde insanlar çok daha iyi yapyor. 30-40 yllk ömrü var güne panelinin. Ful otomatik sistemle çalyoruz. Türkiye genelinde ilk 4 firma, bizim uyguladmz teknoloji ile çaltn söyleyebiliriz. Yüzde 80 ful otomatik çalt için 3 vardiya olacak. Yani 60-70 kii istihdam edilecek. Diyarbakr stratejik konumdadr. Yenilenebilir enerjide sadece paneli üretip satmay düünürseniz, pazar sknts yaarsnz. Ama, bizim konseptimiz çok farkl. Corafik olarak Diyarbakr tercih etmemizin ba nedeni Ortadou ülkelerinin merkezinde olmasa da hedef kitlemiz ve ürünü verebileceimiz Irak var, yarn öbür gün ran, Suriye var. Avrupa ve Amerika var. Aldmz sertifikalar dünyann her tarafnda ihraç yapabileceiz. Mevcut standart panel dndaki panelleri de üretebileceiz. in sadece ekonomik boyutunu düünmüyoruz. nsana yatrm, toplumun eitimi ve geliimi konusunda bir farkndalk yapmak istiyoruz. Ürünü üretirken, üniversite ve buradaki sanayici arkadalarla diyalog içerisindeyiz.

TEKNOLOJ ÜRETECEZ ARTIK

Fabrikann 21 dönümlük alanda, 3 bin metrekarelik kapal alanda kurulduunu ifade eden Aç, in banda olduumuz için bu teknik donanm olan insanlardan olumasna özen gösterdik. Teknisyen ve üstünde teknolojik eitim ve birikimli arkadalarla ie baladk. Fabrika, 10 milyon euraya mal oldu dedi.

Alman teknolojisini Diyarbakra getirdiklerini ifade eden Aç, Makinelerimiz, sistemimiz birbiriyle diyalog içerisinde. Yüksek teknoloji, yüksek bilgisayar çann entegre olduu 4.01 teknolojisiyle üretim yapyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git