Sıfır araç kuyruğu sona eriyor

Türkiye'de otomotiv pazarının yerli ve ithal araç tedarikçileri, bu aydan itibaren başlamak üzere, özellikle nisan ile birlikte sıfır araç tedarik sorununun ortadan kalkacağını ve taleplere daha güçlü şekilde karşılık verileceğini belirtiyor.

Haberler 09.03.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Otomotiv Distribütörleri Dernei (ODD) verilerine göre, ubat ay otomobil ve hafif ticari araç pazar 47 bin 122 adet seviyesinde gerçekleti. 24 bin 875 adet olan 2019 yl ubat ay otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamna göre satlar yüzde 89,44 artt.

Yeni yla iyi balayan Türkiye otomotiv pazar, büyümesini ubat aynda sürdürerek rekorlarn krld 2015-2016-2017 yllarnn ubat aylarna yakn seviyede performans gösterdi.

Aralk 2019dan bu yana sfr araca youn ilginin devam etmesine karn araç almak isteyen tüketicilerin bir bölümü, piyasadaki araç yetersizliinden dolay mart ve nisan aylar için sraya girmek zorunda kald. Söz konusu araç tedariki sorununun bu aydan itibaren sona erip ermeyecei ise merak konusu oldu.

- çindeki koronavirüsün de ciddi etkisi var

Otomotiv Yetkili Satclar Dernei (OYDER) Bakan Murat ahsuvarolu, konuya ilikin AA muhabirine yapt açklamada, Biz ithalat Avrupadan yapyoruz. Avrupalnn yan sanayi tedarikçisi de arlkl olarak çin. Arlkl çin olan yerde koronavirüs endiesiyle mal sevkiyatlarnda ciddi manada sknt var. Bu noktada koronavirüsün de ciddi etkisi var. diye konutu.

Piyasalardaki tedarik sorununun bu ay çözüme kavumasnn beklendiini ifade eden ahsuvarolu, unlar kaydetti:

Baktmzda, mart aynda bu i çözülür, nisan ayna kalmaz. Nisan aynda herkes istedii arac bulur. Zaten ubat aynda 47 bin araç satlm. Demek ki aslnda tüketici istediini bulmu da istedii gün bulamam. Filo perakende oranna bakacak olursak orada büyük bir farkllk yok. Filo satlar lehine bir pazar açlm yok, daha öncekilere benzer ekilde devam ediyor. Bütün ezberlerin dnda bir rakam yok. Eitlik ilkesi devam ediyor.

Yerli ve ithal araç tedarikçileri de tedarik sorununun büyük oranda bu aydan itibaren kalkacan belirtiyor.

- Araç bulunabilirlii noktasnda, rakiplerimize göre daha avantajl olduumuzu düünüyorum

Renault MAS Genel Müdürü Berk çada, 2019un son çeyreinde kamu bankalarnn kredi faiz destek kampanyas ve düen kredi faizleri ile birlikte canlanan otomotiv piyasasnda birçok markann mevcut talebi karlayamadn, bunun da 2020ye ötelenmi bir talep ile girilmesine neden olduunu söyledi.

Otomotiv sektörünün geleneksel modelinde aralk itibaryla gerçekletirilen yüksek satlar takip eden ocak ve ubat aylarnn, geçmite talep açsndan nispeten sakin geçtiini ifade eden çada, öyle deavm etti:

Bu yl, 2019dan sarkan ve karlanamayan talebin de etkisi ile bu ezber bozuldu ve düük stok seviyeleri, ivmelenen talebi karlayamad. Otomotiv ekosistemi geni bir tedarik zincirine bal olduu için aniden yükselen talebe hzl cevap verecek bir yapsal forma sahip deil. Kald ki, ithal araçlarn lojistik süreleri de göz önünde bulundurulduunda üretilen bir aracn showroomlarda yer almas en az bir ay demek. Renault MAS olarak, hem OYAK Renault Fabrikalarnda üretilen yerli modelleri hem de ithal modelleri bünyemizde barndrdmz için araç bulunabilirlii noktasnda, rakiplerimize göre daha avantajl olduumuzu düünüyorum. lk 2 ayn sonucunda elde ettiimiz yüksek pazar pay da bunu dorular nitelikte. ubat aynda müterilerimizle buluturduumuz yeni Clionun gördüü yüksek ilgiye cevap verebilmek için youn mesai harcyoruz.

- Satlarmz yllk i planlarmza paralel olarak devam etmekte

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel de Hyundai ailesi olarak, ülke genelindeki 62 adet yetkili satcmz ile müterilerimize kesintisiz olarak hizmet veriyoruz. Ksacas, yerli ve ithal araçlarmz planland ekilde üretilmekte ve stoklarmza dahil olmaktadr. Bu dorultuda, satlarmz yllk i planlarmza paralel olarak devam etmektedir. ifadelerini kulland.

- Hondada da yln ilk 3 aynda talep fazlas yaand

Honda Türkiye Genel Müdür Yardmcs Bülent Klçer ise birçok markada olduu gibi Hondada da yln ilk 3 aynda talep fazlas yaandn ifade etti.

Bu talep artnn sebebine deinen Klçer, Ekim aynda devlet bankalarnn sunmu olduu kredi destekleri ve özel bankalarn da bu oranlara yakn rekabetçi oranlar sunmas ile son 1,5 yllk dönemde ötelenmi alm kararlarnn hayata geçmesi büyük rol oynad. Ayrca, halihazrda Merkez Bankas tarafndan yaplan faiz indirimleri de alm itahn artrd. Her ne kadar 31 Aralk itibaryla hurda indirimi sona ermi olsa da ikinci elde de arza göre talep fazlal yaand. kinci el araçlarn deerlenmesi ile sfr araca yönelen araç sahipleri de bu talep artnda pay ald. eklinde konutu.

Bu talep artna kaytsz kalmadklarna dikkati çeken Klçer, unlar kaydetti:

Yaanan talep fazlasnn ardndan oluan stok yetersizliklerini telafi etmek, talepleri karlamak için piyasa beklentisi dorultusunda hem 2020 sat öngörülerimizi hem de çalmalarmz revize ettik. Honda Türkiye olarak kriz döneminde bile modellerimize olan ilgi fazlayd. Özellikle Civic modelimize o piyasa artlarnda bile yüksek talep vard. Bu süreci de geçmi tecrübelerimizle müterilerimizin beklentilerini karlama hedefi ile yönetiyoruz. Sektör oyuncularnn artrd arz ve tüketici taleplerini dengeleyecek ürün tedarikinin sektör için de, bizim için de nisan ay gibi gerçekleeceini düünüyoruz.

- Önümüzdeki aylarda da talebi karlayacamz düünüyorum

Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Selen Alkm, yln ilk 2 aynda toplam pazarn geçen yln ayn dönemine göre yüzde 90 art gösterdiini vurgulayarak, Biz de yükselen pazarda C5 Aircross SUVun dikkati çekici baars ile çok güzel sonuçlar elde ederek pazar paymz yüzde 3,6ya çkardk ve markalar sralamasnda 9uncu sraya yükseldik. Yln geri kalannda ekonomik göstergelerin bu ekilde seyretmesi durumunda sene banda dile getirdiimiz 700 bin adetlik pazarn olmamas için hiçbir sebep yok. Biz Citroen olarak pazara olan inancmz yüksek tutarak planlarmz 700 bin adede göre yaptk. Geçtiimiz aylarda olduu gibi önümüzdeki aylarda da talebi karlayacamz düünüyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git