Saman zamlanınca çiftçinin yüzü güldü

Mercimek samanının tonu 500 liradan 650 liraya, buğday samanının ise 150 liradan 250 liraya çıkarak son yılların en fazla fiyat artışı yaşandı, bazı çiftçiler kış aylarında fiyatın daha da artacağını düşünerek samanlarını satmıyor.

Haberler 09.09.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr l Koordinatörü Cevat Delil, Piyasada samanmz var. Bingöl ve Muta kuraklk yaanmas bu yl samanda fiyat art yaanmasna neden oldudedi.

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda son yllarda bölgede yaplan sulama kanallar, sulama barajlar gibi tarm arazilerini güçlendirme çalmalar hububat üretiminde ciddi bir art yaatt. Yaklak 5.5 milyon dekar alanda tarmsal üretim yaplan Diyarbakrda, bu yl hububat üretiminin verimli geçmesi, samana da yansd. Saman üretiminin artmas fiyatnn da artmasna neden olurken, mercimek samannn tonu 650 liraya, beyaz saman olarak bilinen buday saman ise 250 liraya satlyor. Elaz, Muun yan sra Türkiyenin birçok iline Diyarbakrdan gönderilen saman, bu yl çiftçilerin gelirine önemli bir katk salad. Baz çiftçiler, saman fiyatnn k aylarnda daha çok artacan düünerek, u an ellerindeki samanlarn satn yapmyor.

KURAKLIK YAANMASI SAMAN FYATINI ARTIRDI

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr l Koordinatörü Cevat Delil, Türkiyenin bu yl saman ihtiyacnn olmadn dile getirerek, beklentilerin üzerinde bir verim alndn söyledi. Delil, Piyasada samanmz var. Bu yl mercimek samannn fiyat 650 lira, buday samann fiyat ise 250 lira olarak belirlendi. Bizim bölge çiftçimiz çok çömerttir. Saman üretimi yapmak isteyenlere kendi arazilerini ücretsiz tahsis ediyor. Bingöl ve Muta kuraklk yaandndan dolay bu yl samanda fiyat art olmasna neden oldu. çiftçilerimiz son yllarda samanlarn balyalama sistemiyle sata sunmas da çok önemli bir gelimedir. Balyalama sisteminin hayata geçmesiyle anz yangnlarnda ciddi bir düü yaanacana inanyoruzdedi.

SAMAN BALYA MAKNASINA TALEP ARTTI

Diyarbakrn en büyük tarm arazisine sahip Bismil lçesinde ekilen buday, mercimek, arpa ve msr tarlalarndaki samanlar tarladan toplanlarak, saman balya makinasyla balyalanp sata sunuluyor. Samann tanmas için son yllarda kullanlmaya balanlan saman balya makinas sayesinde çiftçiler daha az masrafla çok gelir elde ediyor. Bismil lçesine bal Sarlar Köyündeki çiftçi Rahmi Sar, bu yl saman üretiminde memnun olduklarn ifade ederek, saman sayesinde yüzlerinin güldüün söyledi. Diyarbakrda saman pahal olmas bu yl yaanan yalardan kaynaklandn anlatan Sarlar, samana önemli bir talebin olduunu, ellerindeki saman u an satmay düünmediklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git