Sebze fiyatına yaklaşılamıyor

Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri kâr payı koyarak satan Diyarbakır pazar esnafı, durumun dış politika, sınırdaki ülkelerde görülen savaşlar ve petrolün zamlanmasına bağladı.

Haberler 06.01.2020 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda son dönemlerde ya meyve ve sebze fiyatlarnn hzla yükselmesi satc ve vatandalar etkilemeye devam ediyor. Fahi fiyatlar nedeni ile zorunlu ürünleri alabilen vatandalar, özellikle k aylarnda yetien ürünlerin pahal olmasndan ikayetçi.

Meyve-sebze fiyatlar yükseldii için vatandalarn meyve-sebze alamadklarn belirten Pazar esnafndan Ramazan Eminolu, Geçen yl domates 5 lirayd ama bu yl 7 lira olmu. Pazara gelen vatandalarn cebinde fazla para olmadndan ve fiyatlarn artmasndan dolay millet maalesef meyve-sebze alamyor. Bundan dolay müteriler ile aramzda bazen ho olmayan diyaloglar yaanmaktadr. Örnein; müteri ald bir ürüne fiyat sorunca biz, mevcut fiyat söylüyoruz ve tepki alyoruz. Bu da bizim aramzda maalesef sknt oluyor. dedi.

Meyve-sebze fiyatlarn artna sebep olan durumlara deinen Eminolu, Ülke olarak ekonomik krizimiz var. Bu durumu herkes biliyor. Ülkemizin d politikalar, snr komularmzda sürekli görülen savalar, petrolün zam yemesi meyve-sebze fiyatlarnn artmasna sebep olabiliyor. Bütün bu yaanlanlar, meyve-sebze fiyatlarnn artmasyla ilikili durumlardr. ifadelerini kulland.

Pazar ileri gittikçe kötüye gidiyor

25 yldr pazar esnafl yaptna dikkat çeken Serhat çiftçi, 10 yl önce kazandmz bu zamanda kazanamyoruz. Pazar ileri gittikçe kötüye gidiyor. Halden meyve-sebzeleri pahal alyoruz burada istediimiz fiyata satamyoruz. Bu tezghta 15 kiinin ekmei var. Hepimiz bu tezgha bakyoruz ama para kazanamyoruz. Meyve-sebze haline borçlanm durumdayz, ödemeleri yapamyoruz ve zor durumdayz. dedi.

Ödemeleri yapamadklarnn sebeplerini belirten çiftçi, Aldmz meyvelerin ana paras çkmamas, evin giderleri, çocuklarn masraflar ve hal pazarndan aldmz fiyata sattmzdan dolay para kazanamyoruz. Meyvelerin pahal olmas ve krizden dolay müteri de mal almakta sknt yayor. ifadelerini kulland.

Sebze-meyve halinde fiyatlar yüksek olduu için biraz pahalya satyoruz

Pazar esnafndan rfan eker de Bu yl meyvelerin fiyat yüksektir. Sebze-meyve halinde fiyatlar yüksek olduu için burada biraz pahalya satyoruz. Meyvelerin yüksek fiyata satlmasnn sebebi yalarn ve yurtdna ihracatn olmasndan kaynaklanyor. Geçen seneye göre meyveler, bu yl daha pahaldr. Örnein, bu yl portakaln fiyat yüksek olduu için 2 liradan satyoruz. dedi.

Pazar esnaflarndan Mehmet üçl ise fiyatlarn her gün deitiini söyleyerek öyle konutu:

Pazar esnafym. Fiyatlar her gün deiiyor. Pazarda da durum böyledir. Dün patatesin sat 2 lirayd bugün ise 1,25 kurutur. Soan geçen yl pahal olduu için yarm kilogram alyordu, bu yl ise ucuz olduu için vatandalar 2-3 kilogram alyor.

Ana Sayfaya Git