Sebze merkezi Erbil oluyor!

Kuzey Irak'ın Erbil kentinde yapımı süren ve tamamlandığında dünyanın en büyük sebze ve meyve hallerinden biri olacak alanda, Türkiye'de üretilen sebze ve meyvelerin Ortadoğu'ya pazarlanması hedefleniyor.

Haberler 01.01.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuzey Irakn Erbil kentinde yapm süren ve tamamlandnda dünyann en büyük sebze ve meyve hallerinden biri olacak alanda, Türkiyede üretilen sebze ve meyvelerin Ortadouya pazarlanmas hedefleniyor.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Bakan Burhan Er, Türkiyenin, dünyann önde gelen sebze ve meyve üreticilerinden birisi olduunu belirterek, ürün kalitesi nedeniyle de çok sayda ülkede tercih edildiini söyledi.

Türkiyenin bu alandaki pazar payn ve çeitliliini arttrmak için çalmalara devam ettiklerini dile getiren Er, artk d pazarlardaki müterilerin, sadece ürün almak için deil hal kurmak için de kendilerine bavurduklarn vurgulad.

Er, yurt dndaki baz müterilerin Türkiyenin bu konudaki deneyiminden faydalanmak istediklerini ifade ederek, Bu iin nasl yapldn bizden örenmek istiyorlar, bu da bizi gururlandryor. Bu durum, ülkemizin bu alanda lider olduunu ve bunun da dier ülkeler tarafndan kabul edildiini gösteriyor. dedi.

- Bölgede merkez olacak

Bu kapsamda yeni bir döneme girildiini dile getiren Er, Kuzey Irakn Erbil kentinde, dünyann en büyüklerinden olacak sebze ve meyve hali kuruluyor. Zaten Türkiyenin o bölgedeki arl malum. Hal kuracaklar ama bu konuda fazla tecrübe ve bilgileri yok. Bizim bu konudaki potansiyelimizi bildikleri için bundan faydalanmak istiyorlar. Bize bavurdular. Bir süredir sk sk Türkiyeye gelerek, neler yapmalar gerektii konusunda fikir ve bilgi alyorlar. Biz de elimizden geldii kadar onlara yardmc oluyoruz. Onlar eitiyoruz. ifadelerini kulland.

Er, burada kurulacak sebze ve meyve halinin, Türkiye için çok önemli olduunu belirterek, özellikle Akdeniz ve Dou bölgelerindeki ürünlerin yarya yaknnn bu halde pazarlanacan kaydetti.

TÜMESKOM Bakan Burhan Er, söz konusu halin, bölgede merkez olacan, Türk üreticilerin ve tüccarlarn merkezde ciddi arlnn bulunacan vurgulad.

- Türklerden belli bir süre kira ve vergi almayacaklar

Sebze ve meyve halinin yapmnn tamamlanmak üzere olduunu ifade eden Er, Bir iki ay içinde açl olacak. Buras faaliyete geçtikten sonra, üreticilerimiz ürünlerini direkt buraya götürüp, satacak. Ürünlerimiz buradan Ortadou ülkelerine çok daha rahat pazarlanacak. Böylece Ortadou, Rusyadan sonra Türkiyenin en büyük ikinci pazar haline gelmi olacak. çok daha fazla ülkeye çok daha ürünümüz girmi olacak. diye konutu.

Er, hal yetkililerin Türk üretici ve tüccarlara büyük önem verdiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Hali zaten neredeyse bize kurduruyorlar. Ürünlerimizin, tüccarlarmzn orann hakimi olmasn istiyorlar. Mutlaka ürünlerinizi buraya getirip, burada pazarlayn. diyorlar. Halde yer alacak Türk üretici ve tüccarlardan belli bir süre kira da vergi de almayacaklar. Yeter ki gelin. diyorlar. Bu ans kullanmak istiyoruz ve orada mutlaka olacaz.

Ana Sayfaya Git