Şanlıurfa dağlarındaki ceylan sayısı artıyor

Ceylan Üretme İstasyonu'nda sayıları 174'e ulaşan ve yavrulama döneminde bulunan ceylanlardan bir kısmının doğaya salınarak popülasyonlarının 400'ün üzerine çıkması hedefleniyor.

Haberler 27.05.2022 - 01:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - anlurfada türkülere konu olan ve nesli tükenme tehlikesi altnda olduu için 75. Yl Ceylan Üretme stasyonunda korumaya alnan ceylanlarn 30u doal yaam alanlarndaki popülasyonlarnn artrlmas için doaya salnacak.

Bölgede geçmi yllarda sürüler halinde yaayan ve bundan dolay türkülere konu olan ceylanlar, nesli tükenme tehlikesine girmesi üzerine Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüüne ait anlurfa 75. Yl Ceylan Üretme stasyonunda 2005 ylnda koruma altna alnd.

Gazella marica türü ceylanlarn says yaplan çalmalarla her geçen yl artarken, bu ceylanlarn bir ksm anlurfa ve rnakta doal yaam alanlarna brakld. u anda yavrulama döneminde bulunan ceylanlar, görevliler tarafndan 7 gün 24 saat dürbün, termal kamera ve drone ile izlenerek korunuyor. Yeni yavrularla saylar daha da artacak olan ceylanlardan 30unun Birecik ilçesinde bulunan yaban hayat gelitirme sahasna braklarak doal alanda yaayan ceylan saysnn 400ün üzerine çkmas hedefleniyor.

Doa Koruma ve Milli Parklar anlurfa ube Müdürü Onur nan, AA muhabirine, Kzlkuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahas ve 75. Yl Ceylan Üretme stasyonundaki ceylanlarn kendileri için çok deerli olduu ve popülasyonlarnn artmas için youn bir emek harcadklarn söyledi.

Bölgenin özel bir alan olduunu ve sürekli denetimler yaptklarn anlatan nan, Kzlkuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahasnda geçen yl yaptklar envanter çalmasnda doal yaam alannda 381 ceylann bulunduunu tespit ettiklerini dile getirdi.

nan, burada yaayan ceylanlarn daha geni doal yaam alanlarna yaylmalarn istediklerini ifade ederek, Ceylan Üretme stasyonumuzda u anda 174 ceylanmz bulunmakta, 2020 ylnda 50, 2021de de ylnda da 40 ceylanmz rnaktaki Cudi Dana salnmn gerçekletirdik. Ceylanlarmzn orada tutunmalar gayet güzel oldu, oradaki araziye uyum saladlar. Bu yl da planlarmz arasnda 30 ceylanmz Birecikte bulunan yaban hayat gelitirme sahasna salnmasn planlyoruz. Kurumumuzun ana hedeflerinden biri de anlurfa bozkrlarnda ceylanlarn popülasyonunu tekrar artrmak, insanlarn daha çok yabanda ceylanlarla karlamasn salamak. diye konutu.

stasyonda oluturulan ziyaretçi karlama merkezinin faaliyete geçtiini hatrlatan nan, bölgeye gelecek misafirlerin koruma altndaki ceylanlar burada da görme imkanna sahip olacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git