Sayar’dan ‘arabuluculuk’ açıklaması

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, arabuluculuğun iş dünyasına yeni bir soluk kazandıracağını ifade etti.

Haberler 29.12.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DTSO Bakan Ahmet Sayar, 1 Ocak 2018de yürürlüe girecek olan 7036 Sayl mahkemeleri Kanununu ile i uyumazlklarnda dava art haline gelen arabuluculuun i dünyasna olan etkilerini deerlendirdi. Dava art arabuluculuk ile i dünyasna yeni bir soluk geldiini vurgulayan Sayar, yeni düzenlemede emei geçen herkese teekkür etti. Camia olarak sistemin baars için üzerlerine düen ne varsa yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Sayar, arabuluculuk görümeleri sonunda anlamaya varan içi ve iverenin, üzerinde anlalm olan hususlar tekrar dava konusu yapmasnn mümkün olmadn, düzenlemenin i dünyas için önemli bir zamandan tasarruf salayacan belirtti.

ARABULUCULUK STEM

çinin de iverenin de ihtiyacn karlarken bu sorunla uramay brakacan dile getiren Sayar, Enerjisini, potansiyelini ve zamann baka iler için kullanabilecektir. Klasik yarglama usulleri ile i dünyas için büyük sorun haline gelen emsal kararlar, içi ve iverenin aralarnda yapaca arabuluculuk anlama metni gizli olacandan ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizlilie uymak zorunda olduundan bir sorun olmaktan çkacak ve emsal oluturmayacaktr. Uzun yarglama süreleri nedeniyle yllarca uralan i davalar arabuluculuk ile sona erecektir. Deiiklikler i dünyas tarafndan ayrntlaryla örenilmelidir dedi.

Arabuluculuun genel avantajlarnn yan sra i dünyasna olan büyük etkilerinin bu kadarla da kalmadn ifade eden Sayar, arabuluculuk sürecinde içi ve iverenin çözüm üretemediklerinin ortaya çkmas halinde arabulucunun bir çözüm önerisi getirebileceini dile getirdi. Sayar, yeni düzenlemeler nda sistemi öyle özetledi:

ç VE VEREN çN

çi iveren alaca ve tazminat ile ie iade talepli i uyumazlklarnda arabuluculuun dava art haline gelmesi ile birlikte taraflar artk ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler, arabuluculukta anlalmamas halinde mahkemeye bavurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk bürolar üzerinden ileyecek. Arabulucu yaplan arabuluculuk bavurusunu 3 hafta içinde sonuçlandracaktr. Taraflarn anlaamamas halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanl bütçesinden karlanacak. Taraflardan birinin ilk toplantya katlmamas sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantya katlmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada ksmen veya tamamen hakl çksa bile yarglama giderinin tamamndan sorumlu tutulacaktr.

Ana Sayfaya Git