Sason’da hibeli çilek üretimi sayesinde tersine göç başladı

Batman'ın Sason ilçesinde daha önce köylerini terk ederek geçimini sağlamak için büyük şehirlere taşınan vatandaşlar, devlet tarafından sağlanan çilek hibe desteği sayesinde köylerine geri dönüyor.

Haberler 29.08.2019 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçede 2007 ylnda tütün üretimine alternatif olarak GAP idaresi tarafndan yüzde 100 hibeli 15 dekarlk alanda 5 çiftçi ile balayan çilek üretimi, 2019da bin 400 dekarlk alanda 350 çiftçi tarafndan yaplyor. lçeye bal Yeniköy, Tire, Cevizli, Köprüba, Kelhasan, Sebane ve Dereköy köylerinde yaayan baz vatandalar tütünün kaldrlmasyla bata stanbul olmak üzere geçimlerini salamak amacyla büyük ehirlere göç etmi ve hatta baz köyler tamamen boaltlmt. 2007de devlet tarafndan yüzde 100e varan hibeli destekler ve her geçen yl artarak devam eden çilek bahçeleri kurulumu sayesinde köylüler tersine göç balatarak köylerine geri dönmeye balad.

Devletin verdii çilek destei sayesinde büyük ehirlere göç eden 13 ailenin köye geri döndüünü belirten çilek üreticilerinden Mehmet Bayndr, devletin çiftçilere her türlü destei saladn belirtti. Bayndr, Sason ilçesinde devlet çiftçilere yüzde 75, yüzde 80 hibe destei veriyor. Üretim yapmak isteyen çiftçiler ilçe tarm müdürlüüne bavurarak isimlerini yazdryor. Destek almas uygun görülen ailelere devlet, hortum, tel örgüsü, demirini, çaksn, çilek fidesini veriyor. u anda daha önce büyük ehirlere göç eden gençlerimizin çou köylerine geri döndüler ve geçimlerini çilek üretiminden salyorlar. Köyümüzde 12 aile çilek üretiminden geçimini salyor. çilek üret etimi ilçe geneline yaylmaya balad. Geçimi iyidir. Kilosunu 7 liradan satyoruz. çilei ya olarak tüketiyoruz, kasalara koyarak satabiliyoruz, ayn zamanda kurutabiliyoruz ve reçelini de yapabiliyoruz. Sason ilçesinde, Batmanda, anlurfa, Gaziantep ve yurt içindeki bütün ehirlerde olmak üzere yurt dna da ihraç ederek satabiliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git