Sahte servislere karşı 'Servis Bilgi Sistemi' devrede

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Tüketicilerimizi ve firmalarımızı sahte servislere karşı korumak için 'Servis Bilgi Sistemi'ni (SERBİS) hizmete sunmuş bulunmaktayız. Burada tüketicilerimiz, üreticilerin, ithalatçıların tüm yetkili servis bilgilerine güvenilir şekilde bu platformdan ulaşabilecekler" dedi.

Haberler 18.07.2020 - 02:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, bakanlk binasnda video konferans yöntemiyle gerçekletirilen SERBS Tantm Toplantsna katld. Pekcan, tüketicinin korunmas hakknda kanunun belirledii her alanda olduu gibi sat sonras hizmetler alannda da tüketicinin korunmas ve bilinçlendirilmesine yönelik çalmalar youn olarak aksatmadan devam ettirdiklerini söyledi. Pekcan, Tüketicinin korunmas hakkndaki kanun ve buna bal yönetmeliklerle, yasal alt yaplarla tüketicimizin haklarnn korunmas ve bilinçlendirilmesi için hem hizmet satn almadan önce hem de hizmet satn aldktan sonra yapmalar gerekenleri hem kendileriyle paylayor hem bilinçlenmelerine destek olmaya çalyoruz dedi.

BURADA BRçOK YANLILIKLAR SÖZ KONUSU OLABLYOR

Bakan Pekcan, sat sonras hizmet haklarnn korunmas için gerek tüketicilerin daha iyi korunmasn salamak gerekse firmalara yol göstermek, firmalarn da maduriyetini önlemek açsndan garanti belgesi yönetmeliini, sat sonras hizmet yönetmeliini, kullanm ve tantm klavuzu yönetmeliini yaynladklarn ifade etti. Pekcan, Bu alanda yaptmz düzenlemelerle beyaz eyadan otomobile, otomobilden cep telefonuna, bilgisayara kadar 200ü akn üründe sat sonras hizmet ve bakm onarm zorunluluunu getirmi bulunmaktayz. 6502 sayl Tüketicinin Korunmas Kanununa göre üretici ve ithalatçlar tüketicilere sunduklar ürünler için kullanm ömrü süresince sat sonras montaj, bakm ve onarm hizmetlerini salamak zorundalar. Sat Sonras Hizmetler Yönetmeliinin ekinde yer alan listede ise bu hizmetlerin garanti edilecei ürün listesi yer almaktadr. Ve bu ürünlerin ömürleri ne kadar, tamir süreleri ne kadar ve kurulmas gereken servis istasyonlar ne kadar bunlar ek listelerde bulunmaktadr dedi.

TÜKETCLERN YETKL SERVSLERE BAVURMALARI GEREKYOR

Bakan Pekcan, bakanlk onayl sat sonras hizmet yeterlilik belgesi bulunan firmalarn yetkili servis istasyonlar araclyla da montaj ve bakm-onarm hizmetlerinin sunulmasnn hedeflendiini söyleyerek, Tüketicilerin bu garantilerden kaynakl haklarn kullanabilmeleri için de yetkili servislere bavurmalar gerekmektedir. Bugüne kadar tüketiciler gördüümüz kadaryla en kolay internet üzerinden arama motorlar üzerinden servis arayna giriyorlar; ama maalesef burada birçok yanllklar söz konusu olabiliyor. Daha bilinçli tüketiciler ise firmalarn kurumsal ve iletiim bilgileri üzerinden ya da mevcut garanti belgesi ya da kullanm klavuzu üzerinden bu servisleri alma yoluna gitmektedirler. Ancak garanti belgesi ve kullanm klavuzlarnn da saklanmas her zaman kolay olmamakla ve seneler geçtikçe de baz servis bilgilerinde deiiklik söz konusu olabilmektedir dedi.

SERVS BLG SSTEM HZMETE SUNULDU

Pekcan, internette arama motorlarnda baz frsatçlarn kendi isimlerini arama motorlarnda en üst sralarda çkararak buralarda yetkili servis gibi tüketicilere hizmet verdiklerini belirterek, Ancak verdikleri hizmetin kalitesi, aldklar ücret hatta bazen içinde parça çalnmas, hiç tamir edilememesi hatta ürünün çalnmas gibi bize çok fazla sayda gerek tüketicilerden gerek firmalardan ikayetler gelmekteydi. Bakanlk olarak biz bunlarn denetimlerini yapyoruz, kendilerine idari cezalar kesiyoruz. Ancak bununla da tüketicinin yeterince korunamadn ve bilinçli bir tüketici portföyüne ulamak için yeni bir çalma balattk. Ve bu çalmamz dorultusunda da bunu tamamlayarak 1 Temmuz itibaryla da firmalarn bunu kullanmalarn zorunlu hale getirerek vatandamzn hizmetine açtk. Tüketicilerimizi ve firmalarmz sahte servislere kar korumak için SERBSi tüketicilerimizin ve firmalarmzn hizmetine sunmu bulunmaktayz. Burada tüketicilerimiz, üreticilerin, ithalatçlarn tüm yetkili servis bilgilerine güvenilir ekilde bu platformdan ulaabilecekler diye konutu.

Ana Sayfaya Git