Sektörel güven hizmet ve perakendede azaldı, inşaatta arttı

Sektörel güven endeksleri Ekim ayında, hizmetler ve perakende sektöründe gerilerken, uzun süredir "kötümser" düzeyde olan inşaatta yükseldi.

Haberler 26.10.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) verilerine göre, hizmet sektörü güven endeksi 101.1e, perakende ticaret sektörü güven endeksi 104e düerken, inaat sektörü güven endeksi 84.2ye çkt.

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralnda deer alabiliyor ve endeksin 100den büyük olmas sektörün mevcut ve gelecek döneme ilikin iyimserliini, 100den küçük olmas ise kötümserliini gösteriyor.

TÜK verilerine göre, mevsim etkilerinden arndrlm hizmet sektörü güven endeksi, Ekim aynda yüzde 2.2 azalarak 101.1 deerine dütü.

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azal son üç aylk dönemde i durumunun iyiletiini, hizmetlere olan talebin arttn deerlendiren ve gelecek üç aylk dönemde hizmetlere olan talebin artacan bekleyen giriim yöneticisi saysnn azalmasndan kaynakland.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; i durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri srasyla yüzde 2.4, yüzde 2.3 ve yüzde 1.8 azald.

MEVSMSEL ETKLER

Mevsim etkilerinden arndrlm perakende ticaret sektörü güven endeksi Ekim aynda yüzde 1.9 azalarak 104 deerine geriledi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düü son üç aylk dönemde i hacmi-satlarn arttn deerlendiren ve gelecek üç aylk dönemde i hacmi-satlarn artacan bekleyen giriim yöneticisi saysnn azalmasndan kaynakland. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altnda olduunu deerlendiren giriim yöneticisi says ise artt.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; i hacmi-satlar ve i hacmi-satlar beklentisi endeksleri srasyla yüzde 5.8 ve yüzde 3.6 azalrken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 4.6 artt.

Mevsim etkilerinden arndrlm inaat sektörü güven endeksi Ekim aynda yüzde 0.9 artarak 84.2 deerine yükseldi.

naat sektörü güven endeksindeki bu art alnan kaytl siparilerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde deerlendiren ve gelecek üç aylk dönemde toplam çalan saysnda art bekleyen giriim yöneticisi saysnn artmasndan kaynakland.

naat sektöründe bir önceki aya göre; alnan kaytl siparilerin mevcut düzeyi ve toplam çalan says beklentisi endeksleri srasyla yüzde 0.2 ve yüzde 1.4 artt.

Ana Sayfaya Git