Sason'un kaderi "çilek"le değişti

Batman'ın Sason ilçesinde yaklaşık 10 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan ve çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan çilekte, 5 yılda 700 ton civarında üretim yapıldı

Haberler 09.07.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplanan çilek, trlarla sevk edildii Afyonkarahisar ve Konyadaki fabrikalarda oklandktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor

Gda, Tarm ve Hayvanclk lçe Müdürü Eyyüp Akta:

lçede yetitirilen çilee yurt içi ve yurt dndan youn bir talep var

SAçUB Bakan Mahmut Doan:

Pazar skntmz yok. çilekle uraan üreticilerimiz, bu durumdan oldukça memnun

BATMAN Batmann Sason ilçesinde yaklak 10 yl önce tütüne alternatif olarak yetitirilmeye balanan çilekte, 5 ylda 700 ton civarnda üretim gerçekletirildi.

Sasonda devletin hibe desteiyle çok sayda ailenin geçim kayna olan çilekte, yurt içi ve yurt dnda pazar sknts yaanmyor.

Toplanan çilek, trlarla sevk edildii Afyonkarahisar ve Konyadaki fabrikalarda oklandktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Nurettin Kyas, AA muhabirine yapt açklamada, çilek üretiminin kentte hzla yayldn belirterek, 2008 ylnda Sason Yeniköyde balanan çilek üretiminin u anda Kozluk ve Sason ilçesine bal 12 köyde devam ettiini bildirdi.

Devletin hibe destei sürüyor

Gda, Tarm ve Hayvanclk lçe Müdürü Eyyüp Akta da devlet desteiyle 4 aile ile balayan üretimin yaklak 400 aileye ulatn anlatarak, Batmanda bin 350 dönümlük alanda çilek üretildiini söyledi.

lçede yetitirilen çilee yurt içi ve yurt dndan youn talep olduunu belirten Akta, ilçede 5 ylda yaklak 700 ton çilek üretimi yapldn kaydetti.

lçenin iklim ve doa koullar göz önüne alndnda yaplacak çalmalarla yllk üretim miktarnn 500 tona çkarlabileceini vurgulayan Akta, çilek fidelerinin yarsndan fazlasnn devletin hibe desteiyle ekildiini aktard.

Akta, devletin çilek üreticilerine gerek fide gerekse bahçe düzenleme desteinin sürdüünü sözlerine ekledi.

Pazar skntmz yok

Sason çilek Üreticileri Birlii (SAçUB) Bakan Mahmut Doan da ilçede üretilen çileklerin ABD ve Avrupa ülkelerine gönderildiini, bu yl da bunun devam ettiini söyledi.

lçede birlie bal yaklak 500 dönümlük ekili alanlarnn olduunu ifade eden Doan, öyle konutu:

lçede yetitirilen çilekler, trlarla Afyonkarahisar ve Konyaya gönderiliyor. Oradaki fabrikalarda oklandktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Pazar skntmz yok. çilekle uraan üreticilerimiz, bu durumdan oldukça memnun. Sason, çilekle Türkiyede kendini ispatlad. Organik çilek üretimi yapyoruz. Tek eksiimiz bir souk hava deposunun olmamasdr. Souk hava deposu olursa çileimizin pazar daha hzl bir ekilde yaylacaktr. Bölgemizde artk tütüncülük bitti. O yüzden çilei gelitirmemiz için hepimizin var gücüyle çalmas lazm.

çilek üreticileri mutlu

Yeniköyde çilek yetitiren Zeki Doan, geçmi yllarda tütünle geçimlerini saladklarn belirterek, tütünün ardndan çilee yöneldiklerini, çilekle uratklar için mutlu olduklarn dile getirdi.

Doan, devlet desteiyle kurduklar çilek tarlalarn devletin desteiyle daha da ilerletmek istediklerini kaydetti.

Umurlu köyünde oturan Mehmet Emin Erikli de çilein gelirinin tütünden daha fazla olduunu belirterek, 12 ay çalarak tütünden elde ettikleri gelirin daha fazlasn 5 ay çalarak çilekten elde ettiklerini anlatt.

Erikli, organik Sason çileinin pazar sorununun da olmadn, çilei topladklar anda ya komisyonculara ya da il dndan gelen pazarlamaclara satabildiklerini söyledi.

Sadiye Erikli de köyde kadnlarn yapabilecei bir i olmadn, çilek üretiminin köylerde yaygnlamasyla kadnlara da yeni bir istihdam alan açldn aktard.

Ana Sayfaya Git