Sendikal yetki!

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, taşerondan kadroya geçen işçilerin, sendikaların yetki tespiti için yaptığı başvuruda dikkate alınıp alınmayacağı konusunda son noktayı koydu.

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Taerondan kadroya geçen içilerin sendikalarn yetki tespitinde dikkate alnp alnmayacaklar konusu davalk oldu.

Öz Salk Sendikas, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlna bavurarak taerondan kadroya geçen içilerin yetki tespitinde dikkate alnmasn isteyerek, Salk Bakanl ile bal i yerlerinde çounluk tespiti talebinde bulundu.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl da kadroya yeni geçen içileri de hesaba katarak, Öz Salk Sendikasnn çounlukta olduunu tespit etti.

Türkiye Salk çileri Sendikas ise Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn yetki tespiti kararnn iptali için mahkemeye bavurdu.

- Yerel mahkeme, kadroya geçen içileri dahil etmedi

Mahkeme, sürekli içi kadrosuna geçirilen içilerin çounluk tespitinde göz önüne alnp alnmayaca konusunu deerlendirdi.

Yerel mahkeme, kanun koyucunun, kadroya geçen içiler için yönünden 31 Ekim 2020de sona erecek Yüksek Hakem Kurulu Toplu Sözlemesini (TS) iaret eden yeni bir sistem öngördüünü belirtti ve yetki tespiti yaplrken asl i kolunda kadroya geçirilen içilerin nisaba dahil edilmemesi gerektiine karar verdi.

Mahkeme, bu nedenlerle davay kabul etti.

- stinaf bavurusu

lk derece mahkemesinin kararna kar istinaf yoluna bavuruldu. Bölge Adliye Mahkemesi ise yerel mahkemenin kararn kaldrarak, davann reddine karar verdi.

stinaf mahkemesinin kararnda, yasal düzenlemelere göre, sürekli içi kadrolarna geçirileceklerin kadrolar, baka bir ileme gerek kalmakszn geçi ileminin yapld tarih itibaryla sürekli içi unvan ile ihdas edilmi saylr hükmüyle kadroya geçen içilerin, asl iveren olan kamu kurumunun sürekli içi kadrosunda kendi içisi haline geleceinin vurguland belirtildi.

Kararda, somut olayda kadroya geçen içilerin yetki tespitinde, i yerinin içisi olarak kabul edilerek çounluun belirlenmesinde dikkate alnmas gerektii, Bakanlk ileminin hukuka uygun olduu sonucuna varld vurguland.

- Son sözü Yargtay söyledi

Bölge Adliye Mahkemesinin kararnn temyiz edilmesi üzerine ise dosya Yargtay 22. Hukuk Dairesine geldi.

Daire, Bölge Adliye Mahkemesince, davann reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadndan, hükmün onanmasna karar verdi.

Dairenin gerekçesinde, bir i yeri veya iletmede toplu i sözlemesi yapabilmek için sendikann çounluu salayp salamadnn belirlenecei, bu yaplrken de çalan tüm içilerin dikkate alnmas gerektii vurguland.

Dava konusu yetki tespit bavurular sonuçlandrlrken Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca, 696 sayl KHK ile sürekli içi kadrolarna geçii yaplan ve mevcut i yerinden bildirilen içilerin dikkate alnd, kanun koyucu tarafndan yetki bavurusuna dair özel bir düzenleme yapld hatrlatld.

Kanun koyucunun açk bir ekilde mevcut i yeri bakmndan 6356 sayl Sendikalar ve Toplu Sözlemesi Kanunu hükümlerine uygun olarak yetki bavurusunda bulunulabileceini ortaya koyduu aktarlan gerekçede, u tespitler yapld:

Buna göre, 696 sayl KHK ile sürekli içi kadrolarna geçii yaplan ve mevcut i yerinden bildirilen içiler de yetki tespitinde dikkate alnacaktr. Kanun koyucunun istisnai düzenleme sevk ettii husus, farkl i kolundan yeni tescil edilen i yerleri bakmndan yetki bavurusunun yaplmas durumudur. Maddeye göre yeni tescil edilen i yerlerinde 31 Ekim 2020den önce yetki bavurusu yaplamayacaktr. Zaten bu tarih itibariyle de bu içiler de mevcut i yerinden bildirilecektir. Açklanan maddi ve hukuki olgular karsnda 696 sayl KHK ile sürekli içi kadrolarna geçii yaplan ve mevcut i yerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen içilerin yetki tespit bavurusunda dikkate alnmas gerektii hususu tartmaszdr.

Ana Sayfaya Git