Şanlıurfa'da Antep fıstığı hasadı telaşı

Antep fıstığı üretimde önemle bir yere sahip olan Şanlıurfa'da fıstık hasadı başladı.

Haberler 07.08.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antep fst üretiminde önemli bir yere sahip olan anlurfada, çiftçilerin hasat tela balad.

Hava scaklnn 40 dereceyi at bölgede, sabah saatlerinde bahçelere giden içiler, fstk salkmlarn tek tek koparak aaçlarn altna serdikleri çullarn üzerinde topluyor.

Aaç dallarna zarar vermemek için merdiven kullanan içiler, topladklar fstklar, çul yardmyla römorklara yükleyip pazarn yolunu tutuyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, AA muhabirine yapt açklamada, Antep fstnda genel olarak bu yl rekoltenin düük olmasn beklediklerini söyledi.

Nisan ve mays aylarnda bölgede dolu yann etkili olduunu belirten çullu, Bahar aylarnda bölgede ya vard. Yaz aylarnda scaklklar artt. Fstk için yalar çok önemli, özellikle kök neminin iyi olmas gerekiyor. Söz konusu kök nemini koruyan bölgelerde verim yüksek olacak. u anda baklavalk fstk toplanlyor. Fstklarn içine baktmzda dolululuk istenen seviyede. Bu da aacn nemi iyi aldnn göstergesi. Ancak fstk için genel olarak verimli bir yl deil. ifadelerini kulland.

çullu, üreticilerin Antep fst ile ilgili her konuda kendilerine bavurabileceklerini dile getirerek, Özellikle hasada çok dikkat edilmeli. Dallarn krlmas gelecek yl verimi çok etkiliyor. Fstk çok hassas bir bitkidir. Gelecek ylki ürünü de düünmek gerekir. dedi.

- Fstk bu yl cep yakacak

anlurfa Ticaret Borsas Bakan Mehmet Kaya da fstk rekoltesinde her yl çeitli spekülasyonlar yapld belirterek, bu yl anlurfa bölgesinde verimin geçen yllara göre çok düük olduunu belirtti.

Bu yl bölgede verimde yüzde 50 düü beklediklerini ifade eden Kaya, unlar kaydetti:

Fstkta arz talep konusu çok önemli. Türkiyede fstk en çok anlurfa ve Gaziantep bölgesinde yetitiriliyor. Her tarafta verim az olursa bu da fiyatlara yansyacak. Urfa artlarnda verim çok düük. Geçen yl kuraklk vard, bu yl da oldu. Üreticinin bunun için fstk aacn ylda birkaç kez sulamas gerekir. Fstk aacna su gerekmez diye yanl bir alg var. Bu yanl bir düünce. nanyorum üretici bu sulamay yapsa bu kadar verim kayb olmaz. Kavlak dediimiz fstk u anda fiyat 15 liray geçiyor. lenmi fstk ise 30-40 lira civarnda. Fstk içi ise 100 liraya yakn. Bu yl fstk üreticisini üzecek gibi görünüyor. çünkü verim çok düük görünüyor. Fstk fiyatlarnda geçen yla göre yüzde 20-30 art bekliyoruz. Fstk üretilen bölgelerde bir sulama projesi balatlrsa bunun önüne geçileceine inanyorum. stiyoruz ki ne üretici ne de sanayicimiz zarar etsin.

Halfeti ilçesinde fstk üreticilii yapan Selahattin Yalçn da fstk hasadna yeni baladklarn, bu yl dolu nedeniyle bahçesinden iyi verim alamadn belirtti.

Bölgenin sulamaya açlmasn istediklerini anlatan Yalçn, Sabah erken gelip fstklar toplamaya balyoruz. Akam topladklarmz römorklara doldurup fabrikaya gönderiyoruz. u anda fiyatlar biraz yüksek. Ya fstk 15-20 lira arasnda. Tuzlu dediimiz ilenmi ise kilosu 30-35 lira arasnda. Geçen yl bahçemizde yaklak 10 ton fstk topladk. Bu yl yar yarya düü gösteriyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git