Sırtlıyorlar

Muş'un yüksek kesimlerindeki köylerde yaşayan besiciler, hayvanlarını beslemek amacıyla ot ve samanları ahırlara sırtlarında taşıyor.

Haberler 09.01.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkeze 50 kilometre uzaklktaki Yukaryongal köyündeki besiciler, dondurucu soua ramen hayvanlarnn bakmn aksatmamak için youn çaba harcyor.

Yazn 5 ay boyunca hayvanlarn yaylalarda otlatan besiciler, kn da karla kapl köylerde sabahn ilk klaryla hayvanlarn beslemeye çalyor.

Besiciler, ahrlara 500 metre uzaktan tadklar ot ve saman, ayaklarna taktklar hediklerle ezdikleri karn üzerine sererek hayvanlarn karnn doyurmalarn salyor.

YEMLER SIRTLIYORLAR

Besicilerden Yusuf Omar, yapt açklamada, sabahn erken saatlerinde kalkarak hayvanlarn ihtiyaçlarn karlamaya çaltklarn söyledi.

Günde 2 kez hayvanlara yem verdiini belirten Omar, Kar yadnda çok zorluk çekiyoruz. çocuklarn hepsi stanbula gitti. 63 yandaym bütün zorluu ben çekiyorum. 80 küçükba hayvanm var. Karn üzerinde hayvanlara saman veriyoruz. Geçen yl 6 ay kar altnda kaldk, 2,5 metre kar yad. dedi.

Besicilerden Eyüp Omar ise yllardr hayvanclk yaparak geçimlerini saladklarn dile getirerek, kn çok zorluk çektiklerini belirtti.

Kar ezdikten sonra tadklar ot ve saman yere sererek hayvanlar beslediklerini anlatan Omar, çok zor bir i. Köyde yaklak bir metre kar var. Kn herkes kendi hayvanlaryla ilgileniyor. Biz 6 ay k, 6 ay da yaz yayoruz. Geçen sene 2 metreden fazla kar yad. Bu sene yaklak bir metre kar var. çok zorlanyoruz. Ancak hayvanlar olmasa geçinemeyiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git