Satışa çıkarılan konut GİB’e bildirecek

İnternetteki gayrimenkul satış ve kiralama ilanları Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecek

Haberler 01.06.2022 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektronik ticaret için araclk hizmeti verenler, sosyal a siteleri ile internet ortamndaki içerikler için yer salayanlar üzerinden verilen ilanlara ilikin Gelir daresi Bakanlna (GB) bildirimde bulunma yükümlülüü getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanl GB tarafndan hazrlanan Vergi Usul Kanunu Genel Teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblile, internetteki gayrimenkul sat ve kiralama ilan bilgilerinin bildirimine ilikin düzenleme yapld.

Buna göre, elektronik ticaret için araclk hizmeti verenler, sosyal a siteleri ile internet ortamndaki içerikler için yer salayanlar üzerinden verilen ilanlara ilikin Gelir daresi Bakanlna bildirimde bulunmas zorunlu olacak.

Tanr ve tanmazlar ile mal ve hizmetlerin alnmas, satlmas veya kiralanmasnn teminine yönelik verilen ilanlarn yaymlanmasna araclk eden hizmet salayclar, sosyal a salayclar ile yer salayclar, söz konusu ilanlara ilikin aylk dönemler halinde Gelir daresine Bakanlna bilgi verecek.

Söz konusu bilgiler arasnda ilann yaymland internet adresi, ilan veren kiilerin ad ve soyad, unvan, TC kimlik numaras, vergi kimlik numaras, i yeri adresi, ilan verenler adna gerçekletirilen sat/tahsilat tutar ile GB tarafndan belirlenecek dier detaylar yer alacak.

GB, ilana konu edilen gayrimenkule ilikin daha detayl bilgi verilmesini de isteyebilecek.

YÜKÜMLÜLÜÜ YERNE GETRMEYENLERE CEZA KESLECEK

Dier taraftan vatandalar da GBe bildirilmesi gereken bilgileri, ilanlarn yaynland sitelere vermek zorunda olacak.

lk bildirim, haziranda ilk kez verilecek ilanlar için 1 Austosa kadar, halen yaynda olanlar için ise 31 Austosa kadar yaplacak. Sonraki süreçte de her bir aydaki ilanlara ilikin bildirim, izleyen ayn sonuna kadar gerçekletirilecek.

Öte yandan bildirim yükümlülüünü yerine getirmeyenler ile eksik veya yanltc bilgi verenlere yönelik ceza kesilecek.

Ana Sayfaya Git