Sanayide TÜBİTAK destekli doktora dönemi

"Yeni geliştirdiğimiz Sanayi Doktora Programı çerçevesinde proje başına 2,5 milyon liraya kadar destek verilecek"

Haberler 10.07.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu (TÜBTAK) Bakan Hasan Mandal, yeni gelitirdikleri Sanayi Doktora Program çerçevesinde proje bana 2,5 milyon liraya kadar destek verileceini belirterek, Program kapsamndaki örenciler, eitimleri süresince ayda 4 bin 500 lira burs ve doktora sonrasnda da istihdam destei alabilecekler. dedi.

Mandal, TÜBTAKn Sanayi Doktora Programna ilikin açklamalarda bulundu.

Türkiyenin 2023 yl hedefleri ve buna bal olarak sanayinin öncelikli ihtiyaçlar dorultusunda yeni bir program hazrladklarn dile getiren Mandal, program sayesinde sanayinin ihtiyaçlarna yönelik doktoral aratrmac saysnda art olacana inandklarn söyledi. Mandal, program kapsamnda doktoral çalanlarn üniversite sanayi i birliiyle yetitirileceini ifade etti.

Mandal, çars açlan programa bavurularn 3 ay devam edeceini belirterek, Yeni gelitirdiimiz Sanayi Doktora Program çerçevesinde, proje bana 2,5 milyon liraya kadar destek verilecek. Program kapsamndaki örenciler, eitimleri süresince ayda 4 bin 500 lira burs ve doktora sonrasnda da istihdam destei alabilecekler. diye konutu.

- ki i birlii modeli mevcut

Sanayi Doktora Programnda, yurt içinde doktora eitimi veren devlet veya vakf yükseköretim kurumlar, yeterlilik alm aratrma altyaplar, Ar-Ge veya tasarm merkezine sahip firma ve teknoparklar bünyesinde Türkiyedeki yerleik sermaye irketlerinin yer alabileceine dikkati çeken Mandal, öyle devam etti:

Oldukça kapsaml tasarlanan Sanayi Doktora Programnda, bir üniversite veya aratrma altyapsnn, en az bir ya da iki özel sektör kuruluuyla protokol yaparak bavurabilecekleri iki farkl i birlii modeli bulunuyor. Protokol çerçevesinde desteklenecek projelerde, nitelikli insan kaynann sanayiye yönelik alanlarda doktora yapmasnn yannda, doktora örencilerinin ayn ortamda rekabet önceliine yönelik projelerde birlikte eitim görmelerini ve doktora eitimleri sonrasnda birbirlerinin rakibi firmalarda çalma imkan bulmalarn hedefliyoruz.

- Hem bursiyere hem iverene destek

Mandal, Sanayi Doktora Program kapsamndaki örencilere en fazla 5 yl süreyle burs ve i birlii modeline bal olarak özel sektör kurulularna 3 yl boyunca yüzde 40 ile yüzde 60 orannda deien istihdam destei, proje yöneticisi ve akademik tez danmanlarna da proje tevik ikramiyesi verileceini bildirdi. Mandal, bursiyer seçiminin bavuruda bulunan kurumlar tarafndan yaplacan söyledi.

Programda, tez konularnn henüz belirlenmemi olmas art arandn aktaran Mandal, herhangi bir yerde çalmayanlarn yan sra projeye dahil olan sanayi kuruluunda çalan doktorallarn da burs alabileceini belirtti.

Sanayi Doktoras bursiyerlerinin, tez aamasnda belirlenen baar kriterlerini yerine getirmeleri halinde, panel deerlendirmesi olmadan bir dönem aratrmalarn yurt dnda sürdürebileceklerini anlatan Mandal, söz konusu kiilerin mezun olduktan sonra i aramalarna gerek kalmadan doktora yaptklar alanda istihdam edilebileceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git