Savunmada sanayisinde Malezya ile 10 imza atıldı

Türk savunma sanayisi firmaları, LIMA 2019'da çeşitli alanlarda bilgi paylaşımı, teknoloji transferi ve ortak üretime yönelik olarak Malezyalı şirket ve kuruluşlarla 10 mutabakat metni imzaladı.

Haberler 01.04.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk savunma sanayisi ürünleri, 26-30 Martta LIMA 2019da sergilendi.

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakan smail Demir, Milli Savunma Bakan Yardmcs Muhsin Dere, Türkiyenin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakc ve Türk savunma sanayisi irketlerinin üst düzey yöneticilerinin katld fuarda, Malezya makamlar bata olmak üzere dier katlmc ülke temsilcileriyle üst düzey görümeler yapld.

Fuarn sadece sektördeki profesyonellere açk ilk 3 gününde Türk firmalar, Malezyal irket ve kurulularla 10 mutabakat metni imzalad.

Bu kapsamda, TUSA ve Malaysian Aerospace Industry Associaton arasnda havaclk alannda ürün alverii, bilgi alverii, üretim ortak faaliyetlerini, ROKETSAN ve Pyrotechnical Ordnance Malaysia SDN.BHD arasnda da roket yaktlar, patlayclar gibi alanlarda teknoloji paylam, ortak üretim gibi faaliyetleri hedefleyen admlar atld.

Trabzon Silah Sanayi A (TSA), Zigana PX-9 model tabancann IDC Technologies SDN. BHD. ile teknoloji transferine ve Malezyada ortak üretimine yönelik mutabakat zapt imzalad.

Denizcilik alannda ise stanbul Denizcilik Gemi na Sanayi ve Ticaret A (stanbul Tersanesi) ile Boustead Langkawi Tersanesi arasnda i birli stanbul Tersanesi, SEFT Gemi Tasarm, Malezya Teknoloji Saklama Kurumu (Technology Depository Agency Berhad-TDA) ve Kuala Lumpur Üniversitesi (Universiti Teknikal Mara) arasnda ise i birliine yönelik iyi niyet anlamas imza altna alnd. Bu imzalar dorultusunda, Türk firmalarn, Malezyada gemi ve bot inas, dizayn konularnda görev almas bekleniyor.

HAVELSAN, Technology Depository Agency, System Consultancy Services, AR Eastern, Silent Step ve BIT Group irketleriyle i birliine yönelik mutabakat muhtras imzalad.

- Fuardaki Türk ürünleri

Türk Havaclk ve Uzay Sanayii A (TUSA), ASELSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A (STM), HAVELSAN, ROKETSAN, Askeri Fabrika ve Tersane letme A (ASFAT) ve TAIS, fuarda açtklar stantlarda savunma sanayisine yönelik ürün ve hizmetlerini tantt.

TUSA, insansz hava arac Ankay fuar için oluturulan statik alanda sergiledi.

irketin standnda ise T129 Atak Taarruz ve Taktik Keif Helikopteri, Gökbey Genel Maksat Helikopteri, Hürku Gelimi Eitim Uça, Hürku-C Hafif Taarruz ve Silahl Keif Uça ve Milli Muharip Uçak (MMU) maketleri yer ald.

ASELSAN, uzaktan komutal silah sistemleri, tank modernizasyon çözümleri, haberleme sistemleri ve anti-drone sistemleri gibi ürünlerini tantt.

STM, deniz platformlar ve vurucu (kamikaze) HA sistemlerini sergiledi.

HAVELSAN, deniz sava sistemleri, simülatörler, siber güvenlik ürünleri, holografik durumsal farkndalk teknolojisi gibi ürün ve yeteneklerini tantt.

ROKETSANn standnda lazer güdümlü Cirit füzesi, UMTAS Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi, L-UMTAS Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi, OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Füzesi, SOM füzesi, Teber Lazer Güdüm Kiti, MAM-L ve MAM-C mini akll mühimmatlar gibi ürünler yer ald.

ASFAT, askeri tersanelerde üretilen deniz platformlar ile hava araçlarna yönelik bakm ve onarm hizmetlerine ilikin kabiliyetlerini fuara tad.

TAIS, portföyünde bulunan deniz platformlarn tantt.

- Savunmadaki baar yeni yeni anlamlandrlyor

Türkiyenin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakc, AA muhabirine, Türk savunma sanayisini Malezyada desteklemenin görevleri arasnda üst sralarda olduunu söyledi.

Savunma sanayisinin ekonomik büyüklüü, ülkelerin bu alanda olabildiince bamsz hale gelmesi ve da bamlnn almas, yardmlama gibi unsurlaryla oldukça önem tadn belirten Kavakc, Büyükelçi olduktan sonra 1,5 seneye varan sürede en bata savunma sanayimizin bölgede tantlmas için Türkiyeden gelen desteklerle beraber gayret ettik. Bölgede, Türkiyenin uluslararas arenada önemli bir oyuncu olduu biliniyor. Malezyadayz ama Malezyay konumuyoruz. Türkiyenin corafi anlamda uzak olsa da gönül bann olduu bir bölge, ayn zamanda kültürel balar olan da bir bölge. Türkiyeyi filmler, kültürel ögeler, yiyecekler, sanat ve tekstil ürünleriyle çok iyi tanyorlar fakat savunma sanayisinde olan baarmz yeni yeni anlamlandrabiliyorlar. dedi.

Türkiyeyi, savunma sanayisindeki büyük oyunculardan farkl klan önemli bir özelliinin bulunduuna dikkati çeken Kavakc, unlar kaydetti:

Bir kere Suriyede çatmalarn olduu bir bölgede bulunduumuz için sahip olduumuz tecrübeler, dorudan saha ve arazi deneyimlerine dayanyor. kinci olarak, Türkiyenin son 15 senede Cumhurbakanmzn özel gayretleriyle savunma sanayisinde alm olduu mesafenin farkndalar ve bunu çok ararak, memnuniyetle seyrediyorlar. Üçüncü konu da dier ortak olarak çaltklar ve savunma alannda çeitli ekonomik münasebetlere girdikleri ülkelerden farkl olarak Türkiye, onlara Gelin kafa kafaya verelim, bakalar yapyorsa biz de en az onlar kadar yapabiliriz. Malezyal ve Türkiyeli mühendisler, askerler, i adamlar siyasiler bir araya gelerek, kazan-kazan formülüyle ülkelerimiz için tamamyla yerli ve milli araçlarmz, aletlerimizi yapabiliriz. diyor. Burada HAlarmz, SHAlarmz gururla anlatabiliyoruz. Bunlar hazrladnz ama arazide kullandnz m? denildiinde, Evet, biz bunlar baaryla DEAa, PKKye kar verdiimiz mücadelede kullandk ve baarl. diyoruz. Türkiyenin yerli ve milli ekipmanlarn, araçlarn gururla sergiliyoruz. Malezya ile münasebetlerimizde çok özel günlerin arifesindeyiz diye müjdeleyebiliriz. Halkmzn dualarna ihtiyacmz var.

Ana Sayfaya Git