Sanayicilere 1,2 milyar liralık destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Sanayicilere yönelik 1,2 milyar liralık yeni destek programını devreye soktuk" dedi.

Haberler 15.08.2018 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, sanayicilere yönelik 1,2 milyar liralk yeni destek programn devreye soktuklarn belirterek, Yeni destek programnn, cari açn azaltlmas bata olmak üzere yüksek katma deerli ürünlerin üretimine önemli katk salayacan düünüyoruz. ifadesini kulland.

Varank, yazl açklamasnda, yeni destek programyla cari aç azaltacak, katma deer yüksek ürün ve teknolojileri gelitiren sanayicileri desteklemeyi hedeflediklerini bildirdi.

Reel sektörün aratrma, teknoloji gelitirme ile üniversite-sanayi i birlii mekanizmalarn, teknoloji tabanl giriimcilii ve erken aama giriimlerini destekleyen TÜBTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programlar Bakanlnda (TEYDEB) sistem deiikliine gidildiini belirten Varank, 10 ayr destek programnn sadeletirildiini ve TEYDEB 2.0 adyla yeni bir destek program hazrlandn aktard.

Varank, sistem deiiklii ve yeni açlan çarlar hakknda bilgi verdi, TEYDEBin kuruluundan 2017 ylna kadarki 23 ylda yaklak 10 bin proje için toplam 8,3 milyar liralk destek saladn ve bu desteklerle 15 milyar liralk Ar-Ge hacmi oluturulduunu ifade etti. Varank, teknoloji tabanl giriimcilere yönelik teknogiriim destei kapsamnda ise yaklak 16 bin i fikri bavurusu alndn, 77 milyon liralk hibe destekle 958 giriimcinin firmalarn kurduunu bildirdi.

- Yerli üretim için Ar-Ge destei

TEYDEBin yllar içinde destek programlarnn saysn artrdna iaret eden Varank, esnek ve yaln bir süreç salamak amacyla mevzuatlar ayr ayr tanml 10 farkl destek programnn iki balk altnda toplandn kaydetti.

Varank, Sanayi Destekleri (SADE) ve Arayüz Destekleri (AYDE) olarak sadeletirilen bu yeni destek sistemine TEYDEB 2.0 adnn verildiini belirterek, yeni destek programna ilikin u bilgileri verdi:

1 Austos itibaryla SADE kapsamnda açlan çarya bavuracak projeler için 200 milyon lira bütçe ayrld. Yl sonuna kadar sanayinin ihtiyaçlar dorultusunda yeni çarlar açacaz. Bu sene açlacak tüm TEYDEB çarlar araclyla hayata geçirilecek projelere üç ylda 1,2 milyar lira kullandracaz. TEYDEB 2.0 kapsamnda cari aç azaltacak veya katma deeri yüksek ürün, süreç ve teknoloji gelitirme projelerini destekleyeceiz. Ülkemizde yaygn olarak kullanlan ürün ve teknolojilerin yerli olarak gelitirilmesine destek vereceiz. Bu yeni destek programnn, cari açn azaltlmas bata olmak üzere yüksek katma deerli ürünlerin üretimine önemli katk salayacan düünüyoruz. Buradan bütün sanayicilerimize, giriimcilerimize çarda bulunmak istiyorum; yeni fikri olanlar ve yeni ürün gelitirmek isteyenlere her türlü destei vermeye hazrz.

Varank, kamu-üniversite-sanayi i birliini oluturmaya ve özellikle teknoloji tabanl giriimci ve KOBlere i gelitirme ve yenilik alanlarnda mentorlük salamaya yönelik kolaylatrc destekleri de hayata geçireceklerini açklad.

Bu arada, Bakan Varankn açklad TEYDEB 2.0 için ilk çar duyurusu yapld. Söz konusu çarya 31 Aralk 2018e kadar bavuru yaplabilecek. Proje bavurular ziyaretli hakemlik ile deerlendirilecek. Bavurular alndkça, 31 Aralk beklenmeden deerlendirme süreci balayacak.

Ana Sayfaya Git