Sağlıkçılar da teklifini sundu!

Sağlık-Sen, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için teklifini açıkladı

Haberler 30.07.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk-Sen Genel Bakan Semih Durmu, toplu sözleme görümelerinde öncelikli taleplerinin döner sermayeden kaynakl ücret adaletsizliinin son bulmas olduunu bildirdi.

Genel Bakan Durmu, 2 Austosta balayacak 6. Dönem Toplu Sözleme Görümeleri tekliflerine ilikin, Memur-Sen Genel Merkezinde basn toplants düzenledi.

Bal bulunduklar konfederasyon Memur-Senin çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna teklifini sunduunu hatrlatan Durmu, 1 milyon salk ve sosyal hizmet, 3 milyon kamu çalan ve 2 milyon kamu emeklisinin gözünün görümelerde olduunu belirtti.

Salk-Sen olarak hakl taleplerinin kabul görmesi için mücadele vereceklerini bildiren Durmu, Güçlü salk sistemini çalann kangren hale gelen sorunlaryla yarnlara tamak mümkün deildir. dedi.

Kovid-19 salgn döneminde yaananlarn herkes tarafndan bilindiini aktaran Durmu, bütün salk çalanlarnn bu süreçte can kurtarmak için mücadele ettiini dile getirdi.

Salk çalanlarnn sorunlarnn çözümü için toplu i görümelerini frsat olarak gördüklerini belirten Durmu, öyle devam etti:

Salk çalanlarnn hakkn teslim etmek, mali, özlük ve sosyal haklarndaki sorunlar ortadan kaldrmak için daha fazla beklemeye de gerek yok. Salgn tehlikesi ortadan kalkm deil. Salk çalanlarnn yüklerini hafifletmek, yüzlerini güldürmek kamu idaresinin sorumluluundadr. Hep söylüyoruz, aslolan çalann, emek verenin, aln teri aktann yani çalann memnuniyetidir, gerisi sonuçtur. çalan memnunsa, huzur ve refah endiesi tamyorsa, ücret adaletsizlii yaamyorsa, i güvencesi tamsa, ar i yükü altnda ezilmiyorsa, aile bütünlüü koruma altndaysa, hem verilen hizmet çok daha salkl olur hem de hizmet alanlar, yani hastalar memnun olur. Tüm bu nedenlerle pazartesi balayacak toplu sözleme görümelerini frsat olarak görüyoruz.

Durmu, 2019daki toplu sözleme görümelerindeki taleplerinin karlanmadn, gelinen süreçte de taleplerinin hakl olduunun ortaya çktn söyledi.

Memur-Sen olarak 2022 için yüzde 21, 2023 içinse yüzde 17 zam teklifinde bulunduklarn ve ilaveten her yl için yüzde 3 refah pay teklif ettiklerini anmsatan Durmu, geçen yllarn kayplarn telafi edebilmek adna da 600 lira seyyanen zam istediklerini bildirdi.

Durmu, Memur-Senin teklifine ilikin, Emeklilerde olduu gibi memurlara da bayram ikramiyesi verilmesini teklif ediyoruz. Sendika olarak en çok önemsediimiz konularn banda gelen ve üç ayda bir 134 TL olarak ödenen toplu sözleme ikramiyesinin 2022 yl için 450, 2023 için 540 TL olarak ödenmesini teklif ediyoruz. çalyorken alnan ücret ile emekli olduunda alnan ücret arasnda çok ciddi fark olduu için ve emekli olanlarn yaam standartlarn belli bir seviyede sürdürebilmeleri için emekli maalarn arttran 3600 ek göstergenin tüm kamu çalanlarna bir an önce verilmesi gerekir. açklamasn yapt.

SALIK çALIANLARININ TALEPLER

Salk çalanlar adna teklifte bulunduklar baz maddeleri de paylaan Durmu, Bizim en öncelikli talebimiz salk çalanlarnn döner sermayeden kaynaklanan yaad ücret adaletsizliinin bir an önce son bulmasdr. dedi.

Bu kapsamda farkl hastanelerde çalanlar arasnda ücret farklar olabildiini söyleyen Durmu, Bu farklarn ortadan kaldrlarak adil ve hakkaniyetli bir ücret politikasnn salkta yeniden ina edilmesi gerekiyor. açklamasn yapt.

Kamuoyunda salk çalanlarnn çok yüksek ücret aldklarna dair alg olduunu ancak bunun gerçei yanstmadn belirten Durmu, Hemire ile eit statüde çalan baka bir kamu görevlisinin alm olduu ücret arasndaki fark 700-800 TLye ulam durumda. Bu ücret adaletsizliinin toplu sözlemede mutlaka ortadan kaldrlmas gerekir. Bu nedenle ek ödemelere en az yüzde 40 orannda art olmaldr. ifadelerini kulland.

Türkiyede salk çalan istihdamnn az olduunu, mevcut personelin fazla çaltrldn ve nöbet tutturulduunu ileri süren Durmu, nöbet ücretlerine en az yüzde 50 zam yaplmas gerektiini savundu.

SÖZLEMELLERE KADRO TALEB

Kovid-19 sürecinde yaplan ilave ödemelere deinen Semih Durmu, genel idari hizmetler ve yardmc hizmetler snfna bu ödemelerin verilmediini öne sürerek, döner sermaye tavan orannn 20 puan arttrlmas gerektiini ifade etti.

Durmu, salk hizmetlerindeki yardmc kavramnn mevzuattan çkartlmas talebinde bulundu.

Salk çalanlarnn en büyük sorunlarndan birinin de tbbi müdahale sonucu zarar gören kiilere ödenen tazminatlarn salk çalanlarna rücu ettirilmesi olduunu söyleyen Durmu, Bu hak deildir. Bu hakszla mutlaka son verilmelidir. Bu durum kabul edilebilir bir durum deildir. Salk çalanlar böyle bir risk altnda mesleklerini icra edemezler. Bu nedenle salk çalanlarna rücu davas hiçbir ekilde açlmamaldr. diye konutu.

Sözlemeli statüde çalanlarn kadroya geçirilmesini de isteyen Durmu, Ayn okuldan mezun olanlarn, ayn çat altnda farkl adlar altnda istihdam edilmesine mutlak suretle son verilmelidir. Süresiz sözlemeliler, vekil ebe hemireler, kamu personeli olmayan aile sal çalanlar, 3+1 kadro sistemine aktarlmal ve 3 yln doldurmu olanlar kadroya geçmelidir. açklamasn yapt.

TOPLU ULAIMDA YÜZDE 50 NDRM TALEB

Kovid-19 salgn artlar nedeniyle salk çalanlarnn çok yorulduunu kaydeden Durmu, bu sürecin ne zaman biteceinin belli olmadn belirterek, Salk çalanlar müze ve ören yerlerinden ücretsiz faydalanmal, kamu sosyal tesislerinden ve toplu ulam araçlarndan yüzde 50 indirimli olarak faydalanmaldrlar. diye konutu.

Ana Sayfaya Git