Sanayi iş birliği projelerinde uygulanacak esaslar belirlendi

Yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik sanayi iş birliği projelerinde mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde uygulanacak esasları içeren yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 18.02.2018 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yenilik, yerlileme ve teknoloji transferini salamaya yönelik sanayi i birlii projelerinde mal ve hizmet almlar ile yapm ilerinde uygulanacak usul ve esaslar belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan hazrlanan Sanayi birlii Projelerinin Uygulanmasna likin Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, sanayi i birlii projeleri ihalelerinde, saydamlk, rekabet, eit muamele, güvenilirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçlarn uygun artlarla ve zamannda karlanmas ve kaynaklarn verimli kullanlmas esas olacak.

halelerde, fiyatn yan sra, iletme ve bakm maliyeti, verimlilik, kalite, teknik üstünlükler, sanayi ve teknoloji katlm yükümlülükleri gibi fiyat d unsurlar da deerlendirmeye alnacak.

Aralarnda kabul edilebilir doal bir balant olmad sürece mal alm, hizmet alm ve yapm ileri bir arada ihale edilemeyecek.

dareler, yönetmelie göre yaplacak ihalelerde, aday veya istekli say snr aranmakszn, açk ihale veya belirli istekliler arasnda ihale usulü uygulayacak. Ancak idareler, stratejik öncelikler, ulusal menfaat, teknolojik birikimin tek bir yerde olmas, özgün nitelii ve yüksek teknolojisi nedeniyle özel uzmanlk gerektirmesi veya standardizasyonun salanmas gerekçeleriyle tek adaydan da teklif alabilecek.

SANAY BRL PROJELER

darenin sanayi i birlii projeleri uygulamaya karar vermesini takiben idare bünyesinde proje konusu ile ilgili, teknik yeterlilii haiz, idarenin belirleyecei nitelikte ve sayda kiilerden oluan tedarik grubu kurulacak.

Sanayi i birlii projeleri kapsamnda uygulanacak ihale usulü, projenin kapsamna ve proje konusu iin özelliklerine uygun ekilde tedarik grubu tarafndan belirlenecek ve ihale usulüne ilikin gerekçelerle birlikte ihale yetkilisinin onayna sunulacak.

Yüklenici, yükümlülüklerini sanayi ve teknoloji katlm kategorileri kapsamnda yerine getirecek ve kategoriler A, B ve C olmak üzere üçe ayrlacak.

Kategori A-Yerti Katk, tedarik sözlemesi kapsamnda yurt içindeki irketler ile kurum ve kurulular tarafndan yurt içinde gerçekletirilen faaliyetleri içerecek.

PROJELERN KATEGORLER

Kategori B - Teknolojik birlii, Kategori A faaliyetleriyle ilgili olarak yaplacaklar hariç olmak üzere, bakanlk tarafndan belirlenen alanlarda, sanayileme, yerlileme ve ticarileme amacyla yurt içindeki irketler, kurum ve kurulular tarafndan gerçekletirilecek Ar-Ge, tasarm, üretim, yazlm gelitirme, test ve benzeri çalmalara/faaliyetlere ve akademik çalmalara salanacak altyap, donanm, yazlm, hizmet, bilgi, doküman, eitim, fikri ve snai mülkiyet hakk, sertifikasyon, finansal ve benzeri destekleri kapsayacak.

Kategori C - hracatta ise tedarik sözlemesi kapsamnda tedarik edilen mal, hizmet veya yapm iinin veya bakanlk tarafndan belirlenen alanlardaki mal, hizmet veya yapm iinin ihracat yer alacak.

Yüklenici, sanayi ve teknoloji katlm yükümlülüklerini yerine getirirken idare ve bakanla ilave herhangi bir mali yük getirmeyecek.

Sanayi ve teknoloji katlm esaslarnn kaytsz artsz kabul edilmesi ve söz konusu esaslardaki her bir kategoriye ilikin belirlenen asgari yükümlülük oranlarnn salanmas zorunlu olacak.

SANAY VE TEKNOLOJ

Yüklenici, sanayi ve teknoloji katlm sözlemesi kapsamnda yükümlülüünün yüzde 6s orannda ve yükümlülük süresinin tamamlanmasndan itibaren en az bir yl süreyle geçerli olan teminat mektubunu bakanla sunacak.

Sanayi ve teknoloji katlm faaliyetlerinin kredilendirilmesi, bu yükümlülüklerinin gerçekleme durumunu belirten raporunun bakanla sunulmasn ve deerlendirilmesini müteakip yaplacak.

Kategori-A, Kategori-B, Kategori-C, yan sanayi i pay ve KOB i pay yükümlülüklerinin sanayi ve teknoloji katlm sözlemesinde belirtilen süre ve artlarda yerine getirilmemesi halinde, yerine getirilmeyen yükümlülüün yüzde 6s orannda ceza uygulanacak.

Yönetmeliin yürürlüe girdii tarihten önce ilan yaplm ihalelere, ilann yapld tarihte yürürlükteki ilgili yönetmelik uygulanacak.

Ana Sayfaya Git