Scada merkezi kuruldu

Dicle Elektrik, 59 milyon liralık yatırımla SCADA merkezi kurdu

Haberler 12.06.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A (EDA), abonelerin taleplerini daha salkl ve hzl biçimde karlayabilmek amacyla 59 milyon liralk yatrmla Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) merkezini kurdu.

irketten yaplan açklamaya göre, Dicle Elektrik, 2018de balatt ve ilk etabn Aralk 2020de tamamlad master projelerinden SCADA merkezini hizmete açyor.

irketin 59 milyon liralk bir proje ile yeni hizmet binasnda kurulan SCADA Projesi kapsamnda tüm bölgedeki ebekelerden gerçek zamanl veri alnarak, uzaktan kumanda edilebilecek. Böylelikle tüketicilerin daha kaliteli ve kesintisiz enerji almas hedefleniyor.

Açklamada görülerine yer verilen Dicle Elektrik Operasyonel Teknolojiler Müdürü Hüseyin Kran, Diyarbakr, anlurfa, Siirt, rnak, Batman ve Mardindeki tüketicilere SCADA sayesinde daha kaliteli ve kesintisiz enerji verebileceklerini belirtti.

Kran, sistem sayesinde sorumluluk bölgelerinde datm merkezleri, kesici ölçü kabinleri ve trafo merkezlerini uzaktan kumanda edilebilir ve buralardan bilgi alabilir duruma geldiklerini aktararak, SCADA Projesi 2018de imzalanan sözleme ile balad. 59 milyon lira yatrm bedeli ile gerçekleen projenin ilk etabnn Aralk 2020de tamamladk. Yer sknts yüzünden bu güne kadar fiziki olarak kurulamayan SCADA merkezi, yeni hizmet binasnn tamamlanmas ile kuruldu ve çalmalar balatld. ifadelerini kulland.

SCADA MERKEZ KURDU

Sistemin, toplam 77 datm merkezi, 57 indirici trafo merkezi üzerine kurulduunu belirten Kran, SCADA Kontrol Merkezinin de bulunduu Diyarbakrda, 6 bölgenin bal bulunduu arza kayt ve yönlendirme merkezi de yer almaktadr. 24 saat kesintisiz hizmet veren bu merkez, 6 bölgeden gelen arza bilgilerini deerlendirmektedir. Bilgi ilem altyaps ile koordine edilen SCADA sistemi, uzaktan kontrol ve izlemeyi salayarak, hizmet kalitesini bir adm daha öteye tayan modern bir elektrik ebekesi iletimi salamaktadr. Proje ile iletimi daha verimli bir datm ebekesi oluturduk.ilk etapta Diyarbakr, anlurfa ve Mardinde elektrik arznda yaanan iyileme, 2021de genileme yatrmlar ile ksa sürede Batman, Siirt ve rnakta da yaanacak. deerlendirmesinde bulundu.

SCADA Projesi sayesinde enerji tedarikinde tam kontrol imkanna kavuulacan belirten Kran, unlar kaydetti:

Elektrik datm ebekesindeki hangi trafo merkezinin devre d kald, trafo merkezlerinden hangi oranda güç çekildii izlenebilmektedir. Bir arza durumunda hangi trafo merkezinin devre d kald annda görülebilmekte, sahadaki acil durum ekiplerinin arzaya hzl müdahale etmesi salanmaktadr. Elektrik kesintilerine annda müdahale edilerek, kesinti süreleri en aza indirilmektedir. Dicle Elektrik datm ebekesi hakknda, toplanan teknik ve istatistiksel bilgiler sayesinde, yatrm ve bakmlarn etkin yönetimi salanmaktadr. Etkin noktalarda bakm ve tamiratlar ile alternatif besleme kaynaklar sayesinde teknik kayplar azaltlmaktadr. SCADA Projesi sayesinde enerji tedarikinde 360 derece kontrol imkanna kavuulacak. SCADA/DMS sistemi, ebekenin online izlenmesi ve kumanda edilmesini salarken, ayn zamanda ebekeden elde edilen veriler ile sistem istatistikleri üzerinde mühendislik analizlerine de olanak salamaktadr.

Ana Sayfaya Git