Sektör dışı stokçuluk!

Mardin’de bu yıl aşırı yağışlar nedeni ile buğday hasadında yüzde 20’lik rekolte düşüklüğünü fırsat bilen fırsatçıların buğday stoklaması sanayicilerin tepkisine neden oldu.

Haberler 26.06.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin ovasnda bu sene ar yalar nedeni ile tahl ürünlerinde yüzde 20ye yakn rekolte düüklüü yaand. Rekoltenin düüklüünü frsat bilen stokçularn buday depolamas sanayicilerin tepkisine neden oldu. Sanayiciler, yerli ürüne ihracat yasa gelecei söyleminin de buday borsasnda istikrarszla neden olduunu kaydederek sorunun çözülmesini istedi.

BUDAYDA SEKTÖR DII STOKçULUK

Bu yl ekmeklik budayn tonunun bin 300 lirandan ve makarnalk budayn ise tonunun bin 400 liradan hububat borsasnda sata çktn fakat her gün farkl bir fiyat belirlenmesi ile sanayicilerin zor duruma dütüünü belirten Mardin Bulgur Sanayiciler Dernek Bakan Faysal Sun çiftçinin kazanmasn istediklerini ama fiyatlarn da sabit olmas gerektiini vurgulad. Mardinde dünyann en kaliteli buday ve bulgurunu ürettiklerini kaydeden Sun, Hasat 10 günden bu yana balad ama buday fiyatlar her gün deiiyor. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor. Biz çiftçilerimizin kazanmasn istiyoruz. Biz istikrar olduu zaman bunu ürüne yanstabiliriz. Bu 10 gün içinde bu fiyat hiçbir gün, dier günü tutmad. çiftçinin kazanmasndan yana hiçbir sorun yok ama frsatçlarn sektöre dardan müdahalesi ile fiyatlarda istikrar söz konusu olmuyor. Bunun ürüne yansmasn salayamyoruz. Biz istikrarl bir piyasa istiyoruz, fiyata karmyoruz. çiftçilerimizin kazanmasn istiyoruz. Fiyat 2 lira olsun ama istikrarl bir piyasa olun. 3 ay ve 6 ay öngörebileceimiz bir fiyat olsun. Devlet zaten taban fiyat uygulamas yapt. Ama piyasada yaplan piyasalar devletin fiyatnn üstünde. uan sektörü zora skan sektörün dnda olan oyuncular. Stokçular buday stoklayarak gereksiz bir fiyat artna sebep oluyor dedi.

Ana Sayfaya Git