Sebze ve meyve satışında künye uyarısı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle sebze ve meyvelerin ürün künyesi olmadan satışa sunulmaması istendi.

Haberler 17.08.2018 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl tarafndan yaymlanan genelgeyle sebze ve meyvelerin ürün künyesi olmadan sata sunulmamas uyarsnda bulunuldu.

Bakanlk tarafndan, toptan ve perakende satlan ürünlerde künye kullanlmas ile bu künyelerin kullanmnda uyulacak usul ve esaslarn belirlenmesi amacyla genelge yaymland.

Künyelerin mevzuat hükümlerine uygun basmna ve kullanmna dikkat edilmesi gerektiinin ifade edildii genelgede, toptan ve perakende sat noktalarnda maln üretim yeri, cinsi, miktar, sertifikalar, hangi üreticiye ait olduu gibi bilgilerin yer ald künyelerin bulunmasnn önemine deinildi.

Sebze ve meyve satnda künye uyars

Genelgeye göre, perakende olarak sata sunulan ambalajl ya da ambalajsz mallarn künyeleri barkodlu etiket formatnda olacak. Künyeler, mala ilikin bildirimini yapan kiilerce baslacak. Künyelerin toptanc hali çknda kontrolü yaplacak ve künyesi bulunmayan mallarn gidiine izin verilmeyecek. Perakende sat yerlerindeki denetimlerde etiket formatndaki künyenin ibraz istenecek. Üreticiden ald mallar sata sunan market, manav ve pazarc da bu etiketleri basarak kullanacak.

Perakendeciye mal teslimlerinde tüccar, ithalatç ve üretici örgütü tarafndan da etiket basm yaplacak. Sebze ve meyveleri kendi üretimi ya da sanayi tesisinde ham madde olarak kullanan lokanta, otel, yemekhane, yurt, hastane ve sanayici gibi son kullanclar tarafndan satn alnan mallar için ise etiket formatnda künye kullanlmayacak.

Genelgede, bu hususlara aykr hareket edilmesi halinde, ilgili kanun gerei ilem tesis edilecei bildirildi.

- Tüketici ürünün al fiyatn görmeli

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Bakan Mustafa Altunbilek yapt açklamada, künye uygulamasna büyük ehirlerdeki marketlerin riayet ettiini ancak baz küçük illerde uyum sorunu olabileceini söyledi. letmelerin bu konuda duyarl olmasn isteyen Altunbilek, Neticede bu ürünler halden alnrken künyeleri bulunuyor ancak bu ihmal ediliyor. Künye, ürünün nüfus kaddr. Tüm sorumlu meslektalarm, market sahipleri künye kullanmal. Künye, pazardaki uygulamaya kadar devam etmeli. Küçük iletmeler, manavlar, pazar yerlerinde de künye kullanlmal. dedi.

Altunbilek, künye uygulamasnn marketlere de katk salayacana iaret ederek, Tüketici, ürünün nerede yetitiini, hangi fiyata alndn bilme hakkna sahip. Künye, marketin de menfaatinedir. Tüketici, bu bilgiyi sunan marketi tercih edecektir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git