Sabit gelirli açlık içinde

Geçim şartları araştırması: Aylık gelir temel ihtiyaçları karşılamıyor

Haberler 26.02.2022 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NG Aratrmaya göre, Dou, Güneydou ve Akdeniz bölgelerinde aylk geliri temel ihtiyaçlarn karlayamayanlarn oran yüzde 80i ayor.

NG Aratrma, 11-21 ubat tarihlerinde Türkiyede geçim artlar eksenli kamuoyu aratrmas gerçekletirdi.

Son dönemde ard ardna gelen zamlar, emeklilere ve asgari ücretli vatandalara yaplan maa artlar ile ekonomik koullarn, insanlarda alm gücünü nasl etkiledii konu alnan aratrma, Türkiye genelinde 15 ya üzeri bin 855 kiinin katlmyla yapld.

EK GELR OLMAYAN EMEKLLERN YÜZDE 85 GEçNEMYOR

Aratrma bulgularna göre; katlmclarn yüzde 84ü emekli maalarna yaplan yüzde 23, 65lik zamm yetersiz buluyor. NG Aratrma Zam beklentileri karlayabildi mi? sorusunun sadece emeklilere sorulduuna dikkat çekerek, bu soruya verilen cevaplardan ortaya çkan sonucu u ekilde açklad:

Her iki emekliden birinin emekli maa dnda baka bir geliri bulunuyor. Ek gelire de gerçekten ihtiyaçlar olduunu belirttiler. çünkü ek geliri olan her 10 emekliden 9u sadece emekli maayla geçinemeyeceini söylüyor. Emekli maa dnda ek geliri olmayanlarn ise yüzde 85i geçinemediini belirtti.

ASGAR ÜCRETLE 2 K TEMEL HTYAçLARINI KARILAYAMIYOR

Aratrmada katlmclara, asgari ücrete yaplan yüzde 50 oranndaki zam da soru olarak yöneltildi. Katlmclarn yüzde 45i yaplan zamm beklentiden uzak olarak deerlendirirken, yüzde 33ü bekledii oranda olduunu, yüzde 22si ise beklentiden yüksek zam yapldn ifade etti.

NG Aratrma, bu soruya verilen yantn ardndan katlmclara, Kirada yaayan bir ailenin tek geçim kayna olan asgari ücretle kaç kiinin borçlanmadan temel ihtiyaçlar karlayp karlayamad sordu. Katlmclarn yüzde 23üne göre asgari ücretle bir kii dahi temel ihtiyaçlarn karlayamaz. Bu soruya verilen yantta, katlmclarn yüzde 27si asgari ücretle bir kii geçinebilir derken, yüzde 23ü iki kii geçinebilir cevabn verdi.

Asgari ücretle 4 kiilik bir ailenin geçinebileceini düünenlerin oran yüzde 5te kalrken, 5 veya daha fazla kiinin asgari ücretle geçinebileceini söyleyenlerin oran ise yüzde 9 olarak ortaya çkt. Aratrma bulgularna bakldnda her iki kiiden birine göre asgari maala 2 kii temel ihtiyaçlarn karlayamyor.

EN çOK FATURALARA VE GIDAYA GELEN ZAMLAR ETKLED

Aratrmada, son dönemde yaplan zamlarla birlikte yaam koullarnn nasl etkiledii de katlmclara soruldu.

Katlmclarn genelinde, fiyat artlarnn geçim artlarn çok olumsuz etkiledii hkim görü olurken, en çok doalgaz, elektrik, su (yüzde 95) ile gda ve benzin fiyatlarndaki zamlarn (yüzde 95) vatandalara olumsuz yansd ifade edildi.

Aratrmada ev kiralarndaki artn da katlmclarn yüzde 93ünü etkiledii kaydedildi. Fiyat artlarndan olumsuz etkilenmedii söyleyen kesimin oran ise yüzde 5lerde kald.

Ana Sayfaya Git