İçişleri Bakanlığından koronavirüs tedbirlerine ilişkin genelge

Türkiye genelinde il, ilçe ve beldelerdeki mahalle/semt pazarlarında uyulması gereken kurallar koronavirüs tedbirleri kapsamında yeniden düzenlendi.

Haberler 28.03.2020 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlndan yaplan açklamaya göre, tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgnnn Türkiyede kamu salna olumsuz etkilerini asgari seviyeye düürmek amacyla alnan tedbirler kapsamnda, 81 il valiliine ek bir genelge gönderildi.

Buna göre, vatandalarn sebze, meyve, tahl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gda/temizlik maddelerinin karland pazarlarda giyim, oyuncak ve benzeri zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satna izin verilmeyecek.

Kamuoyunda sosyete pazar olarak adlandrlanlar bata olmak üzere sergi ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eyas, çanta ve benzeri zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satnn yapld tüm pazarlarn faaliyetleri bugün saat 17.00 itibariyle geçici bir süreliine durdurulacak.

Temel gda/temizlik maddelerinin satnn yapld pazarlarda, valilik ve kaymakamlklarca belediyeler ile i birlii içinde, younluktan dolay virüsün bulama hzn engellemek amacyla vatandalarn temel gda/temizlik maddelerine eriimini engellemeden, pazar yerleri ve günlerine ilikin olarak alternatifler üretilerek tedbirler planlanacak.

l, ilçe ve beldede yaayan vatandalarn temel gda/temizlik maddelerinin karlanmas için mevcut pazarlardaki younluk göz önünde tutularak ihtiyaca göre yeni pazar/sat yerleri belirlenebilecek.

Pazarlara ilikin alnacak tedbirler kapsamnda vatandalarn temel gda/temizlik maddelerine eriiminde belediyeler tarafndan dorudan hizmetin sunumu bata olmak üzere tedbirler alnabilecek.

Mevcut pazar yerlerinde ve younluu datmak için belirlenen yeni pazar/sat yerlerinde her bir sat yeri (tezgah/sergi) arasnda en az 3 metre mesafe olacak ekilde pazar/sat yerleri düzenlenecek. Bu amaçla mevcut pazar yerlerinin geniletilmesi (ilave cadde ve sokaklarn dahil edilmesi ve benzeri), yeni sat yerlerinin belirlenmesi, gerek görüldüünde geçici süreliine zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satnn yapld pazar yerlerinin/parsellerinin bu amaçla tahsis edilmesi tedbirlerinin biri veya hepsi birlikte kullanlacak.

Pazar/sat yerlerinde ambalajsz satlan ya sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, dorudan pazarc esnaf tarafndan hijyen koullarna dikkat edilerek poetlenmesi/satnn yaplmas salanacak. Bu husus pazar/sat yerlerinde görevlendirilecek zabta memurlar tarafndan sürekli kontrol edilecek.

PAZAR YERLER EN GEç SAAT 19.00A KADAR FAALYET YÜRÜTEBLECEK

Pazarc esnaf kiisel hijyen kurallarna uymas konusunda uyarlarak koruyucu önlemleri alnmas salanacak. Bu husus belediye zabtas ve ilgili esnaf odalar tarafndan denetlenerek gerekli ilem yaplacak.

Belediyelerce pazar/sat yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbir alnacak. Pazar/sat yerleri en geç saat 19.00a kadar faaliyet yürütebilecek. Buna yönelik tebligatlar pazar esnafna yaplacak. Pazar/sat yerlerinde belediyeler pazar esnaf ve vatandalar için el dezenfektan konusunda destek olacak.

Öte yandan, Bakanlk, söz konusu tedbirlere ilikin valiler ve kaymakamlar tarafndan il/ilçe belediyeleri ile i birlii içinde ilgi mevzuat ve yazlar çerçevesinde gerekli kararlar alnarak tedbirlerin ivedilikle uygulanmasn, uygulamada herhangi bir aksakla meydan verilmemesini, gerekli görülmesi durumunda alnan kararlara uyulup uyulmadnn genel kolluk marifetiyle denetlenmesini istedi.

Ana Sayfaya Git