Salatalık üretimine ağırlık

DİYARBAKIR ve Batman'ın domates ihtiyacının büyük kısmını karşılayan üreticiler, maliyetin yüksek ve harcama kalemlerinin fazla olması nedeniyle son iki yıldır seralarda dometes yerine salatalığa ağırlık verdi.

Haberler 07.05.2017 - 12:22 Son Güncelleme : 07.05.2017 - 12:24

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Rusya Devlet Bakan Putin ile yapt son görümeye damga vuran Nisan aynn zam ampiyonu domates, Diyarbakrl üretecileri de küstürdü. Gda Tarm ve Hayvanclk eski Bakan Mehdi Ekerin memleketi olan ve Diyarbakr ile Batmann domates ihtiylacn büyük oranda karlayan Bismilli üreticiler, son 2-3 ylda domates üretiminden salatalk üretimine yöneldi.

SALATALIK ÜRETM

Bismil ilçesinde 2011 ylnda özellikle eski Bakan Ekerin tefiki ile devlet destekli kurulan seralarda önce domates üretimi yapld. lçe genelinde bulunan 14 serada üretilen domateslerin sert geçen k artlarnda seralar stma maliyeti, satndan elde edilen gelirden az olmas üreticileri salatalk üretimine yöneltti. 3 yldan beri ilçede bulunan 14 seradan sadece 3ünde domates üretiminin yapld belirtildi. Bismil lçesine bal Sarlar Köyü Kalknma Kooperatifine ait 25 dönümlük serada salatalk üretimi yapan saha sorumlusu mam Zorolu, domates fiyatnn artmasnn sebeplerini ortaya koydu. K artlarnn zorlu geçtii yllarda domates üretimi için seralarda yeterince stma sistemi bulunmas gerektiini belirten Zorolu, öyle dedi:

2011 ve sonrasndaki yllarda seralarn çou domates üretimi yapt. Ancak, sert geçen k artlarnda seralarn stma sistemi ve stmada kullanlan kömür ücreti çok fazla maliyete neden noldu. Elde edilen domatesin sat maliyeti karlamad. Yani üretici zarar etti. Son 2-3 ylda Bismil çiftçisi salatalk üretmeye balad. Domatese oranla daha düük maliyeti olan salataln satndan elde edilen para da daha iyi. Durum böyle olunca seralarn çou salatalk üretimine geçti. Bismilde 14 sera bulunuyor. imdi bu seralardan sadece 3ünde domates üretiliyor, dier seralarn tamam salatalk üretimine geçti.

DYARBAKIR VE BÖLGES

Zorolu, Antalya, Mersin ve Diyarbakr ile bölgedeki seralarda domateslerin daha yetimediinit arla ve bahçelerdeki ürünün piyasaya girmesi ile fiyatlarn düeceini anlatrken, Ürettiimiz ve 80-90 kurua sattmz taze salatalk, 1 gün sonra marketlerde 3-4 liraya satlyor. Bu bizim sadece masraf kurtaryor. Domates sat istenen düzeyde deildi dolaysyla zarar ettiimiz için salatalk üretimine geçtik diye konutu.

Diyarbakr ve Batmann sebze ihtiyacn büyük oranda karlayan Bismil lçesinde 14 sera bulunduunu anlatan Zorolu, her serada ortalama 15 kiinin çaltn ifade ederek, Seralarn faaliyete geçmesiyle birlikte tüketici daha önce Antalya ve Mersinden gelen sebzeleri tarladan koparldktan 1 gün sonra pazar ya da marketten satn alabiliyor. Bismilde 14 sera var Bismilde. Her serada ortalama 15 kii çalyor. Seralar 150-200 aileye istihdam alan yaratt dedi.

Ana Sayfaya Git