'Savunmadan' istihdam atağı

Savunma ve havacılık sanayisindeki istihdam geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 26 arttı. Geçen yıl 9 bin 238 kişiye iş yaratılmasıyla sektördeki toplam istihdam 44 bin 740'a ulaştı.

Haberler 20.05.2018 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Savunma ve havaclk sanayisi, ülkenin ihtiyaç duyduu ürün ve hizmetlerin gelitirilmesinin yan sra istihdam konusunda da önemli katklar salyor.

Savunma ve Havaclk Sanayii malatçlar Dernei (SASAD), kara, deniz, hava, uzay ve güvenlik alanlarnda faaliyet gösteren üyelerinin katlmyla savunma ve havaclk sanayisinin geçen ylki performansn ortaya koyan bir rapor yaymlad.

Sektörün performans, ciro, yurt d sat gelirleri, alnan sipariler, ithalat, ihracat, ürün ve teknoloji gelitirme kriterlerin yan sra istihdam açsndan da ele alnd. Söz konusu veriler, sektörde son dönemde yerli ve özgün ürün gelitirme konusunda yaplan yatrmlarn istihdama etkisini ortaya koydu.

Bu kapsamda, geçen yl, 2016ya göre sektör istihdamnda ciddi bir art meydana geldi. Sektördeki istihdam geçen yl bir önceki yla göre yüzde 26 artt.

STHDAM MKANI YARATTI

Savunma ve havaclk sanayisinde 2016da 35 bin 502 kii çalrken bu say geçen yl 44 bin 740 çkt. Geçen yl sektörde 9 bin 238 kiiye istihdam yaratld. Sektörde çalanlarn yüzde 37sini teknisyen-operatör, yüzde 31ini ise mühendisler oluturuyor.

Sektörde nitelikli personel tercihi öne çkarken, akademik kariyer yapm eleman istihdamna yönelim artt. Mühendis çalan orannn yükseklii, teknolojik üretim, tasarm ve gelitirme faaliyetlerinin younluunun göstergesi olarak deerlendiriliyor.

Öte yandan söz konusu raporda, nitelikli personel edinimin kolaylatrlmas için Savunma Sanayii Müstearlnca uygulamaya konulan ve yaygnlatrlan Savunma Sanayii çin Aratrmac Yetitirme Program (SAYP) ile yurt d örenci burslarna getirilecek düzenlemenin çok önemli sonuçlarnn yakn bir gelecekte alnaca belirtildi.

Tersine beyin göçü konusunda beklenen gelimenin henüz salanamad ifade edilirken, bu konuda devlet ve sanayicilerin daha etkin çalmalar yapmas gerei görüüne yer verildi.

Ana Sayfaya Git